Van beleggers
voor beleggers
desktop iconOne Monitor

Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Staat verdient aan crisis

Wat de staat uitgaf en verdiende aan ABN Amro, ING, Aegon, SNS, ASR, NIBC, Achmea et cetera

De Nederlandse staat heeft sinds het uitbreken van de financiële crisis een aantal ingrijpende maatregelen genomen om de financiële sector te redden en te laten herstellen. Er wordt vaak geroepen dat deze maatregelen de Nederlandse staat (de Nederlandse belastingbetaler) alleen maar geld hebben gekost.

Is dat ook zo? Interessant om het totale plaatje eens goed door te rekenen.

In mijn berekeningen zie ik af van rentekosten voor de Nederlandse staat. Dit doe ik omdat deze rentekosten erg laag zijn (misschien wel negatief) en omdat er tegen deze rentekosten ook renteopbrengsten staan. De staat heeft ABN Amro, ASR en later ook SNS Reaal geld geleend, de vergoeding hierover is hoger dan de staat zelf betaald.

Door de staat gegarandeerde obligaties

In oktober 2008 introduceerde de Nederlandse overheid een garantieregeling voor banken ter grote van 200 miljard euro. De garanties waren bestemd voor de uitgifte van middellang schuldpapier door banken. De regeling was bedoeld om de financiering van financiële instellingen op gang te brengen, zodat de kredietverlening aan bedrijven en particulieren werd gewaarborgd.

Financiële instellingen die onder meer van deze regeling gebruik maakten waren:

 • Achmea
 • ING
 • NIBC
 • Leaseplan
 • SNS

Deze regeling is op 2 december 2014 beëindigd. Deze garantieregeling heeft de Nederlandse staat in totaal 1,4 miljard euro opgebracht.

Directe deelnemingen in financiële instellingen

De Nederlandse staat heeft sinds het uitbreken van de kredietcrisis een aantal belangen genomen in Nederlandse financiële instellingen, de kapitaalverschaffing vond plaats via non-voting tier-1 securities:

 • SNS Reaal, 750 miljoen euro. SNS Reaal heeft voor de onteigening door de staat 185 miljoen euro terugbetaald van de verkregen staatssteun. De staat heeft SNS Reaal uiteindelijk helemaal moeten overnemen. Deze kapitaalverschaffing heeft de staat dus 565 miljoen euro gekost.

 • ING Groep, 10 miljard euro. Daarnaast 80% van het risico van de Alt-A portefeuille ter waarde van 31 miljard dollar (tegen 90% van de nominale waarde). ING heeft de laatste aflossing van het bedrag van 10 miljard euro op 7 november 2014 gedaan.

  In totaal heeft de Nederlandse staat aan deze kapitaalverschaffing 3,5 miljard euro verdiend. De staat heeft op 6 februari 2014 bekend gemaakt dat zij de Alt-A portefeuille van ING heeft verkocht, hier heeft ze 1,4 miljard euro op verdiend.

 • Aegon, 3 miljard euro, via de Vereniging Aegon. Aegon heeft op 15 juni 2011 het laatste deel van de staatssteun afgelost. De staat heeft hier 550 miljoen euro op verdiend.

Volledige overnames van Financiële instellingen

De Nederlandse staat heeft ook een aantal financiële instellingen volledig overgenomen, het gaat hier om ABN Amro, ASR en SNS Reaal.

 • De totale investering in het eigen vermogen van ABN Amro en ASR samen bedraagt 27,9 miljard euro, verder is er nog een schuld overgenomen waar nu nog 4,6 miljard euro langlopend resteert. Deze schuld zal worden mee verkocht bij een eventuele verkoop.

 • SNS Reaal is overgenomen voor 3,7 miljard euro. Reaal (Vivat) is inmiddels voor 150 miljoen euro verkocht aan het Chinese Anbang.

 • De Nederlandse staat heeft van ABN Amro in totaal 1,26 miljard euro aan dividend ontvangen, van ASR is 400 miljoen euro aan dividend ontvangen.

Conclusie

Er is dus in totaal voor 31,6 miljard euro door de Nederlandse staat betaald aan investeringen in het eigen vermogen van de financiële instellingen die nu nog in het bezit zijn van de staat. Het gaat hier om ABN Amro, ASR en SNS Bank. De totale inkomsten uit de verschillende vormen van staatssteun zijn tot nu toe 8,3 miljard euro (hierboven door mij beschreven).

Netto is er dus 23,3 miljard euro geïnvesteerd. De waarde van SNS Bank is begin februari 2015 door een extern bureau berekend op tussen de 2,5 en 2,9 miljard euro. De waarde van ASR ligt op basis van multiples van beursgenoteerde concurrenten op ongeveer 5,2 miljard euro.

Ik ben een beetje conservatief dus neem ik een waarde voor SNS Bank van 2,6 miljard euro en een waarde voor ASR van 4,7 miljard euro. Dit betekent dat de beursgang van ABN Amro ongeveer 16 miljard euro moet opbrengen voor de Nederlandse staat om quitte te spelen met het totale steunpakket vanaf 2008.

Zoals ik al aangaf in mijn column van 23 februari 2015 over de waardering van ABN Amro zal de beursgang van ABN Amro waarschijnlijk veel meer opbrengen. De Nederlandse staat heeft naar mijn mening haar doel bereikt, de financiële sector in Nederland is gered en de sector heeft zich hersteld.

Dat deze hele operatie waarschijnlijk dus ook nog behoorlijk wat op gaat leveren is voor de staat waarschijnlijk bijzaak maar voor de belastingbetaler een mooie meevaller.


Sander Stortenbeek heeft gewerkt bij de Rabobank, NIB Capital Bank, FBS Bankiers en SNS Securities in verschillende functies. Hij heeft oa Institutionele beleggers en hedge funds geadviseerd over de beleggingen in aandelen en derivaten.

Stortenbeek belegt voor zijn pensioen in (index) trackers en enkele Nederlandse large caps. De informatie in deze columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Auteur: Sander Stortenbeek

Aandelen! Nederlandse aandelen, welteverstaan. Sander Stortenbeek (onder andere ex-Rabobank, NIB Capital Bank, FBS Bankiers en SNS Securities) is een gepassioneerde fundamentele beleggingsadviseur, die bij voorkeur een net even iets andere en originele insteek neemt dan zijn vele vakbroeders. Op basis van harde feiten, cijfer...

Meer over Sander Stortenbeek

Recente artikelen van Sander Stortenbeek

 1. mrt '15 Refresco IPO 1
 2. feb '15 Staat verdient aan crisis 24
 3. feb '15 ABN Amro versus ING 7

Gerelateerd

Reacties

24 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. QE-Infinity 24 februari 2015 13:58
  Dat deze hele operatie waarschijnlijk dus ook nog behoorlijk wat op gaat leveren is voor de staat waarschijnlijk bijzaak maar voor de belastingbetaler een mooie meevaller.

  Jaja, totdat je inflatie of time-value mee gaat rekenen. Maar goed, dat snapt de gemiddelde man niet. Plus dat het ook nog eens het risico uit ondernemen heeft genomen, iets wat nodig is om een slechte kapitaalallocatie te voorkomen. Waarom denk je dat iedereen EU periferie bonds koopt? De bailouts komen toch wel, dus risicoloos rendement!
 2. Rick_1 24 februari 2015 14:25
  quote:

  Studentenrekening schreef op 24 februari 2015 14:14:


  Domme vraag misschien, maar wat is het probleem voor de staat om ABN gewoon te behouden? Waarom moet de bank naar de beurs?


  Recent stond nog in de economist dat NL in het rijtje Noord Korea, China, etc. voorkomt als het gaat om belang in de financiële sector (van de staat). Genoeg redenen waarom je hier niet in wilt staan ;). Wij zijn immers geen communistisch land?! De overheid is er voor regulering niet voor inmenging en als zij dat dan doet zoals in dit geval moet zij zich terugtrekken wanneer dat 'mogelijk' is.
 3. [verwijderd] 24 februari 2015 14:46
  quote:

  Rick_1 schreef op 24 februari 2015 14:25:


  [...]

  Recent stond nog in de economist dat NL in het rijtje Noord Korea, China, etc. voorkomt als het gaat om belang in de financiële sector (van de staat). Genoeg redenen waarom je hier niet in wilt staan ;). Wij zijn immers geen communistisch land?! De overheid is er voor regulering niet voor inmenging en als zij dat dan doet zoals in dit geval moet zij zich terugtrekken wanneer dat 'mogelijk' is.


  Elke geval niet voor de buhne...
 4. PP parels 24 februari 2015 14:51
  Hoewel niet alle kosten zijn meegenomen, zien wij het als een meevaller voor de staat. Maar wat levert het de individuele Nederlander? En wat is de schade voor bedrijven in andere sectoren geweest?

  De banken worden gesteund door de rente ten nadele van de inwoners kunstmatig laag te houden. Ook de lage bereidheid van de banken om andere bedrijven te steunen en leningen te verschaffen is mede een gevolg van deze crisis en de overheidssteun aan banken.

  Geen reden tot juichen dus, Sander, zeker niet vanuit de hoek van de banken. Bij de banken vindt herstel van verdiensten en bonussen plaats maar de burger en het MKB ervaren nog altijd de nadelige effecten. Verdienmodellen worden hersteld en over x jaar zitten wij met de volgende crises.

  @Studentenrekening: Terechte vraag, waarom moet de bank naar de beurs? Zijn zij niet een voorwaarde voor een goed functionerende financiële infrastructuur die juist de overheid moet zeker stellen? Nu scheppen de banken geld, verdienen eraan en als het mis gaat dan redt de staat ze... maar een beter systeem wordt niet nagestreefd.
 5. wollum 24 februari 2015 15:00
  De staat heeft met een rente van 1% en een eigen printer natuurlijk nooit een probleem.

  wij met z'n allen wel, want:

  Alle 10-tallen miljarden die terukwamen uit de banken, die in kapitaalbuffers en voorzieningen werden gestopt en die in dividenden (400 miljoen ABM) werden uitbetaald, zijn uit ONZE portemonnaie gekomen. Het zijn ook echt verdiende miljarden, niet afkomstig uit een printer. Dat geld is gewoon door de banken UIT de economie gehaald. Nog afgezien van de tegen de randen klotsende vermogens van de pensioenfondsen (ABP rendement in afgelopen 10 jaar 70%!) die niet mogen worden uitgekeerd omdat ze maar mogen rekenen met 2%. En dan nog de enorme berg spaargeld van ons, angstig gemaakte, particuliere huishoudens.

  Ik vraag me af hoe onze economie er nu op dit momentt er voor zou staan als we geen 'crisis' zouden hebben en al dat geld gewoon hadden blijven uitgeven?

  dan hadden we waarschijnlijk zo veel geld verdiend, dat we de buffers rustig konden vullen, zonder centje pijn.

 6. georgemg 24 februari 2015 15:33
  Ik ben altijd voor eenvoudige rekensommen. En in mijn huishouden kan ik daar op maandbasis ook prima mee uit.
  Maar om in een meerjarig investeringsprogramma van € 200 miljard de rente-uitgaven en -inkomsten te negeren is toch wat te ruig. Zo levert een verschil van 0,5% over 4 jaar € 4 miljard verschil op...
 7. BuFFing 24 februari 2015 16:44
  wat een grapjurk. dit is een vette onvoldoende.
  Trek jij ook de ontvangen rente van je investering af? Nee rentes is een beloning voor het genomen overheids risico. niet een aflossing. of geld dit voor ons naamloos publiek geld?
  Dus deze gek staat te juigen als wij 31mrd voor de AAB betalen en er 16 voor terug krijgen. Van jou koop ik je Porche.
 8. soundofnow 24 februari 2015 17:09
  We leven dan niet in een communistisch land, maar wel onder een communistisch regime van onze ECB. Doordat de ECB sproeit met verzonnen geld, is er geen sprake meer van MARKTwerking. Rentes worden kunstmatig laag gehouden (ook voor de spaarders en dat kost de burgers van Nederland ook heel veel geld) en aandelenmarkten gemanipuleerd.
 9. SaSto 24 februari 2015 17:25
  @georgemg: de 200 miljard Euro was een garantieprogramma, dat geld heeft de Staat nooit uit hoeven keren en ook niet hoeven lenen.
  @BuFFing: ik heb de uitgaven en de inkomsten met elkaar verrekend, dit is iets wat de overheid zelf ook doet. Kasboekhouden of enkel boekhouden wordt dat genoemd, alleen inkomsten en uitgaven en geen opbrengsten en kosten.


  Sander Stortenbeek
 10. [verwijderd] 24 februari 2015 17:40

  Sander stel ik leen jou geld. Kom erachter dat je allerlei garanties aan derden hebt gegeven, waarschijnlijk ook nog preferent bij afwikkeling. Denk je echt dat ik je geen hogere rente je inrekening ga brengen?

  Groet, Jonas

  PS Je neemt ook de verborgen bijdragen van de bankklanten niet mee. Neem ING die geen concurrerende tarieven meer mocht aanbieden en laat ik het over de MKB-schade maar niet hebben.
 11. SaSto 25 februari 2015 14:11
  @Jonas: het geld dat de Staat heeft uitgeleend is terugbetaald. De Staat heeft nog alleen kapitaalbelangen. Dat de NL overheid op deze manier haar boekhouding doet daar kan ik niets aan doen. Ik heb het slechts op papier gezet.
  Wat betreft je opmerking over het MKB-schade en verborgen bijdragen: als je harde cijfers hebt die dit staven zie ik die graag. Maak dan gelijk ook een berekening wat het de Nederlandse Staat (en het MKB!) had gekost wanneer ABN Amro, Fortis ING SNS waren omgevallen
24 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Gerelateerde instrumenten

 1. Aegon 4,201 12 mei
  0,000
  0,00%
 2. ING Groep 10,802 12 mei
  0,000
  0,00%
 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by Infront. Crypto data by Crypto Compare