Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Sigarendoossommen AkzoNobel

Sigarendoossommen AkzoNobel

 

Wie gaat er niet vanuit dat PPG nu met een vijandig bod op AkzoNobel komt? Zo maar een voorbeeldje. Hier komt bijvoorbeeld Theodoor Gilissen vanochtend mee. Dit is ook meteen het hele bericht:

AkzoNobel heeft een gesprek gehad met het management van PPG en wijst het (3e) bod met een waarde van circa EUR 95,5 (Ex-slotdividend AkzoNobel) af. We verwachten dat PPG nu vijandig gaat. We handhaven ons Aanbevolen advies met koersdoel EUR 86.

De scheidsrechter heeft echter zijn bedenkingen en dat is niemand minder dan de koers zelf. Er staat dik 77 euro op het bord en dat is bijna 20 euro minder dan het bod van PPG van 96,75 - 1,28 euro ex-dividend = 95,48 euro. Anders gezegd, de koers staat maar 12 euro hoger dan voor het eerste PPG-bod.

Waarom, hoe kan dit en wat zijn de sommetjes? Ik doe een poging. Laat u even niet afleiden door mijn meninkjes en interpretaties, dit zijn de feiten van vandaag.

 

 

Er is zowaar gesproken tussen de twee partijen zaterdag, Opvallend, want AkzoNobel gaf steeds aan dat niet nodig te vinden. Enfin, een gesprek lijkt een groot woord, want afgaande op het PPG-bericht waren het vooral de Amerikanen die praatten en de Nedelanders die luisterden.

 

 

Sigarendoossommen

Hoe dit gesprek precies te duiden, maakt allemaal verder niet zoveel uit voor de verdere ontwikkelingen. De koers is duidelijk: de markt is bij lange na niet overtuigd dat én PPG nu met een vijandig bod komt én dat dit gaat slagen. Ik pak de harde en zachte cijfers erbij:

  • De laatste slotstand AkzoNobel voor het bod was 64,42 euro
  • Sinsdien steeg de AEX 6,1%
  • Gecorrigeerd voor het ex-dividend van 1,28 euro had AkzoNobel zonder bod nu in theorie rond 67 euro gestaan, als het aan het handje van de AEX was opgelopen
  • Pikant detail: PPG steeg zelf +9,7% sinds het eerste bod, waar de S&P 500 +1,3% deed
  • Wie dat wil, mag corrigeren voor een dollar-daling in de tijd: -4,0%
  • Kortom, in euro's steeg PPG ook +6%

Hieruit concludeer ik dat beleggers menen dat PPG veel waarde kan scheppen mét AkzoNobel. Want met de markten op een top een premie van 48,2% bieden - van 64,42 naar 95,48 euro - is héél erg fors. Temeer daar PPG voor het eerst in 44 jaar het dividend niet verhoogt. Eén keer raden waarom...

AkzoNobel verzet zich echt met hand en tand tegen deze overname - ik had zelf vanochtend ook alweer een pers-dude aan de lijn en die bellen niet zo snel uit zichzelf - en heeft nog één dikke troef in handen. Wie een premie van 50% biedt met de markten op een top wil wel even in de boeken kijken, toch?

Dit plaatje kent u intussen. De D'tjes zijn de ex-dividenden.

 

 

Risico's

Dat heeft PPG nog niet gedaan en ik lees nergens in de berichten van AkzoNobel en PPG dat dit nu wel gaat gebeuren. Wellicht is dit het grootste risico dat de markt inprijst. Dat de Amerikanen zonder boekenonderzoek het toch niet aandurven. Andere risico's die mogelijk worden ingeprijsd zijn:

  • Het Binnenhof: formeel kunnen regering en parlement een (vijandige) overname niet tegenhouden - volgens de wet zijn de aandeelhouders de baas - maar we hebben bijvoorbeeld eind vorig jaar aan PostNL gezien dat er in de Haagse wandelgangen veel mogelijk is
  • Het wordt een langdurige overname áls, omdat toezichthouders en mededingingsautoriteiten hier ook nog een plasje over moeten doen. Dit kan zelfs jaren duren (zie bijvoorbeeld TNT Express met UPS en FedEx) en al die tijd zit uw geld vast en rendeert niet
  • Aandeelhouders kennende happen die snel toe als ze 95,48 euro voor hun aandelen AkzoNobel krijgen. De andere stakeholders - vooral het personeel - kunnen mogelijk voor heibel en onrust zorgen, als ze pertinent tegen zijn en blijven

En zo komt de koers van AkzoNobel vandaag op een vleesch noch visschstand uit van 77 euro en nog wat. Voor u is het simpel:

  • Uiteindelijk is er op papier bijna 20 euro upside als PPG vijandig gaat bieden à minimaal die 95,48 euro per aandeel
  • In theorie hebt u een tientje downside, als PPG meent dat AkzoNobel dan maar achter de Hollandse dijken in haar sop kan gaar koken

Faites vos jeux. Wat het ook wordt en hoe dit ook uitpakt, het is nu al een klassieke overnamestrijd.


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Gerelateerd

Reacties

6 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 8 mei 2017 13:51
    Het is gewoon koffiedik kijken en inderdaad een sigarendoossom maken. De huidige koers wordt natuurlijk ook gevormd door allerlei partijen die de koers proberen te sturen. Jammer wel is dat er door velen niet verder wordt gekeken dan de neus lang is. Naast het hele overnameverhaal is in mijn ogen de afsplitsing van de Chemietak ook erg belangrijk. Voor welke prijs gaat deze verkocht worden, of wordt het een beursgang zoals bij Philips Lightning?
    Maar liefst een derde deel van de totaalomzet daar gaat het om. Als de chemietak gaat voor de hoofdprijs (12 x EBIDTA) betekent dat 51 euro per aandeel. Dan zou de "rest" nu gewaardeerd worden op 77-51= 26 euro, en dat is een schijntje...
    DSM is bijvoorbeeld genoteerd op 16 x EBIDTA. Het is maar dat u het weet.
    Als een totaalverkoop niet lukt wordt het een beursgang, en bij Philips Lightning is dat vooralsnog heel lucratief gebleken.
  2. forum rang 4 holenbeer 8 mei 2017 23:46
    Kans lijkt me groot dat er of een overname komt of een succesvolle verkoop/ipo van de chemietak en wat akzo nog meer verzint aan 'waarde creëren'. In beide gevallen flinke upside. Lange puts schrijven lijkt me raadzaam, hoef je niet op je geld te wachten. Eventueel nog wat calls kopen van de ontvangen premie. En daar nog weer hogere calls op schrijven als verzekeringspremie. Kan je met alle up- en downswings meebewegen.
    Goedkoper dan voor 7700 euro sec kopen.
6 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links