Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Slotcall: Historische beursdag

Slotcall: Historische beursdag

 

Er staat slotcall boven dit blog, maar uiteraard houden collega Nick Bakker en ik u tot het slot Wall Street op de hoogte in ons liveblog. Eerst full disclosure: ik heb een paar centen van mijn vrouw, ik koop extra plukje Vanguard World Fund bij. Gewoon omdat het -20% was vandaag.

Verder niet over nadenken, want dan verzand ik in bullishe en bearisheargumenten. En u? Hoe is het u vergaan? Hele reeks turbo's uitgestopt, partij opties naar de vaantjes, of was u juist winnaar? Dit zijn de dagen dat er fortuinen worden gemaakt of verloren in de handel op de beurs.

Ik hoef nu ook geen handelaren te bellen, want geloof maar dat velen al jaren op een dag als deze zitten te wachten. Waarop ze dan ook weer voor weken, maanden en misschien wel jaren hun geld moeten zien te verdienen. Zegevierend gebral en gefrustreerd gevloek zal niet van de lucht zijn.

We moeten terug tot oktober 2008, de beurskrach tijdens de kredietcrisis, voor zo'n woelige en slechte dag. Ongelooflijk, de AEX daalde tot maar liefst -9,3%. Ik weet dat er veel stoplosses op 400 liggen, maar ik had de index er liever nog even onder gezien. Overgavemomentje, zeg maar.

Enfin, wat valt er zoal te concluderen nu over de brede markt? In de tabel ziet u een zwik indices. Toch Athene weer. :-( Uiteraard geef ik nog wat commodities en rentes. Ik ga weer van groot naar klein, ofwel van valuta, via rentes naar aandelen, want zo is de hierarchie van de markt.

  • De dag van de euro! EUR/USD beweegt tussen 1,1370 en 1,1714. Hoe is het mogelijk, maar het is waar. Wellicht omdat er in de EU nog wat groei is? De dollar gaat in de verkoop, omdat niemand meer op korte termijn in een Fed-rentestap gelooft?
  • Aandelen dalen al een week, maar obligaties stijgen amper. Vandaag ook weer: een half tot twee basispuntjes er af voor de EU-rentes. Ik zie nu zelfs de Bund future dalen, ofwel de Duitse rente stijgt. Kortom, het geld van de verkochte aandelen gaat niet in obligaties! Cash?
  • In commodities gaat het in elk geval niet zitten. Olie -5% en goud -0,3%. Energie, metalen en de meeste landbouwproducten en vee dalen allemaal
  • De winnaar van de dag is de volatilteit. Boven 40 zijn we officieus in paniek, mensen #datuhetevenweet

Hoe is het mogelijk, het voelt bijna als een stijging na die -9,4% nog maar 2,5 uur geleden! Oneerbiedig gezegd: even na opening Wal Street hebben hel wat suckers in de markt zich in hun paniek laten leegtrekken... Goed, bovenaan ziet u de AEX, DAX en Eurostoxx 50 future.

 

Beursplein 5

Dan nog het Damrak, oooh: wat hebben jullie gedaan? Risk happens fast, meer weet ik echt niet uit te kramen. Dit is geen verkopen meer, dit is dumpen. De zuipaandelen Heineken en Lucas Bols zijn... Laat verder maar. Veilige havens Shell, Unilever, sjongejongejonge.

Genoeg gejankt. Koppie erbij! De beweging van de dag is van Altice. Dat zag ik -10% staan en zie nu eens dan. Stond Heijmans ook niet -13%? Zo zijn er nog wel meer, kijk goed naar de daggrafieken! Nick heeft nog een mooi stuk met de China exposure van onze fondsen.

Kijk daar echt naar, want dan kan u zien welke fondsen zeg maar terecht en onterecht zijn afgestraft. Want het heet, daar lijkt iedereen het wel over eens, dat het grote vraagteken dat de Chinese economie is, de trigger is voor de beurskrach. Beurskrach? Is het dat dan?

Sluipkrach dan: want of u nu rekent vanaf top 510,55 in april dit jaar of 500 begin deze maand, de AEX en veel andere indices zijn gewoon 20% omlaag gekukeld. En dat heet een krach. OK, tot straks wellicht in ons liveblog en ik zie in mijn ooghoek nu de AEX future -3,9% doen.

 

 

 


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Gerelateerd

Reacties

8 Posts
| Omlaag ↓
  1. FM70 24 augustus 2015 18:40
    Wat een overdreven paniekreactie zeg. En zie nu de DOW. Staat inmiddels op 0,7% in de min!!!! Hoezo overdreven hier in Europa. Morgen hebben we blijkbaar heel wat goed te maken met de dalers van vandaag voorop! Was een mooi instapmoment geweest voor de Arcelors en Aegons van deze wereld. Helaas zat ik er al in (en ben mee naar beneden gedoken), maar had het anders wel geweten in deze Dolle Dwaze Beursdagen!
  2. Rolling Thunder 24 augustus 2015 20:28
    Draai toch al een poosje mee op de beurs, maar vind dit zo irrationeel allemaal, ik gooi de handdoek in de ring. Moet toch echt bizar hard werken voor mijn geld, heb er zo geen aardigheid meer van, heb er totaal geen feeling meer bij, ik verkoop alles. wens een ieder succes met de handel!
  3. De Buurman 25 augustus 2015 14:01
    quote:

    Yeazzzy schreef op 24 augustus 2015 18:39:

    Dan zijn er weer stumperds die bij kopen momenteel, net zoals gisteren, zodat er weer door anderen gelukkig een beetje verkocht kan worden omdat het morgen nog veeeel lager zal gaan......
    Op het moment dat ik dit typ +4,5% op de AEX. Ik denk dat die stumperds lachend jouw zure reactie teruglezen. ;-)
  4. De Buurman 25 augustus 2015 14:02
    quote:

    nb schreef op 24 augustus 2015 18:48:

    valt niet mee, de jaarwinst te zien verdwijnen, t ging zo lekker en vond mezelf weer eens een keer beurswijs. Heb zelfs het spaargeld van de kinderen erbij gedaan (met een 100% garantie van het ingelegde geld, anders deden ze t niet).
    "Lekker dan", zegt onze puber dan
    Nooit beleggen met geleend geld.
8 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links