Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

TA NY: M&M

De indices in de VS bewegen zich nog steeds binnen de iedereen bekende grenzen - snuffel anders even in mijn archief - zonder het aan te durven om nieuw territorium op te zoeken. Ik heb daarom weinig te melden op dit vlak, jammer maar helaas.

Daarentegen dienen zich op fondsniveau nog steeds interessante ontwikkelingen aan. Niet altijd in positieve zin, want vandaag heb ik het over een daler: 3M. Het gaat hier om ontwikkelingen op de lange termijn, waardoor ik de weekgrafieken gebruik

Ik moet u ten slotte de te verwachten gevolgen tonen op een relevante tijdshorizon. De grafiek toont een opwaartse trend -geen twijfel over mogelijk. Deze beweging begon in 1998.

Het opwaartse koersverloop in die tijd legde beleggers in 3M geen windeiere. Zoals een trend betaamt, zijn er altijd correcties en die doen zich natuurlijk ook in de toekomst voor. Zoals nu

3M: 63 dollar
In dit geval betekent het dat 3M met zo'n 10 dollar kan dalen tot 63 dollar. Daar biedt de lange termijn opwaartse trend steun en hoop aan belegger. De daling werd ingeluid door de vorming van een sterk toppatroon: een hoofd-schouderformatie. Deze is pas af en wint aan slagingskans op het moment dat de test van de bodemlijn een feit is.

In deze grafiek was dat 75 dollar. De test vond vorige week plaats en naar mijn idee is het risico op een daling sindsdien sterk toegenomen. Het koersdoel in deze grafiek is het niveau van de trend die zich op dit moment op 63 dollar ophoudt. Plaats veiligheidshalve een stoploss vlak boven 75 dollar als u inderdaad een baissepositie aangaat.

Boven dit niveau kan namelijk de koopkracht van beleggers onverwachts de overhand krijgen. Voor handelaren is het daarom interessant om puts te kopen, terwijl de lange termijnbelegger vlak onder 65 dollar long kan gaan. Kortom, ik denk dat 3M voorlopig daalt, maar hoe u hiervan profiteert hangt af van welke pet u draagt.

Klik hier om te reageren en te discussiëren

Bekijk ook de commentaren van alle AEX-fondsen en de begrippenlijst in de speciale TA-sectie. Stel bovendien zelf vragen.

Gökhan Erem is senior technisch analist bij Rabo Securities. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Rabo Securities kan op geen enkele wijze verantwoordelijk en/of aansprakelijk worden gehouden voor de inhoud van zijn columns. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op erem@iex.nl.


Gökhan Erem is fondsmanager van LeoMontFonds en directeur van LeoMont. De gepubliceerde analyses zijn bedoeld als achtergrondinformatie over de financiële markten en vormen geen beleggingsadvies of aanbeveling tot het doen van transacties. LeoMont en Erem aanvaarden geen aansprakelijkheid voor eventuele onvolledigheid, onjuistheid of gevolgen van informatie die voor de analyses wordt gebruikt. De waarden waarop analyses gebaseerd zijn kunnen onderdeel uitmaken van LeoMontFonds of de LeoMont-Portefeuille die zijn opgebouwd uit turbo’s van Goldman Sachs. De beloning van LeoMont of Erem staat niet in relatie tot de standpunten in deze publicatie. Raadpleeg meerdere bronnen en neem zelf beslissingen. Voor meer informatie e-mail naar info@leomont.com.

Column door: Gökhan Erem

Gökhan Erem is fondsmanager van LeoMontFonds en directeur van LeoMont. Deze onderneming verleent een divers scala aan financiële diensten aan particuliere en professionele cliënten. Erem is opgeleid tot Certified Market Technician (CMT) en sinds 1994 werkzaam in de financiële sector. Hij werkte onder andere bij ABN Amro, Ra...

Meer over Gökhan Erem

Recente columns van Gökhan Erem

  1. jun '16 TA: Europa op de Brexit-drempel 10
  2. jun '16 TA: FTSE en de Brexit 14
  3. jun '16 TA: Het GBP-plan en de Brexit 9

Gerelateerd

Reacties

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Onderwerpen: technische analyse

Gerelateerde instrumenten

  1. 3M Company 175,060 26 feb
    -3,700
    -2,07%
 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by Infront. Crypto data by Crypto Compare