Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Tot hoever?

Het laatste kwartaal van 2012 is aangebroken en een aantal indices zijn een zwaardere correctiefase ingegaan. Tegen mijn verwachting in, brak de AEX neerwaarts door de 327-steun. Hier lag de drievoudige bodem uit augustus en na een doorbraak zou een neerwaartse versnelling gestart kunnen worden.

Daar zit de AEX nu middenin. De situatie is echter wel lastig aangezien er veel verschillen zijn tussen de aandelenindices. Daar kom ik zo op terug. Deze correctie zorgt er dan ook niet voor dat mijn visie en trends voor de komende maanden zijn gewijzigd.

Wel zal mijn verwachting van een snelle beweging naar de 340 en hoger in de koeling gezet moeten worden. Deze beweging verwacht ik nog steeds, maar zal pas later worden voortgezet dan mijn eerdere verwachting.

Richting 316
Hoe gaat het nu verder? Ik gaf eerder al aan dat een neerwaartse doorbraak van de 327 de ruimte vrij zou maken naar maximaal de 316 en dat ligt ondertussen nog ongeveer 2% hier vandaan. Opvallend is dat hier ondertussen ook het stijgende 200-daags gemiddelde ligt.

De belangrijke tussenliggende steunniveaus en potentiële draaipunten liggen bij de bodems van begin augustus van 321,80 en 318. Bij dit laatste niveau ligt het eerste (61,8%) Fibonacci-retracementniveau van de gehele stijging vanaf de juni-bodem (281) tot aan de recente top van 340,20.

Opvallend daarbij was dat de dubbele top van 340,20 de eerste van drie lagere toppen was van juli vorig jaar. De overige liggen bij 346,85 en 351. Dit waren voor de komende weken mijn richtpunten, maar deze verwachting heb ik nu los moeten laten.

Neerwaarts potentieel
Dit zal langer duren dan aangenomen, een test dit kwartaal van deze niveaus blijft echter wel mijn verwachting. In het kortetermijnbeeld is er dus nog neerwaarts potentieel. Mocht de AEX onder de 316 tot 318 komen, dan kan een volgende neerwaartse versnelling starten.

Maar als ik kijk naar de overige indices, dan lijkt dit niet reëel. We moeten in de komende dagen alert zijn op positieve omkeersignalen. Verder zal de AEX boven de 327 een eerste verbetering laten zien. Vanaf de dubbele top van 340,20 is verder een dalende kortetermijntoppenlijn ontstaan die momenteel ligt bij 332.

Boven deze toppenlijn lijkt de kortetermijnbodem te zijn gezet. Overige tussenliggende weerstand ligt bij het 50-daags gemiddelde van 330,50.


Klik op de grafiek voor een grote versie

S&P 500: maximaal 1397
Als ik naar de Amerikaanse indices kijk dan kan ik zeker niet negatief worden. Dit geeft ook aan dat we alert moeten zijn op een plotselinge positieve omkeer in een aantal indices zoals de AEX die wel neerwaarts versnelden.

De S&P 500 heeft vorige week de uitbraakzone (voormalige jaartoppenzone) van 1422 tot 1429 aan de bovenkant teruggetest en vormde daar een bullish engulfing die nog steeds in stand is. Bij koersen onder de 1422 liggen nog belangrijke steunniveaus in de zone 1410 tot 1412.

Hier liggen het 50-daaags gemiddelde en de sinds juni stijgende bodemlijn. Een laatste vangnet ligt bij de bodems van augustus van 1397, maar zover zie ik de S&P 500 niet terugvallen. Boven de dalende toppenlijn (op korte termijn) van 1457 wordt de huidige terugval afgerond.


Klik op de grafiek voor een grote versie

VIX: door 13,60
Ook de VIX heeft recent al een lagere top gevormd en zou naar mijn mening opnieuw de zware steunzone rond 13,60 onder druk kunnen gaan zetten en mogelijk binnenkort al neerwaarts doorbreken.


Klik op de grafiek voor een grote versie


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

135 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 ... 7 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. kolenboer 1 oktober 2012 09:55
    quote:

    Jojoco3 schreef op 1 oktober 2012 09:04:

    Bas, voor 2015 krijg je gelijk. Nu eerst richting de 300, dan ga ik eens wat draaien...
    In 2015 staan we tussen de 90 en de 150, hoger zeker niet en zitten we in een diepe economische depressei en zijn we de grootste financiele meltdown aller tijden nog lang niet te boven.
135 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 ... 7 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links