Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Weerstand bij AEX 443

Het opwaartse vervolg van gisteren was opnieuw krachtig waarbij al een groot deel van de eerdere neerwaartse gap werd gesloten. De AEX stokte met een intraday-top bij 436,60 precies bij zijn 200-daags gemiddelde.

In de ochtend ondernam de AEX nog een poging om de belangrijke steun bij 426 terug te testen en hij bleef hier ongeveer 1,5 punt boven. In mijn column van gisteren gaf ik al aan dat de kans groot was dat de AEX in de komende dagen/week de recente neerwaartse gap tot aan de 443 zou kunnen sluiten.

Als we kijken naar de Fibonacci-retracementniveaus dan vond de belangrijkste beweging twee dagen geleden plaats. Niet alleen lag er bij 426 een batterij aan horizontale niveaus, maar hier was ook het 38,2%-niveau te vinden van de recente vijfde correctie.

Verdere verlaging

Deze correctie zorgde voor een daling vanaf de 453 tot aan de 409 punten vorige week. Inmiddels is hij ook direct boven het 50% bij 431,50 geklommen en ligt het laatste (61,8%) niveau gelijk aan het 200-daags gemiddelde dat gisteren als intraday-top gold.

Het grootste deel van de Brexit-correctie is dus alweer goedgemaakt en voor de komende weken is de kans groot dat de druk op de meervoudige toppenzone 452 – 453 weer zal worden opgevoerd. Tijdens de terugval van de vijfde correctie werd de bodem van de afgelopen maanden wel verder verlaagd, maar de AEX (net als veel andere indices) zat nog in de fase van ‘zoekende naar een hogere middellangetermijnbodem’.

Dit zou dan de eerste hogere bodem na de februari jaar-bodem bij 378,50 moeten worden. De eerdere correctie in juni (vierde van dit jaar) leek deze bodem al te hebben geproduceerd bij 414,50, maar deze vijfde correctie zorgde nog voor een verdere verlaging en testte daarbij precies de bovenkant van de brede steunzone 401 – 409. De oude bekende van 409 werd daarbij precies getest. Als we overigens kijken naar de situatie sinds augustus vorig jaar dan zijn de contouren van een zeer groot omgekeerd hoofd-schouderpatroon te zien.

Krachtig omkeerpatroon

De neklijn van dit patroon zou dan in de zone 453 – 458 moeten liggen. Opvallend tijdens de 5e correctie was de snelheid van deze terugval, hij vond plaats in slechts 1 dag tijd. De eendaagse terugval op 24 augustus vorig jaar was overigens groter, maar ook die dag zorgde voor de vorming van een belangrijke bodem in het middellangetermijnbeeld. Deze terugval zorgde afgelopen maandag voor de vorming van een dubbele bodem bij 409 waarna ook direct positieve divergentie was ontstaan.

De RSI maakte een hogere bodem en de MACD een gelijke bodem ten opzichte van de 4e correctie die ook in juni plaatsvond. Inmiddels is de opwaartse weg in de RSI weer ingezet en gaf de MACD gisteren een positieve crossing. Andere opvallende bodemsignalen komen vanuit de week en maandgrafiek. Gisteren werd de maandgrafiek afgesloten en net als in de eerste maanden van dit jaar gebeurde dat met een enorme hammer-candlestick, een krachtig omkeerpatroon.

De weekgrafiek zal vandaag worden afgesloten en de kans is daarbij aanwezig dat een grote bullish engulfing of een piercing line als bodempatroon wordt afgerond. De opwaartse druk naar de 452 – 453 is dus weer volledig in gang gezet en de hogere bodem bij 409 (tov 378,50) werd twee dagen geleden bevestigd. Vandaag staat de doorbraak van het 50-daags en 200-daags gemiddelde op het programma.

Weerstand bij 443

Deze zijn te vinden bij 436,60 (200-daags) en 437,30 (50-daags). De kans bestaat dat de AEX hier direct met een opwaartse gap boven breekt. Dan zouden deze niveaus de eerste steunpunten gaan worden. Mocht er overigens een opwaartse gap op slotbasis in stand blijven, dan hebben we opnieuw te maken met een island reversal patroon van een week tijd als volgend bodempatroon.

Weerstand ligt bij 443, de onderkant van de gap. Daarboven ontstaat ruimte naar de 449 als enige tussenliggende weerstand nog tot aan de zone 452 – 453. Steunpunten zijn te vinden bij 432,60 en 431,50 en natuurlijk de genoemde gemiddelden als hij daar direct bij de opening boven breekt.

Daggrafiek AEX
Daggrafiek AEX
Klik op de grafiek voor een grote versie


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

349 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 18 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 1 juli 2016 10:20
    Mogguh ;-)

    Ik liep het een draadje nog een beetje na en zag tot mijn vreugde een keur aan nationaliteiten als forumlid.
    Met name de inbreng van de Vlamingen waardeer ik zeer.
    Maar ook een loslopende Nieuw-Zeelander een Pool en een Rus .
    Zelfs een enkele Mongool gespot, maar die begrijp ik sowieso niet……
  2. mollowitz 1 juli 2016 12:20
    quote:

    rai144 schreef op 1 juli 2016 12:09:

    Ik sta nog wel een punt of 7 onder water, met wat kleine ritjes iets extra bij kunnen snoepen, maar heb echt even een rondje winstnemingen nodig om mooi van mijn shorts af te kunnen. Wordt een lastige beslissing als het verder omhoog gaat.
    je hebt nog tot 14:30 om een goede inschatting te maken.
  3. [verwijderd] 1 juli 2016 12:21
    Maar short mag toch ook winnen, als je vorige week geen -12 kon krijgen amper 1 % maar dan mag het nu ooit eens wel.

    sh als long, meestal sh verlies, en long winst, voorheen was dat dat anders zonder draak. sh even in 2 weken tijd 3 maand salaris. Nu moet je er maanden op wachten voor je eens winst hebt, zonder 1 dags winst en volgende dagen gam.

    Shorts kunnen ook de opperhoofd zijn, of aanhangers van rechts.
349 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 18 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links