Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Helaas pindakaas Ordina

Helaas pindakaas Ordina

 

Nee, vooralsnog nog is het niet die turnaround waar we op hoopten en sommigen – de kopers rond 2,50 euro? – misschien een beetje op rekenden. De grafiek vertelt het verhaal. De jaarcijfers 2016 die Ordina deze winter gaf waren een koude douche. Dood geld is een groot woord, maar sindsdien is het elan verdwenen. 

Het leek zo mooi vorig jaar. Ordina-affaire afgeschud, operationeel de boel weer op de rails en vervolgens ook nog een oplopende conjunctuur: betere tijden in het vooruitzicht voor de automatiseerder! Daar liep de koers keihard op door. Tot die cijfers deze winter. Het lukt het concern niet de omzet te laten exploderen. 

De KW2-cijfers vandaag bevestigen dit beeld. Omzet en marges zijn zelfs teruggelopen en zonder eenmalige bate had Ordina zelfs rode cijfers geschreven. Let wel, dat is in een tijd dat voor het eerst sinds de crisis onze economie echt draait. Dat is nog niet alles.

 

 

Minnen en één plusje

De omzet in de voor Ordina belangrijke financiële sector liep met 14% terug, ondanks de fintech revolutie en alle hack-bedreigingen. Dat laatste geldt trouwens voor alles en iedereen op deze planeet. Martin van IEXPremium vindt zelfs...nou, lees maar:

Tegelijk geldt dat Ordina het lek binnen de financiële sector nog altijd niet boven water heeft. De omzet stond fors (-14%) onder druk, dat in een tijd waarin banken veel investeren in digitalisering. Het lijkt erop dat Ordina de boot hier definitief gemist heeft.

Toe maar, gewaagde uitspraak: de boot gemist. Die is in ieder geval niet naar Gemalto gevaren, maar dat is weer een ander verhaal. Positief punt is wel dat het aantal overheidsopdrachten toeneemt. Er valt Martin echter nog iets op:

Opvallend bij Ordina: een bijzonder hoog personeelsverloop. Dat lag het afgelopen halfjaar boven de 25%. Blijkbaar slaagt Ordina er niet in medewerkers vast te houden en dat is toch het kapitaal van de onderneming.

Ik ga bijna nog denken dat Ordina eerder last heeft van een lekker draaiende economie dan dat ze er baat bij heeft, als haar ICT'ers worden weggekocht. Tja en als driehoogachterbelegger denk ik altijd: als je in hoogconjunctuur de kassa niet laat rinkelen, wanneer ga je dit dan wel doen? In een recessie...?  

 

 

Te weinig

Nog even fundamenteel: de koerswinstverhoudingen van Ordina zijn ordinair met dat winstje, maar u beurt nog wel 1,3% dividendrendement. Dat is te weinig om ze à collega dood geld fondsen Royal Dutch Shell, PostNL en KPN in porto te houden onder het legendarische motto gelukkig hebben we het dividend nog.

Het is een rot woord, maar Ordina is vaker dood geld gebleken. Ik pak de grafiek sinds de marktbodem van begin 2009. Daarvoor kijken we maar helemaal niet meer, want dan gutsen de tranen echt drie hoog het raam uit op het Damrak. Serieus, u ziet periodes van hoop, wanhoop en desinteresse elkaar afwisselen.

Jammer dat het Ordina, na een hoopgevend 2016, helaas nog niet is gelukt dit patroon te doorbreken. En in de cijfers en outlook van vandaag zitten geen aanknopingspunten dat er echt een turnaround aan zit te komen. We hopen, duimen en bidden verder. 


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Gerelateerd

Reacties

4 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 24 augustus 2017 17:31
    Tja. Te groot, management zonder toegevoegde waarde, het lijkt op inderdaad Gemalto, Arcadis en andere grootgrutters in tech-heads. Warm-vlees-verhuur, en dat is leuk als je als techie net binnenkomt, kun je meteen met je lease-bak op pad, en je krijgt nog wat inzicht in de wereld.

    Echter, zoals opgemerkt, 25% personeelsverloop is redelijk wat, zelfs in een hete sector als IT. Waarom is dat? Nou, omdat je salaris alleen groeit als je een overstap maakt. Die 2% erbij bij goed presteren die dit soort tenten bieden (alleen als de winstcijfers het toelaten!) is niet genoeg, als de concurrentie je voor honderden euros meer wil hebben. Sterker nog, eindklanten nemen liever freelancers (die net zoveel kosten, maar meer overhouden...) aan, en aldus gaat het inmiddels opgeleide en ervaren personeel freelancen.

    Ordina staat dus simpelweg met een mond vol tanden toe te kijken hoe de markt zich ontwikkelt, en kan niets bieden om ervaren mensen te houden. Stabiliteit? Pfoe, niet nodig. Interessante projecten? Certificeringen? Langzaam ontdekken mensen dat het aanbod beroerder is dan geplanned, en dat je zelf beter af bent.

    Kortom: short in overhead-heavy bedrijven in een ontwikkelende markt.

  2. [verwijderd] 24 augustus 2017 18:06
    "FFox u slaat de spijker op de kop en er zijn wel veel IT'ers dat wel maar het wereldje van de echte "Toppers is bij wijze van spreken vrij klein en kwaliteit wil alleen werken met kwaliteit op projecten en daardoor een hoger uurtarief en komt er een kanjertje boven drijven dan plukken die ergens (Ordina) weg en maken die zzp'er nemen die op in de projektgroep en Ordina gebruiken ze als opstap voor hun verdere carriere en heeft het nakijken.
    G.S.

4 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links