Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Het duurste beurswoord óóit

Het duurste beurswoord óóit

 

Wáááhááát, nog maar ruim 10%?!

Is dit ook uw reactie? Die hierboven is van een vriendje in de markt van mij. Mét Bloomberg en ik bel hem voor de waarderingen van de Nasdaq Composite toen en nu. Helaas gaat zijn data niet verder terug dan maart 2001. Het was exact een jaar eerder dat de index die legendarische top van 5132,52 neerzette.

Legendarisch, want die stand gold tot voor kort terug als absurd en iets dat we niet snel weer zien. Nou ga ik niet beweren - ik voorspel never nooit koersen - dat de Nasdaq Composite daar zo even zonder handjes aan het stuur doorheen zoeft, maar met nog ruim 12,42% te gaan komt dat record wel op schootsafstand.

Recalling Nasdaq All-Time High: ja, absurd. Lees maar even mee met een willekeurige column op Yahoo! Finance van maar een jaar geleden. Zo wordt of (intussen?) werd er tegen die all time high aangekeken:

The good times rolled. Trading today at about 3,700, it will never get back above 5,000 again. The companies in the index have too much competition. The primary reason the record will hold forever is that investors are not stupid enough, or crazy enough, to drive the index so high.

 

 

Iets met 40

Zo ziet u maar weer, zeg nooit nooit op de beurzen. Misschien is dat wel heet duurste beurswoord ooit :-) Anyway, ik wilde u graag de waarderingen toen en nu (huidige en verwachte winsten vooor de komende twaalf maanden) geven, maar ik google zoveel verschillende cijfers, dat ik dat niet met zekerheid kan.

Daarom maar even een zijpaadje naar onze AEX. Het is iets meer dan 12,4%, liefst 66,7% zelfs, maar dat u niet denkt dat de AEX die all time high van 702,13 uit 200 nooit meer op de borden zet. En tegen de tijd dat u doorkrijgt dat die 700 niet voor altijd is het gros van die 66,7% al lang en breed vliegen.

Oh, u denkt meer naar beneden? Hier geldt hetzelfde verhaal. Dat u niet denkt dat die 194,95 van maart 2009 dé bodems der bodems was. Het kan gewoon lager. Desnoods over zoveel jaar. Zo verloor de Dow Jones van de top in 1929 tot de bodem in 1932 89% en was.... terug bij af.

The Dow Jones Industrial Average started at 40.94 on May 26, 1896.  A little over 36 years later it closed at 41.22 on July 8, 1932.

De AEX begon ooit ook op ruim 40! Kortom, álles is mogelijk op de beurs. Daarom is het zo leuk :-) Om gelijke met een vrolijke noot af te sluiten. Zo heel erg is die AEX nou ook weer niet. De AEX herbeleggingsindex, het zusje van de Duitse DAX, staat op 3,8% van haar hoogste top uit oktober 2007.

 


(fullscreen)


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Gerelateerd

Reacties

7 Posts
| Omlaag ↓
  1. Bache 8 september 2014 15:42
    Gecorrigeerd vóór inflatie is de all tim high van de Nasdaq nog zeer ver uit zicht. Daarnaast: vrijwel alle top tech ondernemingen zijn de afgelopen 15 jaar van Amerikaanse makkelijk gebleken. Apple, Google, Facebook enz. verdienen wereldwijd geld als water. Niet zo gek dat de Nasdaq zo hard is opgelopen. Maar nog lang niet op de all time high. Gecorrigeerd voor inflatie.
7 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links