Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Clean energy first!

Clean energy first!

Dat zult u net zien: meneer Trump heeft nog niet zijn dikke vinger opgestoken naar de rest van de wereld, door namens de Verenigde Staten het verdrag van Parijs op te zeggen, of beleggers wereldwijd kopen aandelen van bedrijven die helpen de C02-uitstoot te beperken.

Sinds de verkiezing van Trump zien met name de Amerikaanse aanbieders van clean energy-fondsen het geld binnenstromen. Sommige fondsen hebben in een paar maanden tijd hun vermogen zien verdubbelen, zo vertelt de Amerikaanse financiële website Marketwatch.com.

Trump’s keuze voor olie en kolen gaat de Amerikaanse economie niet vooruit helpen. Integendeel. De technologische ontwikkeling en opschaling van duurzame energie gaat zo rap, dat kolen en olie uit de markt worden geprijsd. Als beleggen vooruitzien is, dan mogen we van bedrijven die zich richten op schone energie veel verwachten.

Concurrentiestrijd

Joe Asha, analist duurzame energie bij JPM Securities, verwacht niet dat de Amerikaanse opzegging van Parijs een schok gaat veroorzaken in de wereld van schone energie. “Landen als China investeren zich helemaal suf in de opwekking van duurzame energie.”

Bovendien, zo merkt hij op: “De prijzen van elektriciteit, opgewekt door wind, zonne-energie en gas liggen zo laag dat energiemaatschappijen geen nieuwe kolencentrales zullen bouwen.” Maar hoewel schone energie een groeimarkt is, wil dat niet zeggen dat u automatisch veel geld verdient door in duurzame energie te stappen.

De recente faillissementsgolf van fabrikanten van zonnepanelen toont aan dat ook in de duurzame wereld hevig strijd wordt gevoerd.

Fondsvergelijking

Gelukkig zijn er breed gespreide clean energy-fondsen te koop die worden gemanaged door ervaren beleggers. Twee aandelenfondsen met een stevige reputatie zijn:

 1. Blackrock New Energy Fund (ISIN: LU0252964944)
 2. RobecoSAM Smart Energy Fund (ISIN: LU0805493003)

Beide fondsen zijn genoteerde in euro’s en beleggen wereldwijd. Om te zien hoe goed de twee actieve fondsen zijn vergelijk ik ze met iShares Global Clean Energy ETF (ISIN: IE00B1XNHC34). Dat is een tracker die de Global Clean Energy Index van S&P 500 volgt. Welk van de drie fondsen heeft het beste trackrecord?

Doelstellingen

 • Blackrock New Energy belegt wereldwijd ten minste 70% van zijn totale vermogen in aandelen van bedrijven die alternatieve energiebronnen en -technologieën ontwikkelen, onder meer op het vlak van hernieuwbare energietechnologie, de ontwikkeling van hernieuwbare energiebronnen, alternatieve brandstoffen, energie-efficiency, faciliterende energie en infrastructuur.

 • RobecoSAM Smart Energy belegt wereldwijd (inclusief opkomende markten) minstens tweederde van zijn vermogen in aandelen van ondernemingen die technologie, producten en diensten in de sector toekomstgerichte energie aanbieden. Daarbij ligt de beleggingsfocus op hernieuwbare energie, aardgas, gedecentraliseerde energievoorziening en efficiënt energieverbruik.

 • iShares Clean Energy weerspiegelt het rendement van de S&P Global Clean Energy Index minus de kosten.

Rendement 5 jaar (gemiddeld per jaar)

 • Blackrock New Energy: 12,7%
 • RobecoSAM Smart Energy: 8,1%
 • iShares Clean Energy: 6,7%

Rendement 1 jaar

 • Blackrock New Energy: 16,0%
 • RobecoSAM Smart Energy: 22,3%
 • iShares Clean Energy: -2,0%

Risico (jaarlijkse koersbeweeglijkheid)

 • Blackrock New Energy: 12,8%
 • RobecoSAM Smart Energy: 14,7%
 • iShares Clean Energy: 20,4%

Kosten

 • Blackrock New Energy: 1,32%
 • RobecoSAM Smart Energy: 1,45%
 • iShares Clean Energy: 0,65%

Geografische spreiding

 • Blackrock New Energy: Europa (61%), Verenigde Staten (29%), Canada (5%)
 • RobecoSAM Smart Energy: Verenigde Staten (55%), Europa (23%), Japan (10%)
 • iShares Clean Energy: Verenigde Staten (30%), Azië (inclusief Japan, 29,5%), Europa (20%)

Gemiddelde beurswaarde aandelen

 1. Blackrock New Energy: 12 miljard euro
 2. RobecoSAM Smart Energy: 5,3 miljard euro
 3. iShares Clean Energy: 2,9 miljard euro

Aantal posities

 • Blackrock New Energy: 33
 • RobecoSAM Smart Energy: 58
 • iShares Clean Energy: 30

Waardering Morningstar

 • Blackrock New Energy: 5 sterren (=max)
 • RobecoSAM Smart Energy: 4 sterren
 • iShares Clean Energy: 2 sterren

Conclusies

Wie vijf jaar geleden in clean energy stapte heeft over geboekte rendementen geen klagen. Vooral het Blackrock Clean Energy Fund heeft het goed gedaan. Over de afgelopen twaalf maanden liep met name de koers van RobecoSAM Smart Energy flink op, terwijl de ETF van iShares een negatief rendement boekte.

Opmerkelijk is dat de Clean Energy-ETF meer in (opkomend) Azië dan in Europa is belegd. De geografische spreiding is ook een belangrijk verschil tussen de fondsen van RobecoSAM en Blackrock. Terwijl RobecoSAM sterk op de Verenigde Staten is georiënteerd, belegt Blackrock vooral in Europa. A

lle drie de fondsen zijn in een gering aantal aandelen belegd. De minste posities heeft het fonds van iShares. Dat is eigenlijk het laatste wat je van een ETF mag verwachten.

Wat betreft risico heeft het fonds van Blackrock de beste papieren. De koersbeweeglijkheid van gemiddeld 12,8% per jaar is flink, maar minder hysterisch dan die van de fondsen van RobecoSAM en vooral iShares. Moet ik een clean energy-fonds kopen, dan zou ik gaan voor het Blackrock New Energy Fund.

Bron: Morningstar, peildatum 2 juni 2017.


Rob Stallinga is financieel journalist. De informatie in zijn artikelen is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Column door: Rob Stallinga

Rob Stallinga is sinds maart 2015 redacteur van IEXProfs. In 2004 werd hij hoofdredacteur van het beleggingsblad Safe. Daarnaast schreef hij voor Quote en andere financiële titels.

Meer over Rob Stallinga

Recente columns van Rob Stallinga

 1. mei '18 Buybacks krikken rendement wél op 1
 2. aug '17 Home sweet home 6
 3. aug '17 Steengoede belegging 8

Gerelateerd

Reacties

3 Posts
| Omlaag ↓
 1. K. Bouter 18 juni 2017 20:51
  quote:

  Marinus Ridderkerk schreef op 16 juni 2017 21:00:


  Wellicht goed om te weten dat de stabiliteit van het elektriciteitsnetwerk in gevaar komt als de stroomproductie door zon + wind meer dan 30% van de totale productie bedraagt.


  Ja en dus? Dat kan makkelijk aangepast worden. Kost wel een investering, maar maakt het niet minder rendabel. Zeker niet met de opkomst van lokale opslag o.a. in batterijen of met perslucht.
 2. pjotr60 15 juli 2017 19:47
  Ook hier vergelijkt u appels met peren. Het rendement van de fondsen BlackRock New Energy en ROBECO SamSmart Energy is in Euro's terwijl het rendement van Ishares Clean energy in US$ wordt weergegeven. Het rendement over de afgelopen 5 jaar van het Ishares Clean Energy funds zou in euro's per jaar zo'n 2% per hoger zijn. Ik heb dezelfde fout over het afgelopen jaar al in 3 artikelen van u geconstateerd. Ik wil u vriendelijk verzoeken voortaan de rendementen in alle fondsen en trackers die u vergelijkt om te rekenen in euro's!
3 Posts
|Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Gerelateerde instrumenten

 1. BlackRock Global Funds Sustainable Energy Fund D2 EUR 13,270 20 okt
  -0,070
  -0,52%
 2. ISHSII-GL.CLEAN ENERGY U.ETF 10,280 20 okt
  +0,064
  +0,63%
 3. Multipartner SICAV - RobecoSAM Smart Energy Fund N EUR 23,870 19 okt
  -0,260
  -1,08%
 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by Infront. Crypto data by Crypto Compare