Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Liveblog: Relx, ForFarmers en Pharming

Liveblog: Relx, ForFarmers en Pharming

Update 14:30: De koersen bij Lobith?

Zal ik voortaan voorbeurs behalve futures, nieuws, agenda, shorts en adviezen ook de... waterstanden mee geven?! Ik herhaal deze zin, want ik kan me voorstellen dat u nu uit uw regenpak knapt: zal ik voortaan voorbeurs behalve futures, nieuws, agenda, shorts en adviezen ook de... waterstanden mee geven?!

Nee, dit is geen grap. Vandaag zien we het aan de jaarcijfers en nota bene de outlook voor dit jaar van ForFarmers, hoe de droogte van vorig jaar er in hakt(e). Dat dreef de vervoers- en daarmee eigenlijk alle kosten op. Zojuist pluk ik dit bericht van Bloomberg, waar ik ook al met open mond naar zit te kijken.

De waterstanden als economisch en beleggersrisico, ik was het nog nooit eerder tegengekomen in mijn beleggend leven. Weer wat geleerd. Ik pak nog een citaatje, want, nogmaals, dit is zeker geen grap. De cijfers spreken meer dan boekdelen. 

The slump in the river’s water levels dented Germany’s growth by 0.4 percent in the final quarter of 2018, and by 0.3 percent in the preceding three months, according to estimates from JPMorgan economist Greg Fuzesi in January.

Fuzesi said at the time he anticipated a 0.55 percent contribution to gross domestic product in the first quarter of this year as the river’s water levels normalize.  

Als u dit plaatje ziet, begrijpt u een beetje het belang van de Rijn en haar toeleveranciers als Ruhr en Main, of hoe heet dat in normale mensentaal? Misschien kunnen BAM en VolkerWessels een paar mooie stuwdammen of sluizen in de rivier aanleggen. Hoop risico voor hen, maar in het belang van iedereen :-)  

Sluiten we tot slot maar over naar Rijkswaterstaat, alles OK zo?

 


Update 13.05 uur: Basel Comittee waarschuwt

De Basel Comittee on Banking SuperVision (samenwerkingsverband van Europese grootbanken) was in juli nog van mening dat crypto's geen potentieel risico zijn voor de stabiliteit van het financiële stelsel. Ineens is het comité van mening veranderd en worden banken, die iets doen met cryptovaluta, gevraagd om veiligheidsmaatregelen te nemen (NK). 

 


Update 12:35 uur: De Giro te koop

De grootaandeelhouders van broker De Giro zijn op zoek naar een minderheidsaandeelhouder. De hoogte van het belang en de verkoopprijs is vooralsnog onduidelijk (NK).

 


Update 12:20 uur: Nieuwe tegenvaller Relx

Opnieuw maakt een onderzoeksinstituut vanwege een geschil bekend niet verder te gaan met de abonnementen van Relx. Begin maart was het de Universiteit van Californië die besloot te stoppen met Elsevier, nu gaat het om Noorse instituten.

De Noren zijn een veel kleinere partij, waardoor de koers van Relx er nauwelijks op beweegt. Het is nog vroeg, maar misschien zijn het de eerste signalen dat het aangekondigde Plan S (Plan Science) van de EU, voor barstjes in het businessmodel van de uitgever zorgt.

De Europese Unie wil dat alle wetenschappelijke artikelen voor de gewone man zichtbaar zijn. Dit is een doorn in het oog voor de uitgevers, want dit breekt hun businessmodel. Nu leveren wetenschappers gratis artikelen aan en mogen Wolters Kluwer en Relx deze in hun tijdschrift plaatsen. 

Zij verdienen het geld door de verkoop van abonnementen. Door Open Access zullen minder partijen geneigd zijn een abonnement af te sluiten, omdat de artikelen gratis op het internet te vinden zijn.

Uitgevers kunnen dit probleem deels omzeilen door geld te vragen van wetenschappers voor het plaatsen van deze artikelen. Vooralsnog is echter onduidelijk wat de impact van Plan S precies gaat zijn voor Wolters Kluwer en Relx. Hierover heeft de IEX Beleggersdesk eind februari al iets geschreven.

 

Beleggers lijken zich nog niet al teveel druk te maken. Het aandeel heeft de afgelopen tien jaar uitstekend gepresteerd op de beurs en noteert slechts 6% onder haar all time high (NK)

Relx
Klik op het plaatje voor een grote versie

 


Update 10:05 uur: Lies, damned lies and crypto's

Fijn die ongereguleerde markten deel zoveel. U bent in goed gezelschap als u ook de boot bent in gegaan - op wat voor (on)eerlijke manier dan ook - met crypto's, is de schrale, schrale troost. 

 


Update 09:55 uur: Olie opties

Petrobras zou een partijtje olie hedgen, maar dat is niet zeker. Bloomberg:

The buying spree continued Tuesday, people familiar with the matter said, with implied volatility for Brent August $60 puts -- a measure of how expensive they are -- also rising. Volume of puts was the highest since November, exchange data show.

Some pointed to Petroleo Brasiliero SA, given the timing and size of the trades. Petrobras said in a 2018 filing that it hedged 128 million barrels of crude at an average price of $65 a barrel, buying the protection in February and March.

 


Update 09:30 uur: ForFarmers...

Dom stadsmens die ik ben ben. Ik dacht wat er ook gebeurt, de dieren eten wel door. Doen ze ook wel, maar dat wil nog niet zeggen dat veehouderij zonder risico is. Dat bewijzen cijfers en outlook ForFarmers vandaag. Werkelijk álles zit tegen. Het is nog geen rock bottom, maar het aandeel is behoorlijk terug bij af.

Achteraf kan dit misschien de bodem blijken - wat kan er nu nog meer fout gaan of tegenzitten? - maar ik kan me voorstellen dat u nog even geen haast met dit aandeel hebt, gezien de trend. Zucht, waar is Yvon Jaspers als je haar écht nodig hebt? 

Martin schrikt vooral van de margedruk in H1:

KBC meldt:

ForFarmers is van plan om de komende 2 jaar de kosten te verlagen door het implementeren van bijkomende groepswijde efficiëntieplannen, wat zal leiden tot een daling van het aantal molens en werknemers.

Analist Guy Sips behoudt zijn voorzichtige houding omdat ForFarmers verwacht dat de resultaten voor de eerste helft van 2019 een sterke daling op jaarbasis zullen vertonen door een tijdelijke ongunstige inkooppositie.

Hij verwelkomt de aangekondigde bijkomende kostenbesparingen ter waarde van 10 miljoen euro en het nieuwe aandeleninkoopprogramma van 30 miljoen euro dat na het eerste kwartaal van 2019 van start gaat.

 


Update 08:45 uur: Koopjes of duurkoopjes?

Corné heeft leuke lijstjes. Veel Duitsers, maar mist er niet iemand...? Ja, die dus.

Bij Pharming is het namelijk +124%, vandaar. Nee, zegt Corné, dit zijn de Euro Stoxx 600 aandelen en daar zit Pharming niet bij. Er zijn er vast nog wel meer met zo'n hoog percentage, roep maar als u ze weet. OK, hier nog een lijstje van Corné.

 Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. Kamp belegt iedere maand vooral voor zijn pensioen uitsluitend in beleggingsfondsen. Klik hier voor zijn actuele posities. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Gerelateerd

RELX

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Pharming Group

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

ForFarmers

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
3 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
Snugger
0
Brokers zijn de eerste in lijn die te maken hebben met rente, aandelenbeurzen, deflatie, en daarna komt de rekeninghouder, DeGiro voelt dat dus. Het lot van Tradelot zal hetzelfde zijn, maar dat kun je amper een broker noemen, zal evengoed de boel moeten opdoeken…
Is nog amper begonnen, crisis, en nu al het veld moeten ruimen.., is niet best. Binckbank staat er naar alle waarschijnlijkheid beter voor. Sterksten blijven over, simpel, en goede zaak!
ff_relativeren
0
De Britse Nationale omroep BBC speculeert over het aftreden van (in ieder geval 2) ministers, voorafgaand aan de stemming over de No Deal Exit.

De eerste 2 ministersnamen die door de BBC genoemd worden, zijn Merriman en Eustice :
www.bbc.com/news/live/uk-politics-par... .


Het blijft nog (hooguit 1 uurtje) afwachten of de BBC gelijk heeft,
en of het bij 2 regeringsleden blijft -of dat er meer ministers aftreden-.
Stel je voor, een minderheidsregering waar ook nog eens regeringsleden het bijltje er bij neer gooien (als de BBC gelijk heeft).
Premier May heeft het niet gemakkelijk deze dagen ..
3 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Column door: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes After Hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. V...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente columns van Arend Jan Kamp

  1. 17:10 Liveblog: Brexit (!), Fugro, SOX... 6
  2. 08:05 BeursVandaag: Cijfers!
  3. aug '11 Twitter de AEX omhoog!

Gesponsorde links