Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

ABN Amro versus ING

ABN Amro versus ING

De laatste tijd hebben de Europese banken een goede performance laten zien. De waarderingen voor deze aandelen zijn ook behoorlijk opgelopen. ABN Amro heeft cijfers gepubliceerd op 20 februari en die cijfers waren naar mijn mening erg goed.

Tijd om naar de mogelijke waardering van ABN Amro bij een beursgang te kijken.

Vergelijking met ING

Voor het gemak vergelijk ik ABN Amro met ING. Deze twee Nederlandse banken zijn na het afstoten van de verzekeringsactiviteiten en een groot deel van het internationale bedrijf van ING redelijk vergelijkbaar geworden.

Ik probeer wel wat correcties te maken op de vergelijking tussen deze twee banken. Er zijn namelijk een aantal verschillen.

 • ING is wat efficiënter dan ABN Amro, de voor banken belangrijke cost-income ratio van ING is beter
 • ING heeft meer internationale activiteiten dan ABN Amro en die activiteiten zijn ook winstgevender.
 • De solvabiliteit van ABN Amro gemeten via de zogenoemde Tier 1 ratio is beter dan ING.
 • ABN Amro laat meer groei zien dan ING, zowel op het gebied van operationele baten als netto winst.
 • Bij ABN Amro zijn de totale risicokosten lager en de rentemarge is hoger.

Per saldo denk ik dat ABN Amro en ING elkaar niet veel zouden moeten ontlopen qua waardering.

Correcties

Er is een aantal correcties die gemaakt moeten worden op de waardering van ABN Amro.

De eerste en misschien wel belangrijkste correctie houdt verband met de beursgang zelf. Om een beursgang te laten slagen worden bedrijven naar de beurs gebracht met een discount ten opzichte van beursgenoteerde concurrenten. In de regel is dat voor bedrijven in volwassen markten en de financiële sector ongeveer 15%.

Ten tweede wil ABN Amro graag een beschermingsconstructie optuigen tegen een vijandige overname. Bedrijven met beschermingsconstructies worden meestal verhandeld met een discount.

Mijn laatste correctie houdt verband met de liquiditeit. In eerste instantie zal de Nederlandse staat slechts een deel van haar aandelen verkopen (waarschijnlijk ergens tussen de 20 en 30%). Het aandeel is dan minder liquide dan bijvoorbeeld ING.

Ook zal de staat na de gebruikelijke lock up-periode meer aandelen willen verkopen, deze overhang zal ook iets koersdruk kunnen geven.

Multiples

De multiples waartegen ING op dit moment wordt verhandeld zijn een P/E van 13,84 en een P/E voor 2015 van 11,17. Europese banken zijn duidelijk duurder, hier wordt op dit moment een P/E betaald van 19,83 en voor 2015 van 13,23.

Als ik de laagste P/E van dit moment neem, de P/E van ING, en een discount gebruik van 20% (ongeveer 15% IPO-discount en 5% voor beschermingsconstructie en liquiditeit), kom ik op een geschatte marktkapitalisatie van 17,2 miljard euro voor ABN Amro.

Als ik het Europees gemiddelde neemt kom ik uiteraard veel hoger uit. Met de P/E voor 2015 kom ik op een hogere waardering omdat ABN Amro sneller groeit van ING. De geschatte marktkapitalisatie zou dan op ongeveer 18,2 miljard euro uitkomen.

Waarde ABN Amro

Concluderend denk ik dat als ik een zeer conservatieve berekening maakt ABN Amro bij een beursgang op dit moment minstens 17,7 miljard euro waard zou moeten zijn. Er is een aantal redenen voor een hogere waardering:

 • Europese banken worden tegen (veel) hogere multiples verhandeld dan ING, terwijl ING gemiddeld genomen winstgevender is.
 • ABN Amro groeit harder dan ING en haar Europese sectorgenoten.
 • De door mij genomen discount van 20% ten opzichte van de waardering van ING is waarschijnlijk wat te hoog.

Uiteraard is deze berekening een momentopname, op het moment dat de Nederlandse staat besluit ABN Amro naar de beurs te gaan brengen kunnen de waarderingen weer anders zijn.


Sander Stortenbeek heeft gewerkt bij de Rabobank, NIB Capital Bank, FBS Bankiers en SNS Securities in verschillende functies. Hij heeft oa Institutionele beleggers en hedge funds geadviseerd over de beleggingen in aandelen en derivaten.

Stortenbeek belegt voor zijn pensioen in (index) trackers en enkele Nederlandse large caps. De informatie in deze columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Gerelateerd

ABN Amro

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

ING Groep

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
7 Posts
| Omlaag ↓
 1. SaSto 23 februari 2015 14:36
  @opoopo: daar kom ik morgen of overmorgen op terug met een nieuwe column. Het door mij genoemde bedrag is overigens geen opbrengst voor de Staat maar een waardering bij de beursgang (de Staat brengst dan slechts een deel naar de beurs). Die waardering ligt lager dan de werkelijke waarde (door de door mij genoemde discounts). De uiteindelijke opbrengst voor de Nederlandse Staat zal veel hoger uitkomen.

  Sander Stortenbeek
 2. Arod74 23 februari 2015 14:45
  Vind je commentaar over de (lage) waardering van ING wel interessant, zeker met QE aan de voordeur zou het zomaar flink kunnen stijgen dan.

  Is ABN echt vergelijkbaar? ING werkt in ik weet niet hoeveel landen via hun ING Direct-formule. ABN is geloof ik heel erg lokaal bezig.

  Ben al ruim 20 jaar ABN-AMRO klant, als zodanig heb ik de laatste jaren wel een allergie aan die bank ontwikkeld, ze hebben alsmaar de tarieven verhoogd, en de dienstverlening verslechterd. In mijn visie is ABN een vlieg en ING een reus, maar goed, mijn visie op ABN is dus door waanzinnnige slechte ervaringen als klant van ze nogal gekleurd wellicht.
 3. SaSto 23 februari 2015 15:04
  @Arod74: ING is ongeveer 2,5 keer zo groot als ABN Amro (op basis van total assets). ING haalt nu ruim 57% van haar inkomsten uit NL en bijna 49% van het bedrijfsresultaat. En is dus minder internationaal geworden. ING Direct is op last van de EC in een aantal landen verkocht (Canada, US). ABN Amro haalt nu slechts 19% van haar inkomsten uit het buitenland, dat moet overigens in 2017 25% zijn. Vanwege de Staatssteun heeft ABN Amro lang geen overnames mogen doen.
  Beetje flauw misschien maar vanuit de bank gezien is het voor de resultaten goed om de tarieven te verhogen en de dienstverlening te verslechteren. Maar dit kost op termijn natuurlijk klanten.
 4. Arod74 23 februari 2015 16:36
  quote:

  SaSto schreef op 23 februari 2015 15:04:

  Beetje flauw misschien maar vanuit de bank gezien is het voor de resultaten goed om de tarieven te verhogen en de dienstverlening te verslechteren. Maar dit kost op termijn natuurlijk klanten.


  Dank je.

  Wat mij betreft zijn ze wel doorgeslagen hoor, hun pensioenklanten (waaronder ik) hebben ze begin dit jaar aan Delta Lloyd verkocht, veel beleggingsproducten raakten ze door de opsplitsing kwijt aan RBS, ABN had een geweldig beleggingssoftware voor haar klanten (officenet), daar vragen ze nu 9 euro per maand voor, en qua orders plaatsen zijn ze echt duur, ING hanteert 4 euro per order als minimum, ABN hanteert 10 euro per order. ING-betaalrekening kost iets van 4,35 per kwartaal, bij ABN is het 3,25 per maand (uit het hoofd).

  Maar goed, ik ben dus echt allergisch voor ze (o.a. om die redenen) :-)
7 Posts
|Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Onderwerpen: ABN Amro

Column door: Sander Stortenbeek

Aandelen! Nederlandse aandelen, welteverstaan. Sander Stortenbeek (onder andere ex-Rabobank, NIB Capital Bank, FBS Bankiers en SNS Securities) is een gepassioneerde fundamentele beleggingsadviseur,...

Meer over Sander Stortenbeek

Recente columns van Sander Stortenbeek

 1. mrt '15 Refresco IPO 1
 2. feb '15 Staat verdient aan crisis 24
 3. feb '15 ABN Amro versus ING 7

Gerelateerde instrumenten

 1. ING Groep 5,806 29 mei
  -0,239
  -3,95%
 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by VWD Group Crypto data by Crypto Compare