Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

ACM: KPN moet netwerk openstellen

ACM: KPN moet netwerk openstellen

DEN HAAG (AFN) - KPN moet ook de komende 3 jaar zijn koper- en glasvezelnetwerk openstellen voor andere aanbieders als Tele2 en Vodafone. Dat maakte de Autoriteit Consument & Markt (ACM) vrijdag bekend.

De openstelling moet ervoor zorgen dat er voldoende concurrentie overblijft. Door de fusie van UPC en Ziggo en de overname door KPN van Reggefiber zijn er op dit moment twee grote netwerken in Nederland waarover consumenten kunnen internetten, tv kijken en bellen. Door concurrentie kunnen consumenten en bedrijven volgens de toezichthouder jaarlijks minimaal 250 miljoen euro besparen.

De ACM vindt twee aanbieders op de kabelmarkt te weinig. ,,Concurrentie is goed voor de keuze en geeft een prikkel voor investeringen'', aldus een woordvoerder. ,,Daarvoor zijn in ieder geval drie en liefst vier of vijf aanbieders nodig.''

Zakelijke markt

De toezichthouder bepaalde dat KPN zijn netwerk moet openstellen, omdat het bedrijf in tegenstelling tot UPC en Ziggo een sterke positie heeft op de zakelijke markt. Daarbij biedt de coaxkabel van UPC en Ziggo niet de mogelijkheden voor concurrentie die de koper- en glasvezellijnen van KPN bieden.

KPN gaf aan het voorstel te gaan bestuderen. Het bedrijf liet wel alvast weten dat het onterecht zou zijn als het aan andere regels moet voldoen dan Ziggo. KPN bedient momenteel ongeveer 40 procent van de breedbandmarkt, waar Ziggo een marktaandeel heeft van 44 procent. Bij het aanbieden van televisie heeft KPN een marktaandeel van 26 procent, tegen 55 procent voor het nieuwe fusiebedrijf van Ziggo en UPC.

Voorlopig besluit

Het gaat om een voorlopig besluit van de toezichthouder. Telecombedrijven hebben nu 6 weken de tijd om te reageren. Het definitieve besluit gaat in het voorjaar van 2015 in.

De ACM stemt zonder verdere voorwaarden in met de overname van Reggefiber door KPN. Het telecombedrijf voert zijn belang in het glasvezelbedrijf met 9 procent op naar 60 procent en krijgt daarmee de gehele zeggenschap over Reggefiber. De transactie kost KPN 161 miljoen euro en wordt naar verwachting maandag afgerond.

Lees over dit aandeel ook

  1. 24 apr Markt hield al rekening met hogere outlook KPN
  2. 24 apr Beursblik: kwartaalcijfers KPN conform verwachting

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
KPN

Gerelateerd

Reacties

1 Post
| Omlaag ↓
  1. Mr sponge 31 oktober 2014 09:07
    Dus als je als enige bereid bent om te investeren in een goed netwerk wordt je afgestraft. Ens dat Ziggo/UPC zijn netwerk dan niet open zou moeten stellen is al helemaal belachelijk!
    Ik snap helemaal niets van het ACM. Die zijn al jaren bezig met het zo veel mogelijk dwarsbomen/terroriseren van KPN.
    Hopelijk steekt de rechter er ook deze keer weer een stokje voor.
1 Post
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

KPN Koninklijke

3,462 12:18
+0,008 +0,23%
Premium

Markt hield al rekening met hogere outlook KPN

Het laatste advies leest u als abonnee van IEX Premium

Inloggen Word Abonnee

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links