Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Harde kritiek op Financiën en DNB inzake SNS

DEN HAAG (AFN) - Het ministerie van Financiën en De Nederlandsche Bank hebben tussen 2006 en eind 2012 niet tijdig en niet effectief gereageerd op de steeds grotere problemen bij SNS Reaal. Dat is de harde conclusie van een onderzoek naar de nationalisatie van SNS Reaal en de jaren die eraan voorafgingen.

Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën nationaliseerde SNS op 1 februari vorig jaar voor 3,7 miljard euro. De bank was anders failliet gegaan en dat zou de stabiliteit van de Nederlandse financiële sector in gevaar hebben gebracht, zei Dijsselbloem nu bijna een jaar geleden. In maart stelde hij een evaluatiecommissie in, bestaande uit het voormalig Raad van State-lid Rein Jan Hoekstra en aan oud-hoogleraar en oud-ABP-directeur Jean Frijns.

Die oordelen donderdag dat de nationalisatie van SNS inderdaad onvermijdelijk was geworden. Maar dat was onder meer zo doordat er in de jaren ervoor veel mis was gegaan.

Te laag niveau

DNB had volgens de commissie in 2006 nooit toestemming moeten geven voor de overname door SNS van de risicovolle en omvangrijke vastgoedportefeuille Bouwfonds van ABN Amro. DNB heeft dit zelf overigens vorig jaar ook al toegegeven. Het besluit viel binnen DNB op een te laag niveau en te veel werd vertrouwd op informatie van SNS.

Maar er ging veel meer fout. DNB had in de periode tussen 2006 en 2009 überhaupt te weinig oog voor de risico's van de op uitbreiding en overnames gerichte strategie van SNS Reaal. ,,Bij SNS Reaal is sprake geweest van een klassieke bankcrisis waarbij het vertillen aan een beperkt deel van de activiteiten leidt tot uitholling van het hele bedrijf'', schrijven Hoekstra en Frijns.

Interne problemen

Toen de bank/verzekeraar snel na het uitbreken van de kredietcrisis in het najaar van 2008 bij de Staat aanklopte voor steun, werd er in de periode erna niet op gelet dat SNS de interne problemen daadwerkelijk ging oplossen. Van 'schoon schip maken' was geen sprake. De commissie rekent dit vooral de minister van Financiën (eerst Wouter Bos, daarna Jan Kees de Jager) aan.

De redding van SNS door verkoop van delen was vanaf 2009 nog mogelijk geweest, stellen de onderzoekers, maar Financiën en DNB hebben de kansen laten lopen. Financiën nam te laat de regie in het oplossen van de ellende bij SNS, pas in de tweede helft van 2012. Te laat ook werd er met Brussel gesproken over mogelijke oplossingen. Al met al was er daardoor begin 2013 nog maar één optie over: nationalisatie.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Reacties

7 Posts
| Omlaag ↓
  1. Warren Buffet Fan 23 januari 2014 11:56
    De overheid, de Minister van Financieen en de DNB, dragen dus een grote verantwoordelijkheid voor het faillisement van het bedrijf. Aandeelhouders zijn uiteindelijk onteigend door dit faillisement door dezelfde overheid. Naast een vergoeding van de marktwaarde op het moment van onteigening hoort de overheid dus ook een (deel van) schadeloosstelling te vergoede voor het door dit wanbeleid ontstane kapitaalvernietiging.
  2. fondu 23 januari 2014 12:42
    De boodschap over SNS was eigenlijk dezelfde als die van premier Colijn, die in 1937 de bevolking wilde geruststellen over het opkomend nazisme: Gaat u allemaal maar rustig slapen. Toen het met SNS toch fout liep moest eerst deze onderzoekscommissie een doorwrocht rapport schrijven om te zeggen wat iedereen eigenlijk al wist: het toezicht deugde niet. Maar nu is het politiek minder actueel, want Wellink, Bos en De Jager zitten er niet meer en DNB mag beweren dat de toezichtscultuur sedertdien heeeeelemaal op de schop is genomen. En gij geleuft het?
  3. [verwijderd] 23 januari 2014 16:49

    Mooi dan weten we dat ook weer , iedereen heeft gefaald is duidelijk en iedereen blijft zitten waar hij zit en verraad ons niet( meer ) , haha.
    Was die jan kees de Jager dat jaar ook geen politicus van het jaar !!!
    Man man wat is het toch een ongelooflijke klerezooi in politiek Den Haag .
7 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links