Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Liveblog: Tegenvallende industrie VS

Liveblog: Tegenvallende industrie VS

Update 16.05 uur: Tegenvallende macro's

Zojuist kwam de ISM Manufacturing PMI (die de bedrijvigheid in de VS meet) uit en deze viel toch wel een tikkeltje tegen (54,2 vs 55,2 verwacht). Aan de andere kant is deze stand ruim boven de 50, dus er is nog altijd sprake van expansie.

Ook het consumentenvertrouwen in de staat Michigan was lager dan verwacht. Analisten gingen uit van een stand van 95,8, maar het werkelijke cijfer bedraagt 93,8. De beurs reageert licht negatief. De AEX noteert op dit moment 0,2% lager op een stand van 539,90 punten. (NK)  


Update 15.45 uur: Wall Street in de plus

De Amerikanen hebben er weer zin in. De Dow Jones en S&P500 stijgen 0,8% en de Nasdaq doet het iets rustiger aan met een plus van 0,7%. Om 16.00 uur komen de ISM Manufacturing PMI en Consumentenvertrouwen in de staat Michigan uit over de maand februari. Hiervan houden wij u op de hoogte. (NK)


Update 14.55 uur: Druk op de ECB

De kerninflatie, waarin geen rekening wordt gehouden met voedings- en energieprijzen, daalde in februari onverwacht naar 1%. Dit is ruim beneden de inflatiedoelstelling van de Europese Centrale Bank.

Komende week is het rentebesluit, waarin het rentetarief ongewijzigd op 0% zal blijven. Toch denkt de Belgische krant De Tijd dat de ECB weleens met nieuwe stimuleringsmaatregelen zou kunnen komen. Verschillende bestuurders hebben immers al aangegeven dat een nieuwe stimuleringsronde wordt overwogen. (NK)


Update 14.40 uur: Greed is back

De hebzucht onder beleggers is alweer aardig aan het terugkomen (NK). 


Update 14.25 uur: Domme vragen bestaan

Bij de PVDA snappen ze niet helemaal hoe transacties verlopen op de beurs. (NK)


Update 14.15 uur: Relx op day-low

Relx (-5,6%) zakt steeds verder weg op het nieuws dat de universiteit van Californië haar abonnement bij Relx niet heeft verlengd. Kijken we naar de waardering van de uitgever, is het bedrijf bijna priced to perfection. Dan hakken dit soort negatieve verrassingen er hard in.   

Ratio's Relx                             2019                  2020                     2021                   
EV/ebitda 14,3  13,6 14,2 
K/W 19,3 18,0  16,2 
Omzetgroei 3,7%  4,4%  -2,8% 
Net debt/ebitda 1,8  1,7  1,8 

 Bron Reuters/IEX

Wolters Kluwer is met een EV/ebitda van 14,4 en een K/W van 21,7 voor dit jaar zelfs nog iets duurder geprijsd. Maar goed, de groeivooruitzichten zijn hier ook iets beter, evenals de schuldgraad. (NK) 

Ratio's Wolters Kluwer                            2019                  2020                     2021                   
EV/ebitda 14,4  13,5  12,8 
K/W  21,7 20,1  18,5 
Omzetgroei  6,2% 4,0%  3,8% 
Net debt/ebitda  1,0 1,0  0,9 

 Bron Reuters/IEX


Update 11.55 uur: Relx onderuit

Relx (-4,9%) gaat onderuit op het bericht dat de University of California heeft besloten haar abonnement bij Elsevier niet te verlengen. Deze universiteit is goed voor zo'n 10% van alle Amerikaanse wetenschappelijke artikelen.

De uitgever heeft op dit moment geschillen met meerdere universiteiten, waardoor de markt vreest dat er nieuwe opzeggingen zullen volgen. Rampzalig is deze koersdaling overigens niet, want het aandeel zette vorige week nog een nieuwe all time high op het bord.

In dit korte filmpje vertel ik meer over de degelijkheid van de uitgevers Relx en Wolters Kluwer. (NK)


Update 10:00 uur: EU PMI's

Bij deze ennuh... is de EU economie aan het bodemen...? Het is er wel de tijd van het jaar voor. Volgende week tien jaar geleden zetten - ik ken de standen echt uit mijn hoofd - zette de AEX 194,99 en de S&P 500 666,79 neer. De bull market die toen begon is nog altijd in tact.

 


Update 09:30 uur: Air France-KLM

Ieder moment kan er een persconferentie volgen van de Franse en/of Nederlandse minfin over het geval Air France-KLM. RTL-Z is ter plaatse. Klik even door als u het wil volgen, ik kan geen spelertje embbeden.

Dat was het alweer, heel kort en sussende woorden. Gelukkig maar. Beide landen zegen te willen samenwerken. U ziet het bord, de koers loopt intussen lekker op. 

 


Update 09:00 uur: Nevi PMI

Gelukkig nog geen Duitse toestanden hier - die PMI komt over een klein uurtje door - maar het wordt er niet beter op met onze economie. Ik heb helaas deze Nevi data niet in Reuters Datastream, anders zou ik nu mooie grafiekjes maken. 

 



Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Gerelateerd

Reacties

7 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 1 maart 2019 09:35
    Natuurlijk rommelt het daar, economisch rommelt het ook, ondanks Rutte z'n geschreeuw dat het goed gaat. Maar die ziet de aandelenbeurs dan ook als graadmeter voor de economie, dus dat ie er naast zit is niet zo verwonderlijk, of het is gewoon eigen belang om dat te schreeuwen natuurlijk… Beetje van beiden zal het wel zijn.
7 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links