Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Buy the Dip uit het boekje

Het is er een uit het boekje, hoor: buy the dip! Vooralsnog dan. Hier de AEX daggrafiek van vandaag. Wat zeg ik nu weer, hoorde ik mezelf hardop denken. AEX -10%, buy the dip zeggen we dan altijd op de beurs, zei ik eeen na 10;30 uur in Speaakmakers op NPO 1, waar ik vanochtend te gast was. Hier de link

Nu ik terug kijk, was ik spot on: bodempje gezet, trendje gebroken en gáán! Ja, ik kan er nu om lachen, maar ik stond daar op dat moment in die studio ook gek te kijken, want het ging even héél hard vanochtend.  

Leuk voor mijn ego om ook eens mazzel te hebben, maar daar gaat het niet om. Dat buy the dip - blind bijkopen bij -10% vanaf de top - nog altijd springlevend is na elf jaar bijna onberispelijk trackrecord, straalt van de grafiek af? Dat blind bijkopen staat er niet voor niks. Want wie denkt niet dat we nog veel lager gaan?

Strategie is een groot woord, maar buy the dip is een manier voor vooral lange termijnbeleggers om van kortingen op de beurs te profiteren binnen de opgaande trend. Het werkt al sinds de bodem in maart 2009 (!) vrijwel feilloos. Ik deed het zelf ook vaak, zowel voor de AEX als wereldindex. En zeker blind. 

Want ik dacht ook iedere keer dat ik de 10% daling kocht, dat dit nog maar het begin was. En, op een paar keer na, toen de markt nog even doordipte tot 20%, was het ook zo. Voor een eeuwige twijfelaar als ik, ik verzand altijd in mijn enerzijdsen en anderzijdsen, werkt zo'n ijzeren wet als buy the dip heel goed.

Nog even full disclosure, ik doe zelf niet mee aan buy the dip. Ik heb deze ook niet gekocht. Ik had het graag gedaan, maar ik heb al mijn cash nodig om mijn Amsterdamse erfpacht volledig af te kopen. Dat potje staat heel erg apart. Dat gebruik ik zeker niet om mee op de beurs te dollen.   

Oh wacht, ik loop hopeloos achter, want we zitten (of zaten) in de everything rally?

Nog eentje dan, want sommigen dingen veranderen echt nooit op de beurs. Ik ken er hier ook een paar van...


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. Kamp belegt iedere maand vooral voor zijn pensioen uitsluitend in beleggingsfondsen. Klik hier voor zijn actuele posities. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Reacties

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Column door: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes After Hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. V...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente columns van Arend Jan Kamp

  1. 14:45 Nou, dan maar ING kopen 1
  2. 13:45 Hééft Johnson & Johnson...?! 2
  3. 13:25 Eerste coronadode Wall Street 1
 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by VWD Group Crypto data by Crypto Compare