Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Oh oh ABN Amro

Oh oh ABN Amro

 

Wouter Bos? Wouter Bos? Waar kennen we die ook alweer van? Oh ja, hiervan. Uit de Volkskrant van 11 april 2012:

Oud-minister Wouter Bos heeft in 2008 en 2009 grote fouten gemaakt bij de nationalisatie van ABN Amro/Fortis en bij de steunoperaties voor ING. Daarbij heeft de toenmalige minister van Financiën 'de controlemogelijkheden van de Tweede Kamer belemmerd'.

Dat is de harde conclusie van de parlementaire enquêtecommissie De Wit. Om 12 uur presenteerde die haar eindrapport over de maatregelen die Bos en premier Balkenende destijds namen om de kredietcrisis te beteugelen.

Schakelen we over naar het FD van vandaag, waar de naam van Bos terugkomt:

De overheid heeft bij de beursgang van ABN Amro vastgelegd dat Financiën vooralsnog grote invloed houdt op de benoeming van leden van raad van bestuur en commissarissen. En die ruimte heeft Dijsselbloem gepakt, onder meer door een kandidatenlijst te eisen en zelf mensen te polsen.

Dat stellen twee betrokkenen. De minister maakt daarbij dankbaar gebruik van de tegenstelling tussen bestuur en commissarissen. Namen die Dijsselbloem naar voren heeft geschoven, zijn die van DSM-topman Feike Sijbesma en VUmc-voorzitter Wouter Bos. Sijbesma heeft al afgezegd.

Zo volatiel is de politiek. Vijf jaar geleden kreeg Bos de schuld van alles wat er mis ging en te veel werd betaald bij de nationalisatie van ABN Amro. Nu meent zijn PvdA-partijgenoot en opvolger als minister van Financiën Dijsselbloem dat hij topman van de bank kan worden. Koekoek, kom er maar in Sierd de Vos.

FD heeft het over twee betrokkenen die lekken naar de pers. Waren zij ook de bronnen van DFT? Want dat heeft vandaag hetzelfde verhaal als FD. Het komt zelden voor dat er gelijktijdig naar twee media wordt gelekt. Blijkbaar zit het deze betrokkenen - met hoeveel ze ook maar mogen zijn - erg hoog wat er gaande is.

Kort samengevat: raad van bestuur, commissarissen en de minister gaan rollebollend over straat wie de opvolger van de volgend jaar vertrekkende topman Gerrit Zalm moet worden. Dit destilleer ik uit FD en DFT:

  • De raad van bestuur wil Chris Vogelzang, een interne kandidaat. Logisch wellicht. Als Vogelzang een treetje omhoog klimt, maakt alles wat onder hem zit ook promotie. Zo houd je het gezellig en iedereen tevreden op de werkvloer
  • De raad van commissarissen wil een buitenstaander, een bankier met internationale ervaring, zoals DFT het omschrijft. Klinkt leuk, maar vergeet het maar dat je voor zeven ton per jaar een zwaargewicht binnen haalt. Veel succes met zoeken, zou ik zeggen
  • Dijsselbloem zou onder meer Sijbesma en Bos hebben voorgesteld

Even over de DSM CEO, die vriendelijk doch beleefd zou hebben geweigerd. Ik kan niet in Sijbesma's hoofd en portemonnee kijken, maar waarom zou je verhuizen van een mooi bedrijf waar je lekker kan ondernemen naar een bank waar heel veel moet gebeuren en waar constant ruzie en gedonder over is?

Want er moet nog heel veel gereorganiseerd, hervormd en veranderd worden bij ABN Amro, waarbij je iedere keer als CEO de nationale #ophef- en #schande-brigade in je nek hebt. Voor een tonnetje of wat dus. Vraag Zalm maar hoeveel bagger hij over zich heen heeft gehad in zijn jaren als ABN Amro-boegbeeld.

 

 

Geen idee wie de beste kandidaat is, maar eerlijk gezegd schrik ik wel van de naam van Bos. Na Zalm ook al een Haagse insider. Dat is wat het laatste wat u als aandeelhouder wilt denk ik, dat de Haagse baantjesmachine het voor het zeggen krijgt binnen de bank. Politieke kleur is daar altijd belangrijker dan kunde.

Eigenlijk is dit om je rot te schamen, raad van bestuur, commissarissen en minfin. ABN Amro heeft wel wat anders aan haar hoofd dan een CEO-stoelendans. Er is een fintech-revolutie gaande - iets was ze bij ING wel door hebben - en wie niet mee gaat in de vaart der volkeren gaat de bietenbrug op.

De bank belooft na de Tweede Kamerverkiezingen van maart volgend jaar het nog eens te proberen: Den Haag proberen te paaien om de bank over te laten nemen, of te laten fuseren, zoals het ongetwijfeld in de persberichten zou gaan heten. Stijgt de koers daarom ook? Lijkt me sterk dat het die burenruzie in de top is.

Misschien is het niet eens zo'n slecht idee om de bank voor een mooi bedrag aan Nordea Bank te verpatsen, want daar heb ik het natuurlijk over. Zijn we mooi van het gedonder én het risico voor de belastingbetaler af. En hoeveel gedonder heeft ABN Amro al wel niet gegeven?


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Gerelateerd

Reacties

9 Posts
| Omlaag ↓
  1. Watermannetje2012 24 oktober 2016 13:54
    Woutertje ... Heerlijk om lekker over armoede te lullen binnen de PvdA, en wanneer je fouten maakt als minister dat je daarop niet wordt afgerekend om vervolgens je zakken te vullen bij je old-boys-network... Wouter Bos zit lekker voor EUR400.000 op jaarbasis bij KPMG. Politici zijn ook maar de vazallige roeptoeters van de echte machthebbers, de (aandeelhouders van de) banken.
  2. Eventus docebit 24 oktober 2016 14:03
    Als belegger vraag ik me sowieso af of je aandeelhouder wilt zijn van een bedrijf waar de Staat een controlerend belang heeft. Niet eens vanwege de Haagse baantjesmachine aan de top, maar meer omdat beslissingen dan eerder worden genomen op basis van politieke overwegingen (lees: ophef in de Tweede Kamer over wat er nu weer in de Telegraaf of de Volkskrant heeft gestaan) dan op basis van inzicht in het bedrijf en de markt. Dat is toch geen basis voor een gedegen bedrijfsvoering met een gezond rendement?
  3. Brulboei 24 oktober 2016 15:04
    Logisch dat Nordea nu wacht tot na de verkiezingen: grote kans dat Dijsselbloem dan weg is en misschien dat er met zijn opvolger beter zaken gedaan kan worden. Dan speelt de opvolging van Zalm ook minder en hebben de Zweden een wat grotere vinger in de pap dan het Ministerie van Financien. Nieuwe ronde, nieuwe kansen heet zoiets.
  4. Bonost 24 oktober 2016 15:21
    Jammer genoeg is wat je nu beschrijft (AJK) juist het enige wat Wouter Bos goed heeft gedaan tijdens zijn zittingsperiode als minister van Financien. Het is tenslotte wat betreft de Financiele sector in crisis een lucratieve deal geworden (behoudens SNS, want dat loopt nog in meerdere zaken)waaraan de Nederlandse staat centjes heeft verdient. En wat ABN AMRO nog verder gaat opleveren weet alleen de toekomst.
    Waarom heeft Nordea, als ze zo graag ABN AMRO willen inlijven, geen goed bod neergelegd bij de Nederlandse staat? Of willen ze het voor een prikkie hebben?
    De andere vraag is echter wil Wouter Bos wel CEO worden van ABN AMRO. Volgens mij is hij een goede kandidaat, want een goede deal kunnen sluiten heeft hij inmiddels bewezen. Ik zou het los willen zien van zoals jij noemt Haagsche baantjesmachine. Bos heeft dat niet nodig, want anders had hij het niet zo lang volgehouden bij KPMG.
  5. Huppeldepepup 24 oktober 2016 16:10
    "Zijn we mooi van het gedonder én het risico voor de belastingbetaler af. En hoeveel gedonder heeft ABN Amro al wel niet gegeven."
    Kan me vaag herinneren, dat ABN al eerder in buitenlandse handen was. Ondanks dat heeft het toch nog wat gedonder voor mij, de belastingbetaler, opgeleverd.
9 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links