Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

De Fed redt?

De Fed redt?

Afgelopen week was ik in de pools zeker niet de populairste en werd ik bijna (of geheel) uitgelachen toen ik een grote daling voorspelde in de AEX. Ik zie zoals ik hier ook al vaker heb aangegeven de nodige verkoopsignalen en ben van mening dat de centrale banken langzaam maar zeker uitgespeeld zijn.

Deze week (woensdag) is de week van de Fed. De vraag is of we worden gered? Of is er geen redden meer aan? De afgelopen week zakten de koersen helemaal weg en dat terwijl ze eigenlijk al oversold (te hard gedaald) waren. 

Ik heb nog een keer op de hoop van een herstel ingespeeld maar nee, die was als de mop over de Belg die naar Parijs ging en dus niet kwam. Het is dus in de huidige markt met beïnvloeding van de overheid super-moeilijk als speculant, want alles is reeds oversold maar alles kan zo met gemak heel hard doorzakken.

Wat doet Yellen?

Immers juist in een crash gaat het vanuit oversold nog eens veel verder omlaag. De vraag is dus zo valk voor de Fed: moet u nu kopen en winst pakken op de puts of gaat u voor de crash en moet u dus nog bescherming houden?

Yellen gaat gewoon verhogen met een kwartje, maar wat gaat ze nog meer zeggen over de toekomst? Gaat ze vertellen dat ze meer rentestappen gaat nemen de komende tijd? Over welke periode? Of was dit voorlopig de enige stap van de Fed? En als ze dan niet meer verhogen is dat positief of juist negatief? Dus hoe gaat de markt reageren?

Kortom een formule met zo veel onbekende factoren dat het totaal onvoorspelbaar wordt wat de uitkomst gaat worden.

Grafiek eurodollar

 

Ook de echte economie is moeilijk voorspellen, de valuta’s doen rare dingen, de rentes zijn negatief, er zijn massa-ontslagen in de juist zo belangrijke dienstensector. Zo gaat de Rabo die nog niet eens klaar is met de vorige reorganisatie al met de volgende ontslagronden met 9000 ontslagen aan de gang.

China-crisis

Dan hebben we ook nog recordniveaus aan schulden. Het land dat ons de vorige keer uit de crisis heeft getild China heeft nu zelf een enorme crisis en er zijn steeds meer experts die een recessie in China voorspellen.

Nu was in mijn tijd (de jaren tachtig) China Crisis een leuke band, een van hun bekendste nummers heet Wishfull thinking, maar is het nu wishfull thinking van de beren die deze crisis voorspellen of juist van de optimisten?

Overigens zie ik ook steeds meer rapporten voorbij komen van Amerikaanse banken die een recessie in de Verenigde Staten voorspellen en is een renteverhoging dan een goed ding?

De Chinese index heeft weer een soort hoofd-schouderpatroon neergezet. Met een verkoopsignaal in de Twindicator. Als de koersen verder zakken in China krijgen we helaas een versnelling die grote gevolgen heeft voor onze beurzen.

Grafiek Chinese Shanghai Index

 

De Duitse DAX had om een mooi patroon (de H&S) te maken eerst een rechterschouder moeten neerzetten en had dus moeten consolideren (zijwaarts) maar zakte door en nu kan het een lelijke hoofdschouder zijn maar als analist is dit bijna onbegonnen werk.

Theoretisch kan het zo duizend punten lager en is er nog relatief weinig aan de hand.

Grafiek twindicator DAX Index

 

De AEX had enorm veel zwarte candles na elkaar, maar pas rond de 410 zijn er steunniveaus van enige betekenis.

Grafiek AEX Index

 

Dow Jones Industrial heeft ook officiële verkoopsignalen gegeven.

Grafiek Dow Jones Index

 

Ook de Nasdaq Composite heeft een verkoopsignaal gegeven.

Grafiek Nasdaq Composite Index

 

Zelfs de veel bredere S&P 500 heeft een verkoopsignaal in de Twindicator.

Grafiek S&P 500 Index

 

En zelfs de Russell 2000 (midcap-aandelen) heeft een verkoopsignaal in de Twindicator.

Kortom, dat hebben we al een tijdje niet gezien dat we een verzwakking zien overal in wereld.

Grafiek Russell 2000 Index

 

Dat brengt met toch terug bij de uitzending van vorige week waar ik ook mijn lievelingsshorts uiteenzette. Mijn lievelingsshort nummer één is Amazon. Dit aandeel heeft ook in de Twindicator een verkoopsignaal gegeven.

Kijk maar eens naar een turbo short op dit aandeel. Als u ziet waar dit aandeel vandaan komt dan heeft u ook een idee waar het heen kan.

Grafiek Amazon

 

Netflix is een mooi bedrijf maar dit zegt niets over de winstgevendheid of over de koers. Ik denk dat de koers nog wel wat lager kan. Bijna een Twindicator-verkoopsignaal.

Grafiek Netflix

 

Home Depot is een super-aandeel dat sterk gelinked is aan de Amerikaanse huizenmarkt die weer sterk gekoppeld is aan de aandelenmarkt en dus is dit wel een aandeel waar u goedkoop puts op kunt kopen om u tegen een algehele malaise te beschermen.

Grafiek Home Depot

 

Starbucks is ook een van de superstocks die een verkoopsignaal gegeven heeft en dus een mooie shortkandidaat kan zijn.

Grafiek Starbucks

 

Adobe Systems staat ook al een tijdje op mijn radar om te shorten.

Grafiek Adobe

 

Ook kwaliteit als Apple heeft ondanks dat het fundamenteel niet duur lijkt verkoopsignalen gegeven.

Grafiek Apple

 

Iets dichter bij huis, Adidas heeft technisch ook verkoopsignalen geven en dat zo dicht bij de top. Ik heb zelf turbo’s short genomen op dit aandeel.

Grafiek Adidas

 

Oké conclusie: veel aandelen en bijna alle indices geven verkoopsignalen maar we leven helaas niet in een vrije wereld en dus Yellen kan dit hele verhaal bepalen. Maar wie weet nog dat ik de dollar-yen had aangegeven als een van de indicatoren voor een komende forse correctie?

Nou we hebben het verkoopsignaal waar ik op zat te wachten. Dus alle seinen op rood. Bescherming is een must.

Grafiek dollaryen

 

Ik sluit af met de VIX

Grafiek volatiliteitsindex

 

De VIX (de volatiliteitsindex) heeft een sprong gemaakt maar kan met gemak veel en veel hoger. Dus pas op met short volatiliteitsstrategieën. Iedereen veel wijsheid en geluk gewenst de komende week.


Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Smit schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Today's is een vergunninghoudende instelling. Today's is bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) geregistreerd als beleggingsonderneming en beleggingsinstelling. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op vandongen@iex.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Frank van Dongen (Cees Smit)

Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Today’s is als vergunninghouder geregistreerd is bij de AFM en het DSI. Cees Smit is gespecialiseerd in ingewikkelde derivatenco...

Meer over Frank van Dongen (Cees Smit)

Recente artikelen van Frank van Dongen (Cees Smit)

  1. apr '17 De Show is over: Iedereen bedankt 77
  2. jan '17 Mindf*ck 34
  3. mei '16 De beren krijgen lucht 14

Gerelateerd

Reacties

18 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 7 handyman6 14 december 2015 10:23
    Renteverhoging? Ik ben er steeds minder gerust op dat het gaat gebeuren.Mijn zoon uit de verzekeringsbranche,bezweert me xopx dat negatieve rente nu net het nieuwe verdienmodel gaat worden voor de banken:betalen als je geld wilt stallen dus en als je geld wilt lenen!
    Negatieve rente is een kwestie van tijd ,zegt hij,een psychologische barrière die de banken allang genomen hebben ,maar de burgerij nog niet.
    Tja....Japanse toestanden dus ,met jarenlang stagnatie.
    GrH6
  2. forum rang 7 rene l 14 december 2015 12:51
    Het wordt tijd om het reddingsvest aan te trekken en underground te gaan.
    Wen er maar aan, hongerige banken zijn verslaafd aan gratis geld en zullen alles uit de kast halen om dit zo te houden.

    Big in Japan, het tijdperk van structurele deflatie, wel een methode om alles betaalbaar te houden, of niet Mr. Dijsselbloem met je vele naheffingen.
    Is er al weer een volgende in de maak, de burgers betalen als makke schapen en de Griek lacht zich rot.
    Eens zal het geld bij ons ook op zijn, wen er maar aan en bereid je voor.

    De wereld draait door en wordt steeds gekker.

    Vanmorgen ook een bericht dat de Amerikaanse bobo's geen bezwaar hebben dat een Nederlands bedrijf een ander Nederlands bedrijf over wil nemen.
    Waar bemoeien ze zich meer, de ACM zal zich er ook niet mee bemoeien wanneer MacDonals de Burgerking over wil nemen.

    TTIP, het zogenaamde vrije handelsaccoord met een ingebouwde wurg-clausule voor Eurofielenland, we tekenen braaf bij het kruisje en worden verder uitgekleed.
    Niets meer te vertellen in eigen huis, straks moet je wanneer je een openbaar toilet bezoekt eerst een melding maken bij de FBI, stel je voor dat je de bomgordel die je boven je kogelvrije ondergoed draagt daar op scherp wilt zetten.

    Het zogenaamde climate-control-contract.
    Ik maak mij ook zorgen over het klimaat, ik probeer echter op mijn eigen wijze er een steentje aan bij te dragen.
    Als puntje bij paaltje komt zullen de grootmachten niets doen en zijn wij wederom het braafste jongetje van de klas.
    Onze economie draait nu grotendeels op oude energie, gooit het maar overboord, vele bedrijven zullen ons land de rug toekeren en massa ontslagen zullen volgen en we raken verder in verval, het zal de doodsteek zijn voor B.V. NL.
    De subsidieslurpers varen er wel bij maar hebben geen enkele toegevoegde waarde en verbranden ons gratis geld.

    De varende overstekende bootjongens veroorzaken veel ellende en richten de nodige schade aan, hoe hebben we het zo ver kunnen laten komen.
    Sisi-gangsters zijn boze goedgetrainde voormalige Irak soldaten die door Bush het bos ingestuurd zijn, het zal een helse klus worden om ze definitief de nek om te draaien.

    Het wordt steeds gekker.
    M'n wiskunde leraar op de MAVO had vroeger ook een leuke rekensom:
    Wat is 3K min 2K.

    www.youtube.com/watch?v=EeBChzlZYbE
  3. forum rang 7 Kaviaar 14 december 2015 17:08
    Frank,

    Je hebt wederom gelijk gekregen. Je voorspelde ook al een crash vanwege China. Dat is ook gebeurd. Vorige week gaf je aan dat velen dachten dat er een eindejaarrally zou komen, maar dat het omgekeerde mogelijk is waar niemand op rekent. Ik heb naar je wijze raad geluisterd.

    Ik blijf cash langs de zijlijn, totdat er zicht is hoe de markten omgaan met het verhaal van Yellen.
    Het is niet te voorspellen, maar indicatoren geven voor mij genoeg richting.
  4. Maan Arkenbosch 14 december 2015 22:37
    Als dit voor 2016 maar geen ""JAPAN"" scenario wordt.Of er breekt een valuta crisis uit, of de $ en Yen/Japan krijgt het zwaar.Als deze trage? crash doorzet, krijgen de pensioenfondsen het nog zwaar. Ook de kapitaal markt rente kan forse klappen gaan uitdelen.lang lopende puts kunnen geen kwaad, want zoals reeds eerder opgemerkt 201(6)wordt geen gemakkelijk jaar.Zilver vindt ik wel wat ver weggezakt.Negatieve spaarrente wordt banken run.Griekenland komt in zwaar weer, ook al vanwege de niet af te dammen gelukzoekers stroom door de vele eilandjes en de Turken blijven de E.U. chanteren. Wie zegt dat straks de vluchtelingen in Turkije geen paspoort krijgen, als straks de visumplicht voor Turken gaat vervallen? De horde die er nu hier zit, wil de hele familie graag bij elkaar hebben. 2016 Wordt echt zorgelijk!!!
  5. [verwijderd] 15 december 2015 09:37
    er zijn voldoende waarschuwingssignalen in mijn omgeving namelijk het optimisme dat we alles kunnen 'schaffen'. Over klimaat maak ik me geen zorgen wel over de verstikkende rookwolken of plasticwater om in te zwemmen. Bestraling bij kanker schijnt ook andere vormen van kanker te kunnen veroorzaken. Ik bedoel maar. Het klimaatakkoord moest er komen met inspanning vd EU/VS/Canada/Australie want daarmee hoopt men een nieuwe economie te kunnen grondvesten want vernietiging van kapitaal en tevens nieuwe investeringen plus onafhankelijker van 'schurkenlanden': win-win-win situatie. Wereldwijd, lees ik, gaan regeringen er steeds meer toe over om cash te verbieden gewoon om alles onder controle te krijgen. Benieuwd hoe het af zal lopen en hoe beurzen zullen reageren: gewoon omhoog na een dip?
  6. [verwijderd] 15 december 2015 23:54
    quote:

    handyman6 schreef op 14 december 2015 10:23:

    Renteverhoging? Ik ben er steeds minder gerust op dat het gaat gebeuren.Mijn zoon uit de verzekeringsbranche,bezweert me xopx dat negatieve rente nu net het nieuwe verdienmodel gaat worden voor de banken:betalen als je geld wilt stallen dus en als je geld wilt lenen!
    Negatieve rente is een kwestie van tijd ,zegt hij,een psychologische barrière die de banken allang genomen hebben ,maar de burgerij nog niet.
    Tja....Japanse toestanden dus ,met jarenlang stagnatie.
    GrH6
    Negatieve rente op betaal -of spaarrekeningen lijkt mij onmogelijk, niemand gaat zijn geld nog bij een bank stallen wanneer hij daar -0.01% of minder rente op krijgt. Ik niet iig dan koop ik zelf wel een kluis.

    Zodra de banken zo'n stap aan zouden kondigen zou er direct een bankrun ontstaan en alle banken zouden omvallen.

    Als jij geld bij de bank stalt 'leent' de bank dat ook van jou en daar hoort gewoon rente bij, zo werkt de economie. Negatieve rente zwengt alleen maar deflatie aan en was inflatie nou niet nodig om de economie te laten groeien? Geld wat zit te verdampen op spaarrekeningen gebeurt nu al met rentes van 0.5 - 1.0%, lager dus dan de werkelijke inflatie.
  7. r66 16 december 2015 01:04
    Ik las gisteren ook een stukje dat een hogere rente inflatoir kan werken.

    Dat was er op gebaseerd dat dit in de psyche van de mensen het idee gaf dat het beter ging, wat tot meer uitgaven en loonspiralen zou leiden.

    Ik vroeg me af of je dit ook niet simpel weg krijgt doordat bij bedrijven de kosten omhoog gaan wat altijd gedeeltelijk zal worden door berekend in de prijs en dus inflatie geeft.

    Het andere effect is natuurlijk dat bij een lage rente mensen juist meer in plaats van minder gaan sparen, er moet immers meer geld in om het doel te bereiken.
    De grootste ellende hierin zie je bij de pensioenfondsen, die steeds meer geld moet reserveren voor de vaste inkomsten van gepensioneerden. Mensen die een eigen pensioenpot hebben zullen het aan de lijve ondervinden. Hoe lager de rente hoe erger dit effect, helemaal als er rentes worden gehanteerd beneden het inflatie niveau. Dan is het vragen om ongelukken.

  8. [verwijderd] 16 december 2015 10:24

    Ik regel mijn eigen pensioen in een pensioenbv en maak goed rendement, is de afgelopen weken behoorlijk ingekakt, maar ik ben dus niet afhankelijk van een door Basel?DenHaag?DNB? opgelegde rekenrente, maar van effectief rendement.

    Aan voor alle mensen zonder eigen pensioenbv: Als het ABP op behaald rendement zou worden afgerekend,(ze maken al 15 jaar gemiddeld 6,7%) zouden we nu allemaal weer met 65 met pensioen kunnen!

    Maar nee, er zijn van die jonge hoog opgeleide kereltjes met stropdasjes, geleid door een paar oude, angstige dienstkloppers, die rekenrentes gebruiken.
    Deze mensen, die het niet haalden in de harde wereld, zijn maar 'handhavertje' geworden. Handhavertjes: Het ordinaire type (milieuhandhaving bijvoorbeeld) zie ze wel rondrijden in auto's met sergeantstrepen en oranje zwaailicht.
    Maar Financiele Handhavertjes handhaven niet met sergeantsrepen maar met pennestreken. Autoriteit heet dat tegenwoordig.

    Met zo'n naam boven de voordeur voelen ze zich ook allemaal zo. Ze denken het ook en ze dragen het uit. maar ze zijn het natuurlijk niet.
  9. [verwijderd] 16 december 2015 13:46
    quote:

    Patience schreef op 16 december 2015 10:18:

    Fed red helemaal niks de beurzen zullen onderuit gaan 2016 een hel van een jaar.
    gewoon cashen en van het leven genieten.

    Tja dat roepen ze nu al sinds 2008 en de beurzen blijven maar stijgen...

    Eens zal de bearmarket komen tuurlijk maar of dat volgend jaar al is valt niks over te zeggen. Iedereen zei dat de grote crash dit jaar zou komen en buiten een aantal (achteraf gezien slappe correcties van 10% hebben we nog weinig gezien.
  10. [verwijderd] 16 december 2015 14:49
    @ Martijn Kools (@handyman6)
    Zweden, Denemarken en vanaf volgend jaar ook Zwitserland rekenen al vergoeding voor (voornamelijk zakelijke) korte-termijns deposito's. Sta er niet van te kijken dat EU volgen gaat.
    www.businessinsider.com.au/negative-i...

    @r66
    Heb het stuk ook gelezen en denk dat er een (gedeelde) waarheid in zit. Want ondanks lage rentes blijken mensen toch te blijven sparen, sterker, spaarzamer te worden. Geld rendeert niet, dus moeten we zunig zijn op die paar centen...

    Voornamelijk denk ik dat hogere rentes de grondstoffen uiteindelijk goed zullen doen. Stijgende rentelasten drukken laag-rendabele producenten uit de markt en dit helpt overproductie te temperen. Overigens, als de rente laag blijft, durf ik 'grondstoffen' en 'uitbodemen' niet (meer) in 1 zin te noemen...

    Maarja, gaat ze verhogen?
    Tegen elke reden om te verhogen, kun je een reden verzinnen om niet te verhogen. De markten zijn de verhoging aan het inprijzen en analisten praten al alsof 't is gebeurd. Als ze weer teleurstelt, schaadt ze vooral haar eigen reputatie (en hopelijk het publiek vertrouwen in dit pervers instituut).

    Ik betwijfel of ze de dalende trends weet te keren.
    Maar ja, zoals gewoonlijk, zijn rondom deze besluiten zowel Technische als Fundamentele Analyse volkomen waardeloos!

    Wait and see

18 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links