Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Vooruitblik: Zwarte Maandag & Zwart gat

Vooruitblik: Zwarte Maandag & Zwart gat

 

Nog altijd ben ik verbaaasd dat die dag de AEX, al was het maar één venijnig tikje, niet onder 400 zakte. Hoeveel waren daar wel niet met grof geweld uit de markt gestopt? Nee, de index hield halt op 401,87. Daar werden de futures opgevist. Er stond toen wel -9,3% op het koersbord.

Chaos ook in het eerste half uur van de handel op Wall Street, waar voorbeurs vooral particulieren hun trackers of ETF's op de S&P 500 verkochten. De boel liep helemaal vast. Bij mijn weten is de Amerikaanse toezichthouder SEC nu nog aan het uitzoeken wat er toen allemaal fout ging.

Uiteindelijk sloten we die dag op AEX -5,2%. Ja, morgen een jaar geleden was het weer eens Black Monday. U mag ook woensdag aanhouden voor de juiste datum, want het was op 24 augustus. Achteraf gezien was dit de grote finale van de Chinese beursbubbel, die in 2015 opkwam en klapte.

De trigger was een voorlopende Chinese inkoopmanagersindex. Lol, die is ook meteen afgeschaft! Oh ironie, ik schreef toen zelf nietsvermoedend een dag eerder een vooruitblik zoals deze onder de titel Angst in de markt?! Voor de liefhebbers: hier staan voorbeurs en mijn slotcall van 24 augustus.

Nog één ding: ik werd die dag gebeld door een tv-programma: "Watskeburt Arend Jan?" "Beste beursdag in jaren! Een nieuwe generatie beleggers leert nu na jaren gemakkelijk geld verdienen wat risico is. Wijze les." Stilte aan de andere kant van de lijn. Ik heb de uitzending niet gehaald :-)

 

 

Ja, dat was toen. En nu?

Per saldo is de AEX in een jaartje niet zoveel opgeschoten. De vrijdag voor Black Monday sloot de index op 442,87 en u mag zelf het verschil uitrekenen met 448,72 die er nu staat. Dit gezegd hebbende, dit zijn natuurlijk maar domme prijsindexstanden. Wat kosten aandelen?

Omdat ook het cijferseizoen in Nederland er vrijwel op zit, is het wellicht een mooi moment een en ander op een rij te zetten en dat doet Analist.nl. U moet nooit alleen naar koerswinstverhoudingen kijken - die zijn er ook weer in soorten en maten - maar het is een start:

 

 

 

Corné heeft het ook al over waarderingen in zijn weekviediejoo:

 

 

Alles is duur. Wie vraagt zich dit niet af?

 

 

Goed, dan hebben we het verleden en het nu uitgebreid gehad, hoe zit het met de toekomst? Dit is uit de beroemde enquête van Merrill Lynch onder tientallen, zoniet honderden internationale fondsmanagers. Die zien lichtpuntjes, maar ook niet meer dan dat.

 

 

Had ik u deze al geven? The Firm ziet wel winstherstel:

 

 

Ik houd het maar op gekabbel, dure aandelen en schreeuwend dure obligaties. Of kan het u niet schelen en wilt u alleen maar weten of het hoger of lager gaat? Helaas, dat is en blijft altijd gokken. Wat een schoonheid, hang deze maar boven uw schermen :-)

 

 

Agenda

Leuke agenda deze week met volop KW2-cijfers in de polder, eerste schattingen inkoopmanagersindices over augustus en Jackson Hole. Dat is een jaarlijks weekendje weg in een gat in de Rocky Mountains voor alle centrale bankiers ter wereld, dat de Kansas City Fed organiseert.

Nu wil het dat voorganger Ben Bernanke van Fed-voorzitter Janet Yellen daar diverse Quantitave Easing (QE) en Operation Twist programma's aankondigde. Lijkt me sterk dat Yellen Operation Shout ten doop houdt, maar ze speecht vrijdag om 17:00 uur onze tijd op eigen verzoek.

Dat ze spreekt terwijl alle markten nog open zijn, duidt er op dat het allemaal niet zo hemelbestormend is, maar ik maak er voor de zekerheid toch maar Klapperrr van de Week van. Alternatieven zijn de herziene BBP-cijfers deze week, de inkoopmanagersindices en KW2's AholdDelhaize.

In vogelvlucht:

 • KW2's zijn er bij ons van AholdDelhaize, Gemalto, ASR, Eurocommercial Properties IMCD, Intertrust, OCI, Kas Bank, Kiadis, Van Lanschot, Sif, ForFarmers, Batenburg, Esperite, Groothandelsgebouwen, Inverko, Kardan, Rood Microtec en Royal Delft
 • ABN Amro, NN en Kas Bank gaan ex-dividend
 • NSI en Holland Colours houden een buitengewone aandeelhoudersvergadering. De laatste vind ik nou echt zo'n bedrijf waar u nog zelfgemaakte appeltaart en cake krijgt
 • Jackson Hole dus, dat gaat al op donderdag van start. Hopelijk is de centrale bank van Mongolië er ook. Die kan iedereen uitleggen hoe je rente v.e.r.h.o.o.g.t.: hoppa, afgelopen vrijdag nog 450 basispuntjes er bij tegen een whopping 15%
 • Er zijn herziene BBP-cijfers VS, Duitsland en VK. Tenzij de uitslagen van de consensus afwijken zijn dit hamerstukken
 • Let op de eerste schattingen inkoopmanagersindices over zowel de industrie als dienstensector (flash PMI's in het kort) over deze maand uit VS. Duitsland, VK, Frankijk, EU en Japan. China dus niet meer na Black Monday vorig jaar...
 • De Duitse Ifo Geschäftsklima is een andere leading indicator over deze maand
 • Restmateriaal zijn Amerikaanse olievoorraden, huizen, jobless claims, consumentenvertrouwen en o zo volatiele orders duurzame goederen

Nou vooruit, morgenavond nog een puntje:

 

 

Kiek op de grafiek

Nog even het rondje langs een paar basisjaargrafieken. Gaan we nog iets doen, AEX? Zijwaarts uit het boekje. Lusteloos en ongeïnspireerd, is nog de beste omschrijving van de AEX momenteel. Een jaar geleden zag u dat dit zomaar van het ene op het andere moment kan veranderen.

 

 

De Goede AEX, ofwel de herbeleggingsindex, zit nog wel in een opgaande trend.

 

 

De Verkeerde AEX, ofwel de AEX VIX Index (volatiliteit) komt op 18,2 weer even van het bodempje dit jaar los. Wel bijzonder dat de S&P 500 VIX Index op een ultralage 10,3 staat. De all time low is 8,6.

 

 

De Eurostoxx 50 zit in hetzelfde zijwaartse schuitje als de AEX, maar eigenlijk moet ik dit andersom zeggen.

 

 

De vaart raakt er wat uit, maar de S&P 500 daarentegen gaat maar door. Het ding moet toch een keer een opdoffer krijgen, denkt zo langzamerhand alles en iedereen, al dat niet intuïtief. Als we dat inderdaad allemaal denken gebeurt het niet?

 

 

Nog even hierover: uit de VS en in andere markten, hoe vaak horen we het wel niet ieder jaar? En iedere keer weer behoort de S&P 500, in welke valuta dan ook, tot de winnaars.

 

 

Voor de volledigheid en wereldwijde (pensioen)beleggers de MSCI World Index omgerekend in euro's...

 

 

... en de officiële stand in dollars. Die ziet er heel wat beter uit dan die euro-grafiek, recent nog een nieuwe all time high:

 

 

Onze (tienjaars) rente is nu toch ook een beetje aan het zijwaartsen geslagen: paar basispuntjes boven nul en af en toe er intradag net onder:

 

 

EUR/USD ziet er spannend uit. Is het neerwaartse trendje al gebroken? In ieder geval verzwakt de dollar weer en dat is op papier een nadeel voor de AEX.

 

 

Brent staat al boven 50 dollar. Olie, hier WTI afgebeeld, is 20% gestegen vanaf de bodem en dat betekent officieel weer een bullmarket. Zou er nu een hogere top dan 52,50 dollar in de grafiek moeten komen voor echt opwaarts momentum.

 

 

Begint goud nu ook al te zijwaartsen, of is dit een vlagpatroontje? Hoe dan ook, het spul lijkt te moeten kiezen.

 

 

Vooruit, voetbalhumor om mee af te sluiten. Ja, lach ons maar uit hier in in 020. Die luie, arrogante en verwende rotmiljonairs moeten op een cursus wedstrijdmentaliteit bij onze hockey-, handbal- en volleybalmeiden. Wat een furies.

 

 

Veel succes deze week.

22 aug
08:00 Batenburg KW2-cijfers
09:00 NN notering 0,60 euro ex-dividend
10:00 Holland Colours BAVA

23 aug
04:00 Japan flash manufacturing PMI aug
08:00 IMCD KW2-cijfers
08:00 Esperite KW2-cijfers
09:00 Frankrijk flash manufacturing PMI aug 48,8
09:00 Frankrijk flash services PMI aug 50,5
09:30 Duitsland flash manufacturing PMI aug 53,5
09:30 Duitsland flash services PMI aug 54,4
10:00 EU flash manufacturing PMI aug 52,0
10:00 EU flash services PMI aug 52,9
14:00 Best Buy KW2-cijfers
16:00 VS verkopen nieuwe woningen

24 aug
08:00 Duitsland BBP KW2 3,1%
08:00 ASR KW2-cijfers
08:00 Van Lanschot KW2-cijfers
08:00 Glencore KW2-cijfers
09:00 ABN Amro 0,40 euro ex-dividend
15:45 VS flash manufacturing PMI aug
16:00 VS verkopen bestaande woningen jul 5,56M
16:30 VS weekrapport olievoorraden

25 aug
08:00 Ahold Delhaize KW2-cijfers
08:00 Intertrust KW2-cijfers
08:00 SIF KW2-cijfers
08:00 KAS Bank KW2-cijfers
08:00 RoodMicrotec KW2-cijfers
08:00 OCI KW2-cijfers
10:00 Duitsland Ifo Geschäftsklima aug 108,5
10:00 NSI BAVA
14:00 Jackson Hole meeting
14:30 VS Jobless Claims
14:30 VS orders duurzame goederen jul 2,9% MoM

26 aug
08:00 Gemalto KW2-cijfers
08:00 Groothandelsgebouwen KW2-cijfers
08:00 Eurocommercial KW2-cijfers
08:00 Inverko KW2-cijfers
08:00 ForFarmers KW2-cijfers
08:00 Porceleyne Fles KW2-cijfers
08:00 Kiadis Pharma KW2-cijfers
08:00 Duitsland GFK consumentenvertrouwen sep
09:00 Kas Bank notering 0,33 euro ex-dividend
10:30 VK BBP KW2 0,6% QoQ
14:00 Jackson Hole meeting
14:30 VS BBP KW2 1,2% QoQ
14:30 VS handelsbalans goederen jul
15:45 VS flash services PMI aug
15:45 VS consumentenvertrouwen Michigan aug 90,4
17:00 Jackson Hole - speech Fed-voorzitter Janet Yellen


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. Kamp belegt iedere maand vooral voor zijn pensioen uitsluitend in beleggingsfondsen. Klik hier voor zijn actuele posities. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Gerelateerd

AEX

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
11 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
blowvis
0
Prima stuk Arend,
weer wat om over na te denken.
Zelf gebruik ik meestal k/w variant.

In W-10 geldzaken wordt dit na invullen van de aandelen die je wilt volgen perfect per seconde bijgehouden.
Wat ik zelf ook belangrijk vind is de verwachte groei en Beta getal i.v.m risico inschatting en dividend.
k/w is een in de beleggingswereld gebruikte term die als maat wordt gezien voor de waardering van een bedrijf.
De koers-winstverhouding wordt berekend door de huidige koers van het aandeel te delen door de winst per aandeel. De k/w-verhouding geeft weer hoeveel keer de winst van een bedrijf op de beurs wordt betaald door beleggers. Het is alleen bruikbaar bij winstgevende bedrijven.
Berekening KPN k/w 24,69 is dan opeens dus duur.
Want we willen k/w dat onder de 10 blijft.

Ja dan heb je ook nog Shiller CAPE als behandeld in bovenstaande stuk van Arend.
De Shiller k/w-verhouding (Shiller PE waarbij PE staat voor price-to-earnings ratio) gebruikt voor de berekening van de gemiddelde winst over de afgelopen 10 jaar gecorrigeerd voor inflatie.
Dat geeft dan opeens een heel ander beeld.
Hier is KPN opeens een van de goedkoopste.
En nu.
Verkeerde aandelen gekocht?

[verwijderd]
0
[Modbreak IEX: Gelieve op uw taalgebruik te letten, bericht is bij dezen verwijderd.]
DeZwarteRidder
0
De Shiller-PE is volstrekt waardeloos en zinloos; de enige P/E (K/W) waar de markt naar kijkt is de P/E voor het lopende en/of het volgende jaar.

Shiller is een achteruitkijk-figuur waar een belegger niks aan heeft.
ttroo
0
Ik verwacht geen zwarte maandag, maar ik zie wel hier en daar verkoopsignalen verschijnen. Ze verschijnen (nog) niet in Amerika, maar de bodem is daar wel erg dun, dus de beren kunnen er zo door heen drukken. Dat hebben ze trouwens al 2 dagen gedaan. Maar zonder succes. Amerika kwam steeds terug van een beroerde opening. De VIX in Amerika is inderdaad erg laag. Als ik niet alleen naar de slotkoers kijk van afgelopen vrijdag, maar naar het gemiddelde van augustus, dan liggen ze op het niveau van 1993 en 1994. Deze maand ligt er net ietsjes boven. Maar er is nog een week te gaan. Er kan dus van alles gebeuren! Bij dit soort lage niveau´s ben ik eerder koper dan verkoper in de VIX. Ik zie het risico eerder naar boven toe, dan naar beneden. Ja ze kunnen nog wel wat zakken. Ja, ze kunnen heel flink gaan stijgen. Als de VIX een dollar er bij kan pakken, gaan ze voor de strong buy. Op dit moment staan ze in mijn modellen als strong sell.
Tja. Wat is een K/W. Kijk eens naar Amazon. Die staat volgens mij ruim boven de 10. Misschien staan ze wel eerder bij de 100. Ik houd het niet bij. Dus het kan nog veel hoger (of lager) zijn dan 100. Zelf houd ik morgen ochtend de sluiting van de Nikkei in de gaten en morgen ochtend houd ik de opening van de IBEX in de gaten en ook de sluiting van de IBEX. Ik heb de Nikkei en de IBEX als eerste aangewezen om verkoopsignalen te genereren. Eerst maar een rondje hardlopen. Ik zie een schitterende blauwe lucht!
Shortgala
1
Prima stuk wederom AJ,

maar wat te denken van de koers/cashflow ratio. In mijn ogen is de cashflow die een bedrijf genereert veel belangrijker dan de nettowinst. Nettowinst kan goed gemanipuleerd worden, kasstroom niet. Goed voorbeeld daarvan is de grootaandeelhouder van deze site Value8. Ogenschijnlijk mooie nettowinst de afgelopen jaren maar de operationele kasstroom is al jaren negatief. De kosten worden met de uitgave van nieuwe aandelen gedekt in dit geval.
Kasstroom is een onderbelichte eenheid maar is van evident belang voor een bedrijf en voor aandeelhouders.
Tilburg013
0
quote:

DeZwarteRidder schreef op 21 aug 2016 om 16:56:


De Shiller-PE is volstrekt waardeloos en zinloos; de enige P/E (K/W) waar de markt naar kijkt is de P/E voor het lopende en/of het volgende jaar.

Shiller is een achteruitkijk-figuur waar een belegger niks aan heeft.


He is back!MAC weer te boven gekomen?
Leuk om je kwalitatieve reacties weer te lezen.
DeZwarteRidder
0
quote:

Tilburg013 schreef op 21 aug 2016 om 18:23:


[...]He is back!MAC weer te boven gekomen?
Leuk om je kwalitatieve reacties weer te lezen.

Ik heb ontdekt dat ik beter ben in demotie dan in promotie.....!!

lol

Maar waarschijnlijk blijf ik niet lang hier rondhangen.
Cas1
0
quote:

DeZwarteRidder schreef op 21 aug 2016 om 16:56:


De Shiller-PE is volstrekt waardeloos en zinloos; de enige P/E (K/W) waar de markt naar kijkt is de P/E voor het lopende en/of het volgende jaar.

Shiller is een achteruitkijk-figuur waar een belegger niks aan heeft.


Zware aanvallen en zware beledigingen aan een man die door de ganse financiële wereld wordt gewaardeerd en geëerd. Robert Shiller werd trouwens niet voor niks bekroond als Nobelwinnaar Economie in 2013.

De Shiller-PE is een uitstekende waardemeter op zoek naar betaalbare kwaliteitsaandelen en Shiller is gewoon een visionair die zeepbellen, trendommekeren e.d. van ver ziet aankomen. Die man verdient alleen maar een bijzonder groot respect en kleine beleggers zouden zich beter dienen te informeren alvorens hier dergelijke nonsense te posten.

Bovendien bestaan diverse waardemeters maar de kleine belegger DZW kent blijkbaar alleen maar de P/E.
11 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Column door: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes After Hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. V...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente columns van Arend Jan Kamp

 1. 20 okt Vooruitblik: Alles tegelijk! 1
 2. 18 okt Liveblog: Kiadis gehalveerd en P... 6
 3. 18 okt BeursVandaag: Mineur 1

Gesponsorde links