Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Liveblog: Cash is king

Liveblog: Cash is king

Update 16:55: Inderdaad, een sell-off

Het is de slechtste beursdag sinds 2 (-3,2%) en 5 augustus (2,4%). Huiskamervraag: wat speelde er toen? Enfin, u weet dat als het er marktbreed stevig aan toegaat, er onderliggend helemaal veel ellende is. U ziet het. Ik weet verder ook niet wat ik hiervan moet zeggen; zonder nieuws staat alles lager.

Het vertrouwen is even weg. In alles lijkt het wel. Zie twee blogjes hieronder, opvallend is dat ook de staatsobligaties worden verkocht. Okee, goud ligt goed - angst-asset numero uno ook - en de volatiliteit ontploft ruim 20% tot rond standje 20. Dat is de officieuze nervositeitsgrens.      

 


Update 15:50: Aandelen nu nog goedkoper (maar dan anders)

Schrale troost bij de dalende koersen is dat beleggen wel steeds goedkoper wordt.

 


Update 15:00: Mama, ze doen het weer!

Het wordt er niet beter op... Risk happens fast. Gisteren had de AEX top 586,32 nog op schootsafstand en nu staan we op 565 te muffen. Er is echter geen duidelijke risk-offmodus. Daarmee bedoel ik dat defensieve aandelen het massaal beter doen dan cyclische en dat rentes dalen. Nope. Die stijgen zelfs.

Mammie? Ja, mammie.

 


Update 13:50 uur: Hup banken, hup?

Wat mij betreft - wees het vooral met me oneens - weten de banken Den Haag inderdaad op andere gedachten te brengen. De voorgestelde tax van 30% over een fictief rendement van 5,3%... slaat nergens op? Waarom niet een tax op basis van behaald rendement? Zal wel ingewikkeld zijn, maar dat is niet ons probleem. 

 


Update 10:00 uur: ABN Amro verlaagt Shell

Wie is er niet met Never sell Shell grootgebracht? Thijs Berkelder van ABN Amro, geloof ik. Natuurlijk, het kan, het mag en moet misschien ook wel, maar een verlaging voor Royal Dutch Shell blijft toch altijd speciaal. Zeker door een Nederlands bank. Gepikt van ABM FN- Dow Jones, waarom?

De belangrijkste reden voor de afwaardering is volgens analist Thijs Berkelder de dalende olieconsumptie in China. Dit terwijl de oliereserves in China juist hoger dan verwacht zijn.

Dat betekent volgens de analist een groter risico dat de mondiale olievraag zal stagneren. Overigens heeft de analist geen vrees voor het dividend van Shell. Als de olieprijs harder daalt, dan zal Shell vermoedelijk de investeringen ook terugschroeven.

Dit zijn tot dusverre de adviezen vandaag en KBC zet tussen neus en lippen door ASR op verkopen:

  • ABN Amro: naar €18 van €21,80 - Jefferies
  • ASR: naar reduce van hold en naar €35,50 van €38 - KBC
  • Galapagos: naar €175 van €140 - Citigroup
  • Randstad: naar €40 van €41 - Jefferies
  • Royal Dutch Shell: naar hold van buy en naar €27 van €33 - ABN Amro
  • Prosus: starten met buy en €90 - Goldman Sachs

 


Update 09:45 uur: "Negatieve rente = tax"

Was getekend, Die Welt. Negatieve rente is een tax stelt de krant en de ECB heeft geen mandaat om te belasten. Nieuwe zienswijze? Tax is vooral een naam. Of u het nou wel of geen belasting noemt, een inflatiedoelstelling (van 2%) zoals die ook in de EU geldt (dat is meteen het enige mandaat ECB), heeft hetzelfde effect.

 


Update 09:30 uur: Europese winsten -2,2%

Met 16 oktober voorbeurs ASML begint het Q3-cijfersezioen, laat ik het maar zo chauvinistisch stellen. En iedere dag is het duimen dat er geen winstwaarschuwers zijn?

Want de verwachtingen dalen maar en wie weet zitten we al in een heuse winstrecessie. Citaatje: 

Companies listed on the STOXX 600 regional index are expected to report a 2.2% drop in third-quarter EPS, worse than the 1.9% drop expected a week ago and the biggest quarterly fall since Q3 2016, according to I/B/E/S Refinitiv.

Consensus now calls for a drop in revenue of 0.3% in the quarter, which would be the first since Q1 2018, but slightly better than the 0.4% fall expected last week.

Companies are already suffering a corporate recession after earnings declined in the previous two quarters as the U.S.-China trade war and uncertainty over Brexit crimp demand and Germany, the region’s largest economy, at risk of falling into recession.

En een plaatje. De langere verwachtingen zijn beter, dat wel. Ook al komt het tot uitstel. Als er al een recessie komt, dan is dat nog geen reden voor paniek? Er is in de geschiedenis nog nooit eentje geweest die niet overging en werd gevolg door een nieuwe bloeiperiode.

 



Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Gerelateerd

Reacties

6 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 6 rene66 2 oktober 2019 14:50
    Alarming manufacturing data shouldn't make you sound the alarm:

    'Not consistent with recession across the whole economy'

    Manufacturing activity in the U.S. slumped to its lowest level since June 2009, according to data from the Institute for Supply Management (ISM) released Tuesday.

    In response, it was a risk-off day in financial markets: Treasuries rallied, stocks sold off, gold rallied, and the VIX surged.

    But the ISM's report wasn't the only piece of manufacturing data released yesterday — IHS Markit also released its own gauges of U.S. and global manufacturing activity. And while neither report paints a particularly rosy picture of the U.S. and global economy, this data highlights the risks posed by Trump's trade war more than it sets off alarm bells indicating the economy is about to roll over.

    finance.yahoo.com/news/ism-manufactur...
  2. Patience 2 oktober 2019 19:29
    Cash is king en dat zeg je nu het was altijd al king maar jullie zogenaamde analisten moesten weer de kleine belegers zo over tuigen om even snel winsten te maken op de beurs ja dat was jaren geleden nu is het de kleine beleger leeg plukken op de beurs. Ik laat mijn cash gewoon lekker op de bank en goud en zilver natuurlijk als ik het nodig heb gebruik ik het. Succes.
6 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links