Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Engelse Ziekte

Vroegûh was er Dutch Discount. Nederlandse aandelen waren nu eenmaal goedkoper dan andere. Niemand vroeg zich af waarom. Een enkele slimmerik dacht dat het te maken had met boekhoudmethodes.

Toen Nederlandse bedrijven eind jaren negentig gedurfde overnames deden, veranderde deze Dutch Discount plots in een premie. Die prachtige winstgroei moest ten slotte worden beloond met een hogere waardering.

Door een stapeltje schandalen en de vlucht van grote Nederlandse beleggers naar het buitenland was deze hosannaperiode snel over en hebben Nederlandse aandelen hun korting terug.

Als ik met Nederlandse managers spreek, zijn ze soms jaloers op Engeland. Of dit komt doordat de meeste CEO's daar meer verdienen, of dat de oorzaak die Dutch Discount is, blijft de vraag.

Achterlopen
Als belegger hoeft u geen kinnesinne te hebben. Want ook de Britse aandelen hebben in de afgelopen jaren een leuke korting gekregen. Was er in 2002 nog sprake van een premie van 20%, nu is er een korting op de waardering van 5%. Onder ander door deze afkalvende waardering lopen Engelse aandelen al een tijdje achter op Europese.

Britten noemen het vasteland altijd Europe en met Engeland erbij heet het opeens pan-Europe. Vooruit dan maar, zij hun zin. In de afgelopen tien jaar had u het als belegger in Engeland slechter gedaan dan op het vasteland. In totaal had u dit 12% rendement gekost - gecorrigeerd voor valuta's en dividenden, maar niet voor aankoopbelasting.

Engelse Ziekte
Toen ik deze slechte performance zag, had ik gelijk een verklaring voor het achterblijven van de zogenaamde Engelse aandelen op de Nederlandse beurs. U kent ze wel: LogicaCMG, Unilever en Reed Elsevier. Laat ik als voorbeeld eens naar de laatste kijken, de uitgever is typisch zo'n aandeel dat last heeft van Engelse Ziekte.

  • De waardering is de afgelopen jaren flink teruggelopen. Vroeger moest u voor dit groeiaandeel een enorme premie betalen. Tegenwoordig is het nog maar ietsje duurder dan het AEX-gemiddelde.

  • Wat ook erg Engels is, is de beloning van de topman. Op www.bestuursvoorzitter.nl staat het salaris van CEO Crispin Davis over 2005 nog niet, maar in 2004 ontving hij een bescheiden 11.511.082 euro.

  • Aandeelhouders kwamen er bekaaider vanaf. In de afgelopen twee jaar verdienden zij 7% - inclusief ontvangen dividend. Nee, alleen maar dividend! De koers nu is zelfs lager dan die van twee jaar geleden. De AEX is in deze periode 34% gestegen.

     
    Winstgroei
    Koersgroei
    Verandering k/w punten
    K/w nu
    Reed Elsevier
    2,5%
    5,5%
    0,4
    14,6
    Wolters Kluwer
    20,7%
    55,1%
    3,6
    16,1
    Thomson
    16,3%
    25,4%
    0,8
    23,4
     
    LogicaCMG
    0,0%
    24,8%
    3,4
    16,9
    Atos Origin
    8,7%
    23,8%
    1,7
    14,0
    Cap Gemini
    63,7%
    78,1%
    1,9
    23,0
     
    Unilever
    0,8%
    13,3%
    1,6
    14,5
    Nestlé
    16,0%
    18,1%
    0,7
    15,8
    Danone
    8,6%
    37,5%
    4,4
    20,8

    Concurrentie
    U ziet dat Reed Elseviers concurrenten zoals Wolters Kluwer en Thomson het aanzienlijk beter doen. VNU laat ik maar even buiten de vergelijking, want over dit bedrijf en aandeel is even genoeg gezegd. Wat betreft de ontwikkeling van de verwachte winsten, doet de concurrentie het ook aanzienlijk beter dan Reed Elsevier.

    De sterke stijging van de concurrenten is dan ook volledig terecht. Het verbaast u ook niet dat de markt deze matige prestatie steeds minder waarderen. Bij LogicaCMG en bij Unilever zien ik dezelfde symptomen als bij Reed Elsevier. In alle gevallen bleven de resultaten voor bedrijf en belegger sterk achter bij die van de concurrenten.

    Bril
    Zo, u weet nu wat oorzaken en symptomen van de Engelse Ziekte zijn en u kunt hier op twee manieren naar kijken:

  • Met een roze bril, waarbij u vooral de winstpotentie ziet en daarmee hogere waarderingen die in lijn zijn met de concurrente,
  • Of met een zwarte bril, waarbij u slechts de donkere kanten van overmatige beloningsstructuren ziet, achterblijvende winsten en daarmee teruglopende waarderingen.

    Aan u de keuze.


    Corné van Zeijl is senior portfolio manager bij SNS Asset Management, waar hij verantwoordelijk is voor de Nederlandse aandelenportefeuilles. Van Zeijl beheert het SNS Nederland Aandelen Fonds, zijn posities vindt u hier. Van Zeijl schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op vanzeijl@iex.nl.

  • Corné van Zeijl is analist en strateeg bij Actiam. Van Zeijl schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

    Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

    Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

     

    Auteur: Corné van Zeijl

    Corné van Zeijl is analist en strateeg bij Actiam. Daarnaast is hij beurscommentator bij onder meer RTL Z en BNR en schrijft hij columns voor verschillende media. Van Zeijl begon zijn carrière als analist voor Staalbankiers in 1986. In 1989 maakte hij de overstap naar vermogensbeheerder bij Robeco. Tussen 1994 en 2003 was ...

    Meer over Corné van Zeijl

    Recente artikelen van Corné van Zeijl

    1. dec '13 2014: Nieuwe eurocrisis? 8
    2. okt '12 Tabée Van Zeijl 51
    3. sep '12 Héle mooie grafieken 1

    Gerelateerd

    Reacties

    8 Posts
    | Omlaag ↓
    1. [verwijderd] 27 april 2006 15:00
      Corné van Zeijl schreef:

      >>>>
      Bril
      Zo, u weet nu wat oorzaken en symptomen van de Engelse Ziekte zijn en u kunt hier op twee manieren naar kijken:

      Met een roze bril, waarbij u vooral de winstpotentie ziet en daarmee hogere waarderingen die in lijn zijn met de concurrente,
      Of met een zwarte bril, waarbij u slechts de donkere kanten van overmatige beloningsstructuren ziet, achterblijvende winsten en daarmee teruglopende waarderingen
      <<<<

      Hmm Toen ik de titel las ging er bij mij een heel ander lampje branden.
      Ik heb n.l. deze ziekte opgelopen in een Jappenkamp.

      Geeft niet hoor Corné.
      Is allemaal redelijk afgelopen afschoon het weinig scheelde.
      Mvg Peerke
    2. [verwijderd] 27 april 2006 18:25
      Hoe de ziekte precies heet is niet zo belangrijk.Merkwaardig is wel, dat bijna niemand zich nog druk maakt om deze wonderkinderen in de top van de bedrijven met veel te diepe zakken in verhouding tot hun prestaties. Wij hebben meer aandacht voor LEIDERS die het salaris van medischspecialisten te hoog vinden .Mensen die weten waar ze mee bezig zijn moet je natuurlijk niet betalen zoals het hoort.Het moet niet te gek worden.
    3. forum rang 7 ffff 27 april 2006 20:34
      Corné,

      Glashelder verhaal. Je vergeet overigens nog één niet onbelangrijk detail, wat wij in de KK jaren geleden al eens heeel uitvoerig besproken hebben. En dat zijn de VASTGELEGDE gigantische premies die het management van Elsevier krijgt/ kreeg als de koers door de 14, 15, 16 etc Euro zou gaan. Ik heb daar toen een heel verslag over gemaakt, overgetypt uit een jaarversalg van enkele jaren geleden.

      Een heel magere troost voor de aandeelhouders is dat ze die gigantische premies nooit gevangen hebben, omdat de koers nooit geklommen is.

      Maar HOOGSTWAARSCHIJNLIJK zittten die gigantische premies nog steeds in het arbeidscontract van de veel te vet betaalde heren.

      Het is maar dat we het weten. Ik kan me niet voorstellen dat ze die clausules van jaren geleden nu niet meer zouden hebben.

      Inderdaad : een veel te groot deel van de bedrijfswinst gaat naar het management.

      Peter
    4. [verwijderd] 27 april 2006 22:35
      Is er in de koerswinstverhouding al rekening gehouden met de afgelopen orders van logicacmg?

      Ik denk dat er iets anders met logicacmg aan de hand is. Het is vreemd dat een aandeel 3 cent stijgt op een dag van goed nieuws en de dag er na 5 cent daalt.
      Vraag ik mij toch duidelijk iets af.
    8 Posts
    |Omhoog ↑

    Meedoen aan de discussie?

    Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

    Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

    Gesponsorde links