Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

TA: FTSE geen last van Brexit

TA: FTSE geen last van Brexit

Sinds de het begin van de hele Brexit-affaire waarschuwen economen voor de negatieve gevolgen voor de Engelse economie. Grote internationale bedrijven zouden wegtrekken uit de City en naar het Europese vasteland verhuizen.

Door lagere belastinginkomsten en hogere werklooshied zou de Britse economie een flinke knauw krijgen en zelfs in een recessie kunnen belanden. Terwijl de Brexit-onderhandelingen in volle gang zijn, lijken beleggers zich echter niet al te druk te maken.

De Engelse beurs ligt er verrassend goed bij en ook blijft het Britse Pond goed liggen ten opzichte van de euro.

FTSE 100 index

De Engelse beurs, de FTSE 100 index, oogt technisch bezien zeer positief. De beurs heeft recent na een consolidatie de uptrend weten te hervatten. Nadat de laatste top is gebroken, is er ruimte vrijgekomen voor verdere koersstijging richting berekend koersdoel 8.500,00.

Vol overtuiging is de beurs de laatste weken hard opgelopen en weet het nieuwe all-time highs neer te zetten. Na de sterke stijging lijkt een correctie zeker niet uitgesloten, maar deze zal het positieve technische plaatje voorlopig niet doen verzwakken. Ik zal deze beurs de komende weken goed in de gaten houden. Mochten er veranderingen optreden, dan zal ik dat op Twitter (@RoyceTostrams) direct doorgeven.


FTSE 100 index lange termijn

Ook het lange termijn technische beeld oogt namelijk overtuigend. Sinds begin 2016 weet de FTSE 100 index een patroon van hogere toppen en bodems te laten zien wat duidt op aanhoudende vraag.

Eind 2017 heeft deze stijgende trend nog een nieuwe impuls gekregen nadat de index boven de laatste toppen wist te breken. Vooralsnog is er dus geen vuiltje aan de lucht


Valutapaar EUR/GBP

Maar waar zijn de ontwikkelingen bij het Britse pond? Wanneer de Engelse beurs een betere performance laat zien dan de beurzen van het Europese vasteland, gaat dit vaak gepaard met een verzwakking van het pond ten opzichte van de euro.

Dit is echter nu niet het geval. Het valutapaar EUR/GBP ligt al maanden stil. Het beweegt per saldo zijwaarts tussen steun 86,82 (bodem van 7 juni 2017) en weerstand 92,70 (top van 25 augustus 2017).

We zien zelfs wat meer kracht bij het Britse pond nu er binnen deze bandbreedte lagere toppen worden gevormd. Een doorbraak door de steun zal dit moeten bevestigen.


Valutapaar GBP/USD

Ook ten opzichte van de Amerikaanse dollar neemt het Britse pond in waarde toe. Het valutapaar GBP/USD is opwaarts uitgebroken en heeft een stijgende trend ingezet richting een oude top uit 2016 rond 150,20.De negatieve effecten van de Brexit blijven op de beurs dus vooralsnog uit. De Engelse beurs weet de stijgende trend onverminderd voort te zetten en laat nog geen tekenen van verzwakking zien.

De nieuwe all time highs die worden gevormd duiden op koopkrachtige vraag onder beleggers. Ook de Britse valuta blijft goed liggen en geeft daarmee aan dat er nog geen rem is gezet op de groei van de Britse economie.


AEX index

Tot slot nog even de AEX index. De Nederlandse beurs ligt er aan het begin van het cijferseizoen technisch goed bij. De recente correctie van de AEX-index vindt plaats binnen de stijgende trend.

Zolang de koers boven de voorgaande toppen van november en december weet te blijven, oogt het technische beeld redelijk positief en is er sprake van een pullback scenario.

Feitelijk neemt de Nederlandse beurs wat gas onder weerstand 563,98 (gevormd op 13 juli 2007). Dit betreft overigens wel een belangrijke lange termijn weerstand. Als deze wordt gebroken, zal er flink wat opwaarts potentieel vrijkomen.

Daarentegen moeten we ook niet raar opkijken als deze weerstand de komende tijd nog even als een barrière boven de markt zal fungeren en de beurs de komende weken kracht zal moeten verzamelen om de weerstand te slechten.

tostrams

Wilt u toegang tot Technische analyses en concrete Alert & Kooptips, meld u aan voor Tostrams

 • Dagelijks actuele en deskundige adviezen
 • Concrete koop- en verkooptips
 • Direct toegang tot NL Modelportefeuilles
Bekijk Tostrams
Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Gerelateerd

technische analyse

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

AEX

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

EUR/GBP

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

LONDEN-FTSE 100

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
288 Posts
Pagina: «« 1 ... 10 11 12 13 14 15 | Laatste | Omlaag ↓
 1. forum rang 7 Alex A La Hausse/ A La Baisse 18 januari 2018 07:49
  quote:

  subtropical schreef op 18 januari 2018 06:45:


  Het gaat altijd anders dan verwacht..... En er rekenen zich wel heel veel mensen rijk vandaag.


  Zolang ik en mijn naasten gezond zijn reken ik mij iedere dag rijk. Goedemorgen trouwens.

 2. forum rang 7 The Short Caller 18 januari 2018 08:21
  quote:

  JoostVLS schreef op 18 januari 2018 08:12:


  SL geraakt van boosters short, verlies genomen


  Kl*te voor je Joost..

  Ik had gister middag nog verlies genomen..

  After-Party's (Na-beurs en soms/vaak Voorbeurs) en dan met name rond evt weerstanden..

  Zijn niet te vertrouwen zeker niet in deze "Markt" !

 3. forum rang 4 -EriC- 18 januari 2018 08:25
  Ik dacht; laat ik ook weer eens meedoen na een paar maandjes pauze :-)
  Die beurs was zo onwaarschijnlijk knalgroen gisteren dus wat sprinters short ingeslagen, die van 566,41.
  Vandaag ben ik jarig dus dacht wakker te worden met een cadeautje voor mezelf.
  Mijn pessimisme gaat denk ik weer niet beloond worden.
288 Posts
Pagina: «« 1 ... 10 11 12 13 14 15 | Laatste |Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Onderwerpen: technische analyse

Column door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negenti...

Meer over Royce Tostrams

Recente columns van Royce Tostrams

 1. 22 mei TA: Nieuwe ijkpunten 914
 2. 21 mei TA: Weerstanden onder druk 499
 3. 20 mei TA: Nog geen witte rook 591

Gerelateerde instrumenten

 1. AEX 524,38 22 mei
  +1,57
  +0,30%
 2. EUR/GBP 0,8944 04:02
  -0,0009
  -0,10%
 3. LONDEN-FTSE 100 5.993,28 22 mei
  -21,97
  -0,37%
 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by VWD Group Crypto data by Crypto Compare