Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

TA: Goud glimt en glanst

TA: Goud glimt en glanst

De wereldwijd dalende rente maakt sparen steeds minder interessant. Het lijkt erop dat beleggers hun heil ook in goud zoeken.

Terwijl de Nederlandse rente in de afgelopen twee maanden is gedaald van +0,21% naar -0,25%, is de goudprijs juist gestegen. In diezelfde periode liep goud op van 1.270 naar 1.433 dollar per troy ounce.

Over een meerjarige periode vormt de goudprijs een gigantische Hoofd & Schouder-bodemformatie, met 1.800 dollar als eerste koersdoel.

Voor particuliere beleggers zijn directe goudposities lastig in te nemen, maar tegenwoordig zijn er prima alternatieven in onder andere goudmijnfondsen en goudtrackers. Ook in eerdere columns heb ik daar op gewezen.

Deze keer bespreek ik  de technische plaatjes van goud, een goudmijnaandeel en enkele interessante goud-ETF's.

Goud op weerstand

De goudprijs heeft de weerstand van 1.433,94 dollar (de top van 30 augustus 2013), aangetikt. Dit is een zeer taaie horde.

De stijgende trend krijgt enkel een nieuwe impuls indien deze laatste top wordt gebroken. In dat geval mogen we verdere koersstijgingen tegemoet zien. 1.803 (de top uit 2011) wordt dan het volgende opwaartse koersdoel.

Het edelmetaal goud heeft pas steun rond 1.266,32 dollar (de bodem van 3 mei).Meerjarige Hoofd & Schouder bodemformatie voltooid

Het koersverloop van de goudprijs was in de afgelopen zes jaar zeer stug en vooral zijwaarts. Er lag een belangrijke barrière iets boven de 1.400 dollar. Hierop was de koers al vijf keer afgeketst.

Toch oogt het plaatje potentieel positief, getuige de hogere koersbodems S3 en S4. Die gaven al aan dat er op hogere niveaus werd bijgekocht.

Nog interessanter is het verloop sinds 2013, dat gekarakteriseerd kan worden als een inmiddels voltooide Hoofd & Schouder bodemformatie.

In de stijging boven de neklijn rond 1.400 dollar trad een koopsignaal op, met 1.800 dollar als eerste koersdoel. De goudprijs valideert deze uitbraak indien ook de tussenliggende horde van 1.433,94 dollar (de top van 30 augustus 2013) wordt gebroken.

De onderstaande grafiek heb ik eerder in mijn blog van 27 februari j.l. al besproken. Toen was er nog niet sprake van een voltooide Hoofd & Schouder- formatie.

/grafieken/goud2005.gif

Trackers in goud

Een prima alternatief voor een directe belegging in goud, is de Physical Gold tracker (ISIN code: IE00B4ND3602). Deze heeft het koersdoel rond de weerstand van 28,33 (gevormd op 30 augustus 2013), bereikt.

Deze tracker wordt weer interessant indien de weerstand van 28,33 breekt. Dan mogen we verdere koersstijgingen verwachten.

Na een uitbraak wordt 33,77 het volgende opwaartse koersdoel. De Physical Gold ETC heeft pas steun rond 24,83 (de bodem van 3 mei).Gold Miners ETF

De Gold Miners ETF (ISIN code: IE00BQQP9F84) heeft de stijgende trend hervat nu een tussenliggende weerstand is overwonnen. Met de uitbraak is een technische verbetering opgetreden.

De Gold Miners ETF krijgt hiermee ruimte voor verdere een koersstijging richting de weerstand van 29,80 (gevormd op 2 augustus 2016).

We handhaven een positieve visie zolang de Gold Miners ETF het patroon van hogere toppen en bodems weet vast te houden. Steun ligt rond 18,63 (de bodem van 21 januari).

 

 

Barrick Gold

Mijnbouwer Barrick Gold (ISIN code: CA0679011084) is boven de oude weerstand rond de toppen van 2018 en 2019 gebroken, waarmee een technische verbetering is opgetreden.

Opwaarts is er ruimte richting de weerstand van 18,35 dollar (de top van 8 september 2017). Steun ligt rond 11,65 dollar (de bodem van 31 mei).

 

tostrams

Wilt u toegang tot Technische analyses en concrete Alert & Kooptips, meld u aan voor Tostrams

 • Dagelijks actuele en deskundige adviezen
 • Concrete koop- en verkooptips
 • Direct toegang tot NL Modelportefeuilles
Bekijk Tostrams
Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
125 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 ... 7 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. forum rang 7 The Short Caller 19 juli 2019 08:15
  Eigen woning raakt uit zicht voor Jan Modaal


  Je hebt de "Officiële Inflatie" van de Centrale Bangsters..

  En de "Gevoels Inflatie" die aan het "Hyperen" is voor Jan Modaal..

  Vandaag gewoon lekker naar de Efteling..

  Want Sprookjes bestaan..;)


  Toegevoegd: (Telegraaf)

  Voor Jan Modaal is de welvaart die als normaal werd beschouwd, zoals een eigen huis, niet meer vanzelfsprekend”, stelt econoom Nic Vrieselaar vast over de doorgeschoten woningprijzen en nauwelijks stijgende lonen. Hij waarschuwt voor een ’potentieel risico voor onze samenleving’.

 2. forum rang 7 fred optie 19 juli 2019 09:36
  quote:

  easy56 schreef op 19 juli 2019 08:54:


  [...]Zie t maar als een soort calamiteiten verzekering.

  www.zerohedge.com/s3/files/inline-ima...


  ik heb alleen goudomdat ik niks anders meer weet.

  maar als de boel valt dan denk ik dat ik aan dat glimmend metaal ook niet veel heb.

  gebruik het alleen ls geld nu..

  ruil gewoon goud om voor geld bij de bank..

  heb echt goud..
 3. forum rang 7 fred optie 19 juli 2019 11:41
  heb het al eens gezegt , maar goudis ook maakbaar.

  Het vriend, die in nuclear centrum werkt hier. Prof vova Daydenko.

  Goudis gewoon maakbaar. Echter twee problemen.

  1. Het is duurder omte maken dan normaal goud.
  2. licht radioctief.

  blijft achter op de deeltjesaccelerator ook.

  Ben er geweest in dat instituut. Er indrukwekkend.

  Alleen het opstarten van de accelerator verbruikt evenveel stroom als het hele dorp in 1 jaar!

125 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 ... 7 »» | Laatste |Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Column door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negenti...

Meer over Royce Tostrams

Recente columns van Royce Tostrams

 1. 07:30 TA: Goud op drift 54
 2. 10 jul TA Video: Games, cannabis en blo...
 3. 10 jul TA: AEX maakt uitbraak ongedaan 364
 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by VWD Group Crypto data by Crypto Compare