Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Zwak voor zwak Unilever

Zwak voor zwak Unilever

Outlook ingetrokken, vlakke omzet - de concurrentie groeit nog wel - emerging markets die achterblijven en de verkeerde productmix op dit moment, met te veel horecadingen als ijsjes en te weinig persoonlijke hygiëne en verzorging. Dit zijn ongeveer de redenen dat Unilever bakzeil haalt op de Q1-update.

Unilever, het is letterlijk deze grafiek geweest die mij (langetermijn)beleggen heeft geleerd. Want dat moet u zelf doen; niemand die het u vertelt. En als het al zo is, dan luistert u slecht, als ik zo vrij mag zijn. U blijft maar koersen turen en voorspellen. Want geduld ho maar, het moet snel. Toch?

Die hand-in-hand gaande lijntjes deden bij mij een lichtje opgaan dat er meer is dan prijs- en koersactie en dat het met name (herbelegd) dividend is dat echt vermogen opbouwt. Boeken en artikelen van Benjamin Graham en Warren Buffett deden bij mij de rest: regelmatig (maandelijks) beleggen is een nobrainer.

Even tussendoor, wat dat betreft is het misschien sprekend dat belegger Buffett tot de rijksten ooit behoort. De beste en rijkste handelaar ooit, Jesse Livermore, de man die dik en vet short zat op Black Thursday 1929, verdiende vier keer al het geld van de wereld, om dat ook weer te verspelen en met niks te eindigen.

Die winst per aandeel (EPS) lijkt me een datafout trouwens. DPS is dividend per aandeel. Dit is overigens de koers van Unilever. Pas later leerde ik dat ik die herbelegd moest nemen voor het beste resultaat. 

Never waste a good crisis, is misschien het beste advies. Voor het coronavirus toesloeg werkte CEO Alan Jope al aan nieuwe strategie en deze update maakt duidelijk dat die hard nodig is. Dat de omzetgroei op de concurrentie achterblijft is een structureel probleem. Nu is er mooie kans om schoon schip te maken...? 

Lees Nico maar even, Alan:

Tot slot nog even dit plaatje, want intussen heb ik in al die jaren ook geleerd dat ik beter naar verwachte dan gerealiseerde data kan kijken. Ik bekijk het zelf puur opportunistisch: ik beleg niet individuele aandelen (mijn vrouw heeft wel Shell en ING), maar als de bijl erin gaat, pik ik wat op. Zie bovenste grafiek voor de reden.  


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Gerelateerd

Reacties

1 Post
| Omlaag ↓
1 Post
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links