Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Vooruitblik: Daar zijn ze!

Vooruitblik: Daar zijn ze!

 

 

Ziezo, het KW4-cijferseizoen zit er op, laat het KW4-cijferseizoen maar beginnen! Wat bedoel ik hier nou weer mee? Om te beginnen zijn in de VS alle grootmachten en de meeste, belangrijke fondsen door met hun rapportages. Daardoor kunnen we in feite de eindafrekening al opmaken.

 

 

 

Kieper ik deze tekst en grafiek van Factset er bij:

 

 

Hoe zit dat hier? Toevallig maakte ik vrijdag hier een filmpje over van de AEX en haar 25 minnaars. Ik copypaste:

ASML, Philips, ING, Unilever, Royal Dutch Shell, Unibail-Rodamco en KPN zijn nog maar de enige AEX-fondsen die KW4-cijfers hebben gerapporteerd. Niettemin is daarmee al rond tweederde van het indexgewicht door. Duur- of goedkoop? Vandaar dat we kijken naar wat u op het Damrak betaalt voor index en aandelen. 

 

 

Hoe duur zijn AEX, AMX en AScX?

Begrijpt u meteen waarom ik stukje begin met de opmerking dat het cijferseizoen al voorbij is voordat het goed en wel begint. In het filmpje geef ik u al een overzicht van de huidige en verwachte koerwinstverhouding van de AEX-bedrijven. Kleine moeite, ik trek alle drie de Damrak indices uit Reuters Eikon.

Ruwe data, ongecorrigeerrd voor eenmalige ditjes en datjes et cetera. De koopjes schreeuwen ons niet echt tegemoet, toch? Om eerlijk te zijn zie ik geen enkele nobrainer. Als die er al ooit echt zijn, want er is zelden een free lunch op de beurs. Wat achteraf een mooie stockpick is, kende meestal groot risico. 

Verklapt u het anders maar: wat zijn de koopjes in de AEX? Even huishoudelijk: het lukt me niet om maar twee cijfers achter de komma te geven :-)

 

 

Toevallig dat het op papier duurste AMX-fonds deze week met KW4's komt.

 

 

Kijk TMG, John de Mol wil het écht hebben, geloof ik. Hé, nieuwkomer ForFarmers. Geen idee hoe en waarom, maar dit nodigt uit tot onderzoek. Ga ik nu niet doen, maar ga uw gang en misschien dat ik van de week wel even kijk. Heb het een beetje druk. Stern, hoe zat dat ook alweer? 

 

 

Arcelor, Tom2, Bicnk en SBMO

Ik noemde al even TomTom. Woensdag om 08:00 uur is het zo ver. De voorbeschouwingen gaan al dag en nacht door op het immer uit haar voegen barstende Tom Tom forum. U weet het, het is niet zozeer cijfers alswel fantasie die het aandeel drijft. Waarde zit er echt wel in, maar komt die er ooit uit?

Drie andere zeg maar typische IEX-aandelen die deze week doorkomen zijn ArcelorMittal, SBM Offshore Binck. Over de laatste schreef ik vrijdag al. Dat DeGiro met blow-out cijfers kwam, wil niet zeggen dat Binck morgen dús met slechte komt. Misschien heeft ze dikke knaken verdiend in de eindejaarsrally.

Geloof me, ik heb echt een half uur zitten prutsen om de staal-, iron ore en cokesprijzen in deze grafiek van de staalgigant te gooien. Ik heb geen idee wat de bechmarks zijn en in Datastream is het te veel zoeken naar een speld in een hooiberg. Als iemand namen, tickers, isins of wat dan ook heeft, graag.

Vanavond kijk ik in de comments en als iemand zo aardig is, maak ik deze grafiek opnieuw. Anders bel ik van de week wel een specialist, want deze grafiek wil ik maken voor de cijfers vrijdag voorbeurs.   

 

 

Beetje behelpen, maar beter iets dan niets.

 

 

Ik zie nog geen vooruitblikken en ik durf mijn vingers er niet aan te branden. Controversieel aandeel. De een vindt het een parel en de ander weer brandhout; SBM Offshore dus.

 

 

Agenda

Behalve deze vier smaakmakers zijn er meer cijfers deze week, veel meer. Niettemin is er geen enkel fonds, macro-cijfer of happening die er echt uit spingt en die ik als Klapperrr van de Week kan aanwijzen.  

6 feb
08:00 Binck KW4-cijfers
08:00 Ryanair KW4-cijfers
08:00 Duitsland fabrieksorders dec 0,5% MoM

7 feb
02:45 China Caixin services PMI jan
08:00 Duitsland industriële productie dec 0,4% MoM
08:00 Fagron KW4-cijfers
08:00 Statoil KW4-cijfers
08:00 BNP Paribas KW4-cijfers
08:00 Münicher Rück KW4-cijfers
08:00 BP KW4-cijfers
14:00 General Motors KW4-cijfers
14:30 VS handelsbalans dec -45B
16:00 JOLTS KW4-cijfers 5,553M
22:00 Walt Disney KW4-cijfers

8 feb
08:00 TomTom KW4-cijfers
08:00 Carlsberg KW4-cijfers
08:00 Sanofi KW4-cijfers
08:00 Maersk KW4-cijfers
08:00 Rio Tinto KW4-cijfers
08:00 Vestas KW4-cijfers
08:00 SnowWorld KW4-cijfers
09:00 Spanje industriële productie dec 2,9%
13:00 GlaxoSmithKline KW4-cijfers
14:00 Time Warner KW4-cijfers
16:30 VS weekrapport olievoorraden
18:00 SBM Offshore KW4-cijfers
18:00 Aperam KW4-cijfers

9 feb
08:00 Duitsland handelsbalans dec 21,4B
08:00 Holland Colours KW4-cijfers
08:00 KBC KW4-cijfers
08:00 Société Générale KW4-cijfers
08:00 ThyssenKrupp KW4-cijfers
08:00 Pernod Ricard KW4-cijfers
08:00 Total KW4-cijfers
08:00 Unicredit KW4-cijfers
08:00 Banca Monte Paschi di Siena
08:00 Commerzbank KW4-cijfers
08:00 L'Oreal KW4-cijfers
09:00 Unilever notering 0,32 euro ex-dividend
14:00 Yum! Brands KW4-cijfers
14:00 Coca Cola KW4-cijfers
14:00 Twitter KW4-cijfers
14:30 VS jobless claims
16:00 VS groothandelsvoorraden 0,7% MoM
22:00 Nvidia KW4-cijfers

10 feb
08:00 ArcelorMittal KW4-cijfers
08:00 Eurocommercial KW4-cijfers
08:00 Intertrust KW4-cijfers
08:00 Renault KW4-cijfers
10:00 Italië industriële productie dec 0,1% MoM
10:30 VK industriële productie dec 3,2%
14:30 VS import- en exportprijzen jan
16:00 VS consumentenvertrouwen Michigan feb 98,0 

 

Kiek op de Grafiek

Tot slot nog mijn rondje langs de velden. Vorig jaar was de AEX bijna niet van 450 weg te branden. Dit jaar is dat 480. Geopolitiek zou er druk kunnen ontstaan, maar als de economie blijft draaien, kunnen de winsten omhoog. Met een beetje mazzel kunnen er zo misschien mooie koopmomentjes onstaan.

 

 

De AEX herbeleggingsindex gaat vanaf donderdag de AEX prijsindex weer uitzwaaien, als Unilever ex-kwartaaldividend gaat. Ding staat nog geen procent onder haar all time high van 1530,11

 

 

De AEX VIX Index (volatiliteit) beweegt dagelijks vele procenten (omhoog als AEX daalt en omlaag als index stijg, is de vuistregel), maar blijft per saldo laag staan.

 

 

Vergeleken met Europa ligt Amsterdam een stuk beter. De Eurostoxx 50 kan wel een schop onder haar kont gebruiken. Een flinke ook voor een nieuwe top.

 

 

De S&P 500 kachelt intussen vrolijk door. Wat een mooie opgaande trend.

 

 

De Donald Trump Make America Great Again Index staat weer boven 20K. Uiteindelijk nog altijd vooral Made in China, maar wie weet:

 

 

De KW4's en de koersreacties van De Grote Vijf - Alphabet (Google), Amazon, Apple, Facebook en Microsoft - vielen per saldo wat tegen. Het polonaisepatroon in technologie-index Nasdaq 100 is daarmee even tot staan gebracht.

 

 

Dan die zo belangrijke rentes. Onze Nederlandse tienjaars maakt even een pas op de plaats na een korte, felle stijging dit jaar (naar aanleiding van de stijgende inflatie?):

 

 

Hetzelfde geldt voor de EU bechmark, de tienjarige Merkel:

 

 

Om een oogje in het zeil te houden bij de spreads tussen EU Noord en EU Zuid, neem ik ook de Italiaanse tienjaars espresso. Geen al te gekke dingen hier.

 

 

Op 23 april kiezen de Fransen een nieuwe president. Tot die tijd neem ik deze ook iedere week mee. De Franse tienjarige Hollande:

 

 

De Amerikaanse rente houdt het spannend, die blijft maar met 2,5% knokken. Niet in beeld, maar technisch analisten houden het er denk ik op dat er een gevecht gaane is met de 35-jarige neergaande trend. Die breekt natuurlijk niet van de een op andere dag.

 

 

EUR/USD is toch echt een korte termijn opgaand trendje aan het neerzetten, ofwel de dollar daalt. 

 

 

De olieprijs lukt het maar niet een nieuwe top neer te zetten. Hoe zit het, zoiets? Opec-landen houden zich aardig aan de quota, maar de Amerikaanse schaliejongens voeren juist de productie op. En zo zijwaartsen we nog lang en ongelukkig, want behalve automobilisten wordt niemand hier blij van, toch?

 

 

Goud stijgt op de dalende dollar. Veel meer zou ik er niet achter zoeken, maar wellicht krijg ik nu de gouddominees achter me aan met A4'tjes lange preken.

 

 

Prettige zondag verder en tot morgen, tot voorbeurs. 


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Gerelateerd

Reacties

2 Posts
| Omlaag ↓
2 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links