Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

OESO wil renteverlaging in eurozone

PARIJS (AFN) - De Europese Centrale Bank (ECB) moet de rente verlagen om het economische herstel in de eurozone te bevorderen en moet voldoende kapitaal beschikbaar stellen om de financiële markten te kalmeren. Dat stelde de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) maandag in een rapport aan de vooravond van de G20-top in het Franse Cannes.

Volgens de OESO zal de gemiddelde economische groei in de G20-landen dit jaar 3,9 procent bedragen, en in 2012 op 3,8 procent uitkomen. De organisatie benadrukte wel dat de groei hoger kan uitvallen als de maatregelen die op de eurotop van 26 oktober werden aangekondigd ,,onmiddellijk en krachtig worden uitgevoerd''.

Voor 2012 gaat de OESO uit van een economische groei van slechts 0,3 procent in de eurozone,. In mei werd nog een groei van 2 procent voorspeld. Voor de VS schroefde de organisatie zijn groeiverwachting voor volgend jaar terug van 3,1 procent naar 1,8 procent.

Duurdere munt

In de opkomende economieën voorziet de OESO een afnemende inflatiedruk door dalende grondstoffenprijzen en afzwakkende economische groei. De organisatie waarschuwde in het rapport wel dat de inflatie in sommige landen nog altijd hoog is. Deze landen zouden dit probleem volgens de OESO kunnen oplossen door hun munt in waarde te laten stijgen.

OECD-topman Angel Gurría riep de G20-landen hiernaast op om deze week een actieplan aan te nemen, dat het vertrouwen van de financiële markten in de economie moet herstellen. Gurría wil dat in het actieplan structurele hervormingen en een versterkt macroeconomisch beleid worden aangekondigd.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Reacties

4 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 31 oktober 2011 12:42
    Behoort het geven van dat soort adviezen ook al tot het 'mandaat' van de OESO ? Ik zou zeggen : hoe je bezig met 'economische samenwerking en ontwikkeling'. Er zijn vast wel kromme (westerse ?) handelsbarrieres en miljardenverslindende subsidies die dergelijke 'samenwerking en ontwikkeling' remmen. Maar ik heb weinig hoop, naar goed amerikaans/europees gebruikt ligt het altijd aan 'hullie' en is er weinig zelfkritisch cq lerend vermogen.
  2. [verwijderd] 31 oktober 2011 15:13
    Als de ECB in 1 klap zijn geloofwaardigheid en onpartijdigheid wil verliezen dan moeten ze inderdaad de rente gaan verlagen terwijl de inflatie nu veel hoger staat dan ze verwacht hadden.
    Of gaan ze net als in Amerika en Engeland maar iedere keer roepen dat de inflatie vanaf nu echt nog harder gaat dalen dan verwacht terwijl deze juist oploopt om hun lage rente policy maar 'goed' te praten.

    Trichet begon al met voorspellen van de olieprijs, dat deze niet verder zou stijgen en weer zou gaan dalen, en die is weer lekker aan het oplopen omdat het economisch wat beter gaat.
    Luister ik liever naar de topman van Shell die vandaag nog maar eens aangaf dat de olieprijs hoog zal blijven en grondstoffen worden alleen maar schaarser omdat het aanbod afneemt en de vraag maar toe blijft nemen door een veel te snelle groei van de bevolking, hallo persoon nr 7 miljard, op naar de 8.

    Dan moet je de rente niet verhogen en gelukkig verwacht het overgrote deel van de banken zelf dit ook niet.

    Van de 50 is er een enkele die nog in een daling geloofd.

    En dan moeten we het nu ook nog doen met Mario Draghi, iemand die bekend stond als HAWK onder de ECB-ers, die zal dan zeker nu bij de eerste de beste mogelijkheid volledig tegen het mandaat van de ECB in de rente gaan verlagen.

    Nog niet misschien.

    Rente blijft op 1.5% voor de komende maanden.
4 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links