Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

TA: Voorzichtig

Was ik te optimistisch toen ik vrijdag pessimistisch werd? De AEX wist tegen mijn verwachting in de horizontale barrière 509-512 te breken. Met deze slotstand ontstaan in de langere termijngrafiek de contouren van een dubbele bodem continuatiepatroon.

Eerder die week verwees ik al naar de bodems van respectievelijk december en maart. Toch overtuigt dit beeld mij er nog niet van om ineens minder voorzichtig of minder negatief te worden op de Amsterdamse hoofdgraadmeter.

Aan de langere termijngrafiek valt op dat de AEX het derde correctieniveau is genaderd op 517 van de daling van 2000 tot 2003.

De graadmeter heeft vanaf de huidige slotstand daarom nog wat opwaartse speelruimte, maar deze lijkt beperkt tot aan 517. Een andere reden om voorzichtig te blijven is de groeiende negatieve divergentie in die lange grafiek.

554?!
Vanaf de toppen in het vierde kwartaal van 2006 lopen indicator en index niet langer synchroon. De ervaring leert mij echter dat negatieve divergentie slechts een waarschuwingssignaal is en niet meer dan dat. Strikt genomen word ik daarom pas echt negatief op de Amsterdamse hoofdgraadmeter bij een terugval onder 509.

Op basis van het dubbele bodempatroon met haar grenzen op 470 en 512 volgt een projectie van 554. Het beeld is echter aanleiding om in de komende dagen een test van het doorbraakniveau te verwachten en ik betwijfel of deze het houdt. Net als vrijdag staan daarom nog steeds 502 en 495 in de kantlijn van mijn grafiek.


Bekijk ook de commentaren van alle AEX-fondsen en de begrippenlijst in de speciale TA-sectie. Stel bovendien zelf vragen.

Geert Jan Nikken is technisch analist. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Nikken belegt niet. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom, klik hier.

Bekijk ook de commentaren van alle AEX-fondsen en de begrippenlijst in de speciale TA-sectie. Stel bovendien zelf vragen.

Geert-Jan Nikken is senior technisch analist. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel en hij belegt niet. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Column door: Geert-Jan Nikken

Geert-Jan Nikken is dé technisch analist van IEX.nl. Gevraagd en ongevraagd levert hij zijn commentaar bij koersontwikkelingen aan de hand van grafieken. Nikken begon als trainee bij ABN Amro. Samen met zijn collega Gökhan Erem, met wie hij jaren een onafscheidelijk duo vormde, maakte hij de overstap naar Generale Bank om...

Meer over Geert-Jan Nikken

Recente columns van Geert-Jan Nikken

 1. sep '08 TA: Route 666 goud 68
 2. dec '07 In de aanval 267
 3. apr '07 TA: Adieu 168

Gerelateerd

Reacties

140 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 ... 7 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. michielmm 26 maart 2007 09:50
  Oeps, dat zou inderdaad betekenen dat we nu OMLAAG gaan. Sterkere verkoopsignalen dan een FvD die positief wordt zijn er haast niet inderdaad.

  quote:

  slickster schreef:


  Stil hier, he?
  Ik las net dat zelfs oer-beer FvD ( of is het 'moeder van alle beren'?)een redelijk positief verhaal afstak, dus het eind van de beweging is in zicht...
 2. [verwijderd] 26 maart 2007 10:32
  Ouote: "effe oefenen...

  Lieve Steffie,

  Vanaf deze PPPPPPPPPPPP plek... wil ik graag iemand in het bijzonder bedanken.... op het moment dat ik die hele TA shit de plee in wilde flikkeren stond hij daar uit te leggen over een manier van omgaan met de indicator die hem reading maakte ipv de verrekte lagging shit..... natuurlijk geloofde ik het nie en ben pas later erin gedoken.... toen bleek de Negatieve Divergentie nog dwars te liggen in zijn visie.... dus aldoende te leren.... het was trend trend en nog eens trend.... wat een vriend bleek dat zeg..... het verschil.... maar de koek was nog niet op want nu bleek Connie nog meer in de aanbieding te hebben.... pagina-tje 58.... leuke tijd.... diverse hoofdstukjes.... en toen kwam het moment dat ik zelf moest knutselen.... ja nu is het hek van de dam... de ene na de andere indicator versie wordt in productie genomen.... het is een feest....

  dus waarde GJN... bedankt...." Einde Quote
  @Clown: kijk, dit vind ik nou uw waardevolste posting ooit. Inzicht in karakters en ontwikkelingen van traders, daar leer ik meer van dan verborgen en cryptische tips van Connie.

  Moet u vaker doen.

 3. Wistikhetmaar 26 maart 2007 11:35
  Beste GJ,

  Ik worstel een beetje met deze zinnen, "de ervaring leert mij echter dat negatieve divergentie slechts een waarschuwingssignaal is en niet meer dan dat. Strikt genomen word ik daarom pas echt negatief op de Amsterdamse hoofdgraadmeter bij een terugval onder 509",
  kun je dit eens nader toelichten. Hoe negatief word je en waarom juist onder 509.
  Groet,
 4. [verwijderd] 26 maart 2007 12:38
  "waarom juist onder 509"

  Dit is de onderkant van de bandbreedte van de voormalige weerstand 509-512, die dus inmiddels doorbroken is. Als de onderkant toch weer naar onderen doorbroken wordt, is het een valse uitbraak.

  De kans hierop is altijd wat groter als je na een grote stijging ineens nog verder stijgt en door een bandbreedte schiet. De eerste dagen daarna moeten dan de steun van 509-512 bewijzen. Daar wachten we nu op.


 5. Wistikhetmaar 26 maart 2007 12:48
  quote:

  katertong schreef:


  "waarom juist onder 509"

  Dit is de onderkant van de bandbreedte van de voormalige weerstand 509-512, die dus inmiddels doorbroken is. Als de onderkant toch weer naar onderen doorbroken wordt, is het een valse uitbraak.

  De kans hierop is altijd wat groter als je na een grote stijging ineens nog verder stijgt en door een bandbreedte schiet. De eerste dagen daarna moeten dan de steun van 509-512 bewijzen. Daar wachten we nu op.
  Oke bedankt, echter als we onder het 509 nivo komen dan is dit slecht negatief voor de KT of ook voor de LT.
  Groet,
 6. [verwijderd] 26 maart 2007 13:03
  quote:

  Wistikhetmaar schreef:


  Oke bedankt, echter als we onder het 509 nivo komen dan is dit slecht negatief voor de KT of ook voor de LT.


  Voor de korte termijn. In eerste instantie is een dergelijk terugval een correctie op de recente explosieve stijging en blijven we binnen het lange termijn (sinds 2003) opwaartse trendkanaal. Pas als we uit dit lange termijn trendkanaal vallen wordt het lange termijn beeld duidelijk negatief. Zoals GJN al aangeeft is er negatieve divergentie, de eerste haarschuurtjes die waarschuwen dat de trend op z'n laatste benen aan het lopen zou kunnen zijn. Zoals GJN ook aangeeft, niet meer dan een waarschuwing. Voorlopig geld voor de langere termijn dan ook: een trend is een trend.

  mvg
  Wilco
 7. [verwijderd] 26 maart 2007 13:33
  Barclays doet niet mee aan het feest, koers daalt wederom vandaag.
  Dat zegt voldoende wat er straks met de koers van AbnAmro gaat gebeuren. Vele denken blijkbaar nog steeds dat het een overname wordt, maar het is wel een fusie. En bij de meeste fusies is het nog steeds zo dat het de eerste paar jaar niet veel goeds geeft.
140 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 ... 7 »» | Laatste |Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Onderwerpen: technische analyse

Gerelateerde instrumenten

 1. AEX 651,28 18:05
  +0,98
  +0,15%
 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by Infront. Crypto data by Crypto Compare