Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Gevraagd: Amerikaanse staatsobli's

Vorige week daalden de aandelenkoersen wereldwijd met gemiddeld 5%. In Indonesië en China gingen de koersen omlaag en noteerden de 20-daags koersgemiddelden boven het 120-daags koersgemiddelden, waarbij de beurskoersen nog boven de 120-daags koersgemiddelden noteerden. Hier is sprake van een stijgende trend op basis van de combinatie van drie variabelen; de beurskoers en de twee afgeleide gemiddelden.

In een aantal andere bekende beursindices noteerden de koersen onder het 120-daags gemiddelde, terwijl het 20-daags gemiddelde nog boven het 120-daags gemiddelde noteert. Hier is sprake van topvorming, gelet op de diepte van de correctiefase. De beursindices die in de topvormingsfase noteerden waren onder andere de grote bekende Amerikaanse beursindices, de Japanse Nikkei-225 index, de Hang Seng Index, de Australische All Ordinaries index en binnen Europa de Duitse DAX.

Tot slot noteerden heel wat bekende beursgraadmeters in een dalende trend. In deze situatie noteerde de beurskoers onder het 20-daags koersgemiddelde en dit gemiddelde noteerde ook weer onder het 120-daags gemiddelde. Daarbij moet worden gedacht aan de Indiase Sensex-30, Canadese TSX Composite, de Braziliaanse Bovespa, de Russische RTS en de volgende indices in Europa: de Zwitserse SMI, de Franse CAC-40, de Belgische BEL-20, onze AEX-index, de Britse FTSE-100 index en natuurlijk de Spaanse IBEX-35 en Italiaanse MIB-30.

Verkoopdruk
De conclusie dringt zich op dat beleggen in aandelen volgens technische condities niet aantrekkelijk is. Van de Amerikaanse en Europese hoofdsectoren uit de S&P 500 index en DJ Stoxx 600 index kwalificeert het merendeel zich in dalende trend. Een minderheid zit nog in een stijgende trend. Denk hierbij aan de defensieve sectoren voeding en drank en gezondheidszorg.

In de grondstoffensector blijken de bekende commodity-indices in een dalende trend te bewegen, maar gaat het beter in de granen en lijkt de gasprijs te bodemen. De olieprijs en de edelmetalen hebben last van verkoopdruk. In de valutahandel profiteert de Amerikaanse dollar van een stijgende trend ten opzichte de euro en de Noorse kroon als de prijzen worden afgezet tegen het 20-daags en 120-daags gemiddelde.

Op basis van de drie-eenheid beurskoers en 20/120-daags gemiddelde is gemakkelijk te constateren waar de geldstromen naar toe vloeien. De Amerikaanse, Duitse en Nederlandse staatsobligaties met een looptijd vanaf tien jaar bevinden zich in stijgende trends.

Als een belegger zich realiseert dat 90% van het totaalrendement van een beleggingsportefeuille wordt bepaald door de samenstelling en de weging van de verschillende beleggingscategorieën in de portefeuille, dan zou het een goed idee zijn om wekelijks deze assets met elkaar te vergelijken.

Afgelopen week blijkt dat de Amerikaanse dollar sterk presteert en de Amerikaanse treasuries dat ook doen ten opzichte van bijvoorbeeld de Amerikaanse S&P 500 index. ‘Stockpicking’ heeft nu weinig zin. Uit de weekgrafiek van de iShares Barclays 10-20 yr Treasury Bond Fund blijkt immers dat beleggers Amerikaans staatspapier zoeken. In relatieve zin werd begin mei al zichtbaar dat beleggers de voorkeur gaven aan deze tracker ten opzichte van de SPDR S&P 500 ETF Trust, om over de rest maar te zwijgen.


Klik op de grafiek voor een grote versie


Edward Loef schrijft deze column vanuit zijn functie als zelfstandig en onafhankelijk technisch analist. Hij beoordeelt de trends in beurskoersen op basis van een eigen ontwikkelde handelsmethodiek. LOEF. LTA of een aan haar gelieerde onderneming of persoon kan op elk willekeurig moment (in)direct een long of shortpositie hebben in de in deze publicatie genoemde financiële markten of instrumenten. De in deze publicatie vermelde gegevens zijn ontleend aan door LTA betrouwbaar geachte bronnen en publiekelijk bekende informatie. Voor de juistheid en volledigheid van de genoemde feiten, gegevens, meningen, verwachtingen en uitkomsten daarvan kan LTA niet instaan. LTA geeft dan ook geen garantie of verklaring daaromtrent, noch uitdrukkelijk noch stilzwijgend. LTA aanvaardt om die reden geen aansprakelijkheid voor schade die het gevolg is van de onjuistheid en/of onvolledigheid van bedoelde informatie. Deze column dient niet te worden opgevat als een aanbod om effecten of andere waardepapieren te kopen of te verkopen, noch als een uitnodiging of aansporing tot het doen van enige investering. De informatie in dit artikel is generiek van aard en houdt geen rekening met de specifieke (beleggings-) doelstellingen, de persoonlijke financiële situatie en persoonlijke behoeftes van de ontvanger. De ontvanger mag de informatie uit dit rapport dan ook niet aanmerken als een (persoonlijk) advies. Opinies, feiten en meningen in deze column kunnen zonder nadere aankondiging worden gewijzigd. Rendementen uit het verleden zijn geen garantie voor de toekomst.


Column door: Edward Loef

Edward Loef schrijft zijn columns vanuit zijn functie als zelfstandig en onafhankelijk technisch analist. Hij beoordeelt de trends in beurskoersen op basis van een eigen ontwikkelde handelsmethodiek. Via zijn website, edwardloef.com, kunt u zich aanmelden voor een gratis nieuwsbrief gebaseerd op die methode LOEF. Loef werkt...

Meer over Edward Loef

Recente columns van Edward Loef

 1. jun '17 TA: Focus op stijgende trends
 2. jun '17 TA TomTom: Postief op lange termijn
 3. mei '16 Koersen volgen zonder beursvisie 1

Gerelateerd

Reacties

1 Post
| Omlaag ↓
 1. Willempie3 26 mei 2012 13:20
  Amerikaanse Staatsobligaties en de Dollar zijn helemaal niet veilig. De staatsschuld is meer dan 100 procent en het begrotingstekort 9 procent. Dat is dus gewoon slechter dan Spanje. Amerika is Griekenland maal 100 of Italie maal 20. Als het zaakje daar klapt is alleen goud nog veilig. Omdat de rente voor Amerika zo laag is door alle FED-manipulatie, is het allemaal nog houdbaar. Maar afbetalen van de schulden is allang onmogelijk.
  We zullen zien hoe het afloopt binnen een paar jaar. Griekse staatsobligaties waren tijdens de Lehman-crisis ook een veilige haven en we weten inmiddels hoe dat afgelopen is.
1 Post
|Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Gerelateerde instrumenten

 1. AEX 660,53 22 jan
  -3,35
  -0,50%
 2. BEL 20 3.743,25 22 jan
  -27,84
  -0,74%
 3. BRAZILIE-Ibovespa 0,00 apr '16
  0,00
  0,00%
 4. CAC 40 5.559,57 22 jan
  -31,22
  -0,56%
 5. DAX 13.873,97 22 jan
  -32,70
  -0,24%
 6. INDIA-S&P BSE Sensex 24.673,84 apr '16
  -11,58
  -0,05%
 7. LONDEN-FTSE 100 6.695,07 22 jan
  -20,35
  -0,30%
 8. MADRID-IBEX 35 8.036,40 22 jan
  -85,70
  -1,06%
 9. NY-S&P 500 0,00 nov '18
  0,00
  0,00%
 10. S&P/TSX Composite Index 17.845,91 22 jan
  -70,29
  -0,39%
 11. Swiss Market Index SMI® Price 10.930,81 22 jan
  +17,70
  +0,16%
 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by Infront. Crypto data by Crypto Compare