Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Staat verdient aan crisis

Staat verdient aan crisis

De Nederlandse staat heeft sinds het uitbreken van de financiële crisis een aantal ingrijpende maatregelen genomen om de financiële sector te redden en te laten herstellen. Er wordt vaak geroepen dat deze maatregelen de Nederlandse staat (de Nederlandse belastingbetaler) alleen maar geld hebben gekost.

Is dat ook zo? Interessant om het totale plaatje eens goed door te rekenen.

In mijn berekeningen zie ik af van rentekosten voor de Nederlandse staat. Dit doe ik omdat deze rentekosten erg laag zijn (misschien wel negatief) en omdat er tegen deze rentekosten ook renteopbrengsten staan. De staat heeft ABN Amro, ASR en later ook SNS Reaal geld geleend, de vergoeding hierover is hoger dan de staat zelf betaald.

Door de staat gegarandeerde obligaties

In oktober 2008 introduceerde de Nederlandse overheid een garantieregeling voor banken ter grote van 200 miljard euro. De garanties waren bestemd voor de uitgifte van middellang schuldpapier door banken. De regeling was bedoeld om de financiering van financiële instellingen op gang te brengen, zodat de kredietverlening aan bedrijven en particulieren werd gewaarborgd.

Financiële instellingen die onder meer van deze regeling gebruik maakten waren:

 • Achmea
 • ING
 • NIBC
 • Leaseplan
 • SNS

Deze regeling is op 2 december 2014 beëindigd. Deze garantieregeling heeft de Nederlandse staat in totaal 1,4 miljard euro opgebracht.

Directe deelnemingen in financiële instellingen

De Nederlandse staat heeft sinds het uitbreken van de kredietcrisis een aantal belangen genomen in Nederlandse financiële instellingen, de kapitaalverschaffing vond plaats via non-voting tier-1 securities:

 • SNS Reaal, 750 miljoen euro. SNS Reaal heeft voor de onteigening door de staat 185 miljoen euro terugbetaald van de verkregen staatssteun. De staat heeft SNS Reaal uiteindelijk helemaal moeten overnemen. Deze kapitaalverschaffing heeft de staat dus 565 miljoen euro gekost.

 • ING Groep, 10 miljard euro. Daarnaast 80% van het risico van de Alt-A portefeuille ter waarde van 31 miljard dollar (tegen 90% van de nominale waarde). ING heeft de laatste aflossing van het bedrag van 10 miljard euro op 7 november 2014 gedaan.

  In totaal heeft de Nederlandse staat aan deze kapitaalverschaffing 3,5 miljard euro verdiend. De staat heeft op 6 februari 2014 bekend gemaakt dat zij de Alt-A portefeuille van ING heeft verkocht, hier heeft ze 1,4 miljard euro op verdiend.

 • Aegon, 3 miljard euro, via de Vereniging Aegon. Aegon heeft op 15 juni 2011 het laatste deel van de staatssteun afgelost. De staat heeft hier 550 miljoen euro op verdiend.

Volledige overnames van Financiële instellingen

De Nederlandse staat heeft ook een aantal financiële instellingen volledig overgenomen, het gaat hier om ABN Amro, ASR en SNS Reaal.

 • De totale investering in het eigen vermogen van ABN Amro en ASR samen bedraagt 27,9 miljard euro, verder is er nog een schuld overgenomen waar nu nog 4,6 miljard euro langlopend resteert. Deze schuld zal worden mee verkocht bij een eventuele verkoop.

 • SNS Reaal is overgenomen voor 3,7 miljard euro. Reaal (Vivat) is inmiddels voor 150 miljoen euro verkocht aan het Chinese Anbang.

 • De Nederlandse staat heeft van ABN Amro in totaal 1,26 miljard euro aan dividend ontvangen, van ASR is 400 miljoen euro aan dividend ontvangen.

Conclusie

Er is dus in totaal voor 31,6 miljard euro door de Nederlandse staat betaald aan investeringen in het eigen vermogen van de financiële instellingen die nu nog in het bezit zijn van de staat. Het gaat hier om ABN Amro, ASR en SNS Bank. De totale inkomsten uit de verschillende vormen van staatssteun zijn tot nu toe 8,3 miljard euro (hierboven door mij beschreven).

Netto is er dus 23,3 miljard euro geïnvesteerd. De waarde van SNS Bank is begin februari 2015 door een extern bureau berekend op tussen de 2,5 en 2,9 miljard euro. De waarde van ASR ligt op basis van multiples van beursgenoteerde concurrenten op ongeveer 5,2 miljard euro.

Ik ben een beetje conservatief dus neem ik een waarde voor SNS Bank van 2,6 miljard euro en een waarde voor ASR van 4,7 miljard euro. Dit betekent dat de beursgang van ABN Amro ongeveer 16 miljard euro moet opbrengen voor de Nederlandse staat om quitte te spelen met het totale steunpakket vanaf 2008.

Zoals ik al aangaf in mijn column van 23 februari 2015 over de waardering van ABN Amro zal de beursgang van ABN Amro waarschijnlijk veel meer opbrengen. De Nederlandse staat heeft naar mijn mening haar doel bereikt, de financiële sector in Nederland is gered en de sector heeft zich hersteld.

Dat deze hele operatie waarschijnlijk dus ook nog behoorlijk wat op gaat leveren is voor de staat waarschijnlijk bijzaak maar voor de belastingbetaler een mooie meevaller.


Sander Stortenbeek heeft gewerkt bij de Rabobank, NIB Capital Bank, FBS Bankiers en SNS Securities in verschillende functies. Hij heeft oa Institutionele beleggers en hedge funds geadviseerd over de beleggingen in aandelen en derivaten.

Stortenbeek belegt voor zijn pensioen in (index) trackers en enkele Nederlandse large caps. De informatie in deze columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Gerelateerd

ABN Amro

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

SNS Reaal

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

staatssteun

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

steunmaatregelen

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Aegon

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

ING Groep

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
24 Posts, Pagina: « 1 2 | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
knax63
0
het betalings verkeer is van belang, dat er investeringen worden gedaan die wel of niet opbrengen is een andere zaak. risico rendements afwegingen. de spel regles veranderen tijdens het spe is nooit fair, maar soms wel nodig.
omdat betalingen en handels verkeer in een bedrijf zit, mag die niet omvallen. Dat is een juist argument. Dat de staat er aan verdient is ook een opbrengst voor de risico die ze genomen hebben.
yieldcurve
0
Ja ja, mensen, de afgelopen jaren, door velen steevast als crisisjaren betiteld, waren de jaren van de distressed securities en assets waar niemand nog een waarde aan wist toe te kennen, maar waarbij een groot gedeelte van de voorverpakte hypotheken, abs'en, cdo's en noem maar op, gewoon op uitgifteprijs zijn afgelost. Leuk om te zien dat zelfs de staat hier een graantje van heeft meegepikt. En wat voor de staat geldt, zal zeker voor menig IEX forum lid gelden.
FORT1944
0
ABN/AMRO mooi verhaal na de overname door RBS/FORTIS enz.. , maar deze aandeelhouder blijven met de kater zitten na WOUTER zijn optreden en nu maar lezen van z'n goeie zet , denk je echt dat de aandeelhouders dat al vergeten zijn ?
24 Posts, Pagina: « 1 2 | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Column door: Sander Stortenbeek

Aandelen! Nederlandse aandelen, welteverstaan. Sander Stortenbeek (onder andere ex-Rabobank, NIB Capital Bank, FBS Bankiers en SNS Securities) is een gepassioneerde fundamentele beleggingsadviseur,...

Meer over Sander Stortenbeek

Recente columns van Sander Stortenbeek

 1. mrt '15 Refresco IPO 1
 2. feb '15 Staat verdient aan crisis 24
 3. feb '15 ABN Amro versus ING 7

Gerelateerde instrumenten

 1. Aegon 3,679 21 feb
  -0,032
  -0,86%
 2. ING Groep 9,878 21 feb
  -0,174
  -1,73%