Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

TA: Staal begint te roesten

TA: Staal begint te roesten

De staalindustrie heeft technisch veel last van de escalerende handelsoorlog tussen de VS en China. Arcelor is in de afgelopen weken ruim 30% gedaald.

In de Amerikaans-Chinese handelsoorlog slaan beide partijen elkaar om de oren met importheffingen, sancties en vooral harde woorden. Hier en daar vallen de eerste echte klappen. Chips, auto's en vooral staal worden getroffen door het negatieve sentiment.

Ook de Europese beurzen neigen weer naar onderen. De AEX heeft de stijgende trend al gebroken. Met een eerste lagere top komt de ontlading dichterbij.

Eerst de Nederlandse beurs die een potentieel lagere top vormt.

AEX test steun 538,70

Waar we een paar weken geleden bang voor waren, lijkt thans bij de AEX te gebeuren: het herstel loopt dood. De index verpietert technisch, nu een mogelijk lagere top wordt gevormd.

Dit signaleert verkoopdruk, die boven de markt hangt. Eerder was al de stijgende trend naar onderen gebroken, wat de eerste verzwakking opleverde.

Bij een slotstand van de AEX-index onder de steun van 538,70 punten (de bodem van 25 maart) treedt een nieuwe verzwakking op. In dat geval zou een 'hoofd&schouder'-formatie neerwaarts voltooid worden.

Weerstand ligt op 576,90 punten (gevormd op 27 juli 2018).


Geen roestvrij staal

Op de Hollandse Aandelenavond van 15 mei j.l. werd mij gevraagd een shortkandidaat op te noemen. Ik had Tesla bovenaan mijn lijstje staan.

Maar het moest een Nederlands aandeel zijn, dus koos ik voor Arcelor Mittal, dat mijn tweede shortkandidaat was.

Technisch lijkt het staalbedrijf zeer gevoelig voor de handelsoorlog tussen de VS en China, want de zeer belangrijke steun is rond de bodems van 2017, 2018 en 2019 (dikke rode lijn) gebroken.

Arcelor Mittal heeft dalende trend hervat

De de bodems van 2017 en 2018 rond 17 euro zijn neerwaarts gebroken. Nu ook de steun van 14,62 euro (de bodem van 16 september 2016) het begeeft, sluiten we verdere druk niet uit.

Na een doorbraak van 14,62 euro wordt 11,38 het volgende neerwaartse koersdoel. Het technische plaatje signaleert verkoopdruk zolang er lagere toppen op de grafiek worden achtergelaten.

Er ligt weerstand rond 21,77 euro (de top van 8 februari).

tostrams

Wilt u toegang tot Technische analyses en concrete Alert & Kooptips, meld u aan voor Tostrams

 • Dagelijks actuele en deskundige adviezen
 • Concrete koop- en verkooptips
 • Direct toegang tot NL Modelportefeuilles
Bekijk Tostrams
Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Column door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente columns van Royce Tostrams

 1. 08:20 TA: Haperende highs 82
 2. 14 jul TA: ASML op volle snelheid 163
 3. 13 jul TA: Goud op drift 243

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
76 Posts
Pagina: 1 2 3 4 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. forum rang 7 ren-je-dement 24 mei 2019 08:19
  542.98 laag.

  Toch heb ik wel talent voor dit spelletje (kijkt zichzelf tevreden grijnzend aan in de spiegel, geeft zich een overtuigend schouderklopje en veegt met twee vingers van één hand zijn haren eerst links, dan rechts achter zijn oren).
  En dat wist ik vanaf de eerste dag.
 2. bintje50mm> 24 mei 2019 08:52
  quote:

  easy56 schreef op 24 mei 2019 08:30:


  Dus nu weer handelsoorlog voorbij?

  jantje lacht,jantje huilt beurs:-)

  Voor de handelaren onder ons wel prettig deze bewegingen,mits je wel iedere keer in de juiste beweging meedoet natuurlijk.


  Nee, nog lang niet voorbij. Dit stijginkje zal gebruikt worden om te verkopen. We eindigen weer lager, en volgende week ook weer lager
 3. forum rang 7 ONN 24 mei 2019 08:59
  quote:

  ren-je-dement schreef op 24 mei 2019 08:19:


  542.98 laag.

  Toch heb ik wel talent voor dit spelletje (kijkt zichzelf tevreden grijnzend aan in de spiegel, geeft zich een overtuigend schouderklopje en veegt met twee vingers van één hand zijn haren eerst links, dan rechts achter zijn oren).
  En dat wist ik vanaf de eerste dag.

  Let jij nou maar op je 510 'de komende tijd' :)))

  Goedemorgen...
 4. forum rang 4 Sem_7 24 mei 2019 09:39
  quote:

  ttroo schreef op 24 mei 2019 08:35:


  Stieren hebben de hele wereld. Kom op met dat herstel! Een tweetjes van een persoon. En hoppa de markt swingt zo de andere kant op. Springen. Duiken. Hollen. Stil staan. Het lijkt meer op oude gymnastiek oefeningen.


  1 streep naar de 580 ttroo!
  Je bent trouwens behoorlijk actief de laatste dagen :))
 5. [verwijderd] 24 mei 2019 10:03
  quote:

  ONN schreef op 24 mei 2019 09:58:


  Brave leerling :)))

  Wat wel (weer) opvalt: alles vanuit de long.

  haha thx! :))

  ja true... heb ook een tijd alleen geshort. Ik moet wel een mindset kiezen en dan op die richting scalpen m.i. Is wel een aandachtspuntje

  handel jij beide kanten op, jij gaat meestal vooral short toch?

76 Posts
Pagina: 1 2 3 4 »» | Laatste |Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by VWD Group Crypto data by Crypto Compare