Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Vrij baan

Ondanks dat er gisteren niet veel intradaybeweging was, werd de top in het zeerkortetermijnbeeld verder aangescherpt naar een niveau van 413,60. Met de beweging van twee dagen geleden door de 410,40 is in principe de weg vrijgemaakt voor een test van de jaartop bij 420.

Toch moeten we alert zijn op topvormingsignalen aangezien de AEX vanaf de 388-bodem in een rechte lijn is opgelopen naar de huidige niveaus. Een stijging van 25 punten zonder noemenswaardige tegenreactie en een stijgende trend (in elke tijdstermijn) wordt juist gevormd door de hogere bodems.

Ruim een week geleden gaf ik aan dat voor de komende weken een beweging mocht worden verwacht naar de jaartop van 420, maar dat een tegenreactie normaal zou zijn. In het zeerkortetermijnbeeld was de kans reëel dat een tijdelijk topje zou worden gevormd in de zone 406,50 – 410,40 voor een kortstondige terugtest.

Herstelbewegingen

Deze verwachting kwam niet uit en de AEX brak gemakkelijk door de 410,40. Hier lag de 1e lagere top van de vierde correctie van dit jaar. Hierboven liggen alleen nog ‘kleine’ weerstanden bij de 415,90 en 417,50.

Met deze beweging lijkt de huidige situatie veel op de situatie van het eerste kwartaal van dit jaar. Destijds vond vanaf een hogere jaartop (409) ook een correctie plaats tot aan de 378 punten. Hierna werd in een relatief korte tijd en zonder terugtesten de gehele correctie ongedaan gemaakt.

Deze situatie lijkt zich nu ook voor te doen. Dit wijst verder wel op de kracht in de markt voor de komende maanden; correcties duren aanzienlijk langer dan de herstelbewegingen.


Klik op de grafiek voor een grote versie

Grotere kans

In het kortetermijnbeeld zou een klein aanloopje nog mogelijk zijn. Belangrijke steunpunten liggen bij de voormalige lagere top van 410,40 en het 61,8%-Fibonacci-retracementniveau van de recente correctie bij 408.

Zolang deze steunniveaus intact blijven in de komende dagen, lijkt eerst een verdere stijging naar de 420 realistisch. Het is echter onmogelijk om aan te geven waar precies het topje komt te liggen. Is dat bij 417, 418 of 422.

We moeten daarom ook alert zijn op topvormingsignalen vanuit vooral de candlesticks. De kans is namelijk toegenomen dat (net als tijdens de herstelbeweging van maart) na een test van de ongeveer de 420 punten een forsere terugtest plaats zal vinden.

440 – 450

Ik sluit namelijk een terugval daarna tot aan de 400 – 402 punten nog steeds niet uit voor de vorming van een hogere kortetermijnbodem. Maar ook dat moeten we pas bezien als de terugtest is gestart. Voor de komende maanden houd ik rekening met een beweging naar de 440 – 450.

Hier ligt de onderkant van mijn eind vorig jaar afgegeven doel (zone 450 – 470) voor dit jaar. Verder ligt hier ook de stijgende toppenlijn sinds eind 2012 en het 161,8%-Fibonacci-projectieniveau van de vierde correctie van dit jaar. Maar ook voor dit doel geldt dat dit niet ineens zal worden behaald. Een tot meerdere correctieve bewegingen in de weg hiernaartoe zijn normaal en te verwachten.

In het zeerkortetermijnbeeld blijft de opwaartse druk dus goed in stand en mag rekening worden gehouden met een beweging naar de zone 417,50 – 420 in de komende week.

Zodra deze zone in zicht komt, moeten we alert zijn op topvormingsignalen voor de uitgestelde terugtest in de AEX voor de vorming van een hogere kortetermijnbodem.

S&P 500

De S&P 500 noteert rond de zogenaamde magische grens van 2.000 punten. Een mooi niveau, maar technisch gezien irrelevant. Er is nog steeds sprake van een krachtige opgaande trend en de kans is in de komende weken reëel dat de index de bovenkant van het trendkanaal zal opzoeken dat nu rond de 2.075 is te vinden.

Eind vorig jaar gaf ik een doel voor dit jaar op van 2.150 en dat niveau komt gestaag dichter bij. Tot aan de 2.075 is alleen bij 2.030 nog een Fibonacci-projectieniveau te vinden. Steunniveaus in het kortetermijnbeeld liggen bij de vorige toppen van 1.991 en 1.985. Daaronder ligt verder nog het oplopende 50-daags gemiddelde bij 1.965.


Klik op de grafiek voor een grote versie


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

417 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 21 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. Henri-Trader-Zonder-Trades 28 augustus 2014 09:16
    quote:

    B. Heijink schreef op 28 augustus 2014 09:11:

    @Confuus, bedankt voor deze melding, ik het het doorgegeven.

    Hierbij alvast de grafiek van de S&P 500.

    Met vriendelijke groet,

    Bas Heijink
    Beste Bas,

    Is het mogelijk even een korte reactie te geven op de MIB? In de daggrafiek lijkt deze door de dalende toppenlijn de willen, of is deze doorbraak er in uw ogen inmiddels geweest?
  2. [verwijderd] 28 augustus 2014 09:20
    Schauble van Duitsland heeft aangegeven dat er geen QE komt van de ECB en dat de reacties overdreven zijn.
    Rusland gaat gewoon door in Ukraine.
    Dus stijging van afgelopen dagen is te danken aan lage volume, die heel makkelijk alles omhoog hebben gegooid.
    We kunnen dus weer terug naar de 400 regio.
  3. [verwijderd] 28 augustus 2014 09:25
    @Henry275,

    De MIB testte in juni de zware toppenzone (uit 2011) van 22.500 - 23.300. Hierna volgde een forse correctie. Hij testte hierbij bijna zijn sinds de zomer van vorig jaar stijgende langere bodemlijn en het 38,2%-Fibonacci-retracementniveau vanaf dat dieptepunt destijds. EEn forse maar normale correctie. Deze week brak hij door de dalende toppenlijn van deze correctiefase. Een terugtest zal in de komende tijd zeker nog kunnen plaatsvinden voor de vorming van hogere bodems, maar deze forse correctie is wel voorbij met de doorbraak en de weg staat voor de komende periode weer open richting de 22.000 - 22.500.

    Met vriendelijke groet,

    Bas Heijink
  4. Henri-Trader-Zonder-Trades 28 augustus 2014 09:31
    quote:

    B. Heijink schreef op 28 augustus 2014 09:25:

    @Henry275,

    De MIB testte in juni de zware toppenzone (uit 2011) van 22.500 - 23.300. Hierna volgde een forse correctie. Hij testte hierbij bijna zijn sinds de zomer van vorig jaar stijgende langere bodemlijn en het 38,2%-Fibonacci-retracementniveau vanaf dat dieptepunt destijds. EEn forse maar normale correctie. Deze week brak hij door de dalende toppenlijn van deze correctiefase. Een terugtest zal in de komende tijd zeker nog kunnen plaatsvinden voor de vorming van hogere bodems, maar deze forse correctie is wel voorbij met de doorbraak en de weg staat voor de komende periode weer open richting de 22.000 - 22.500.

    Met vriendelijke groet,

    Bas Heijink
    Zeer hartelijk dank voor deze supersnelle reactie Bas! Ik ben voorlopig even voorzichtig met short-posities, ondanks dat ik verwacht dat er wel even een paar honderd punten vanaf kan. Daarna wellicht beter een tijdje richten op opwaartse bewegingen... of neutraal tot over een paar duizend punten...
  5. [verwijderd] 28 augustus 2014 09:32
    quote:

    Petra H schreef op 28 augustus 2014 09:25:

    @Bas

    Ik vind dat je best wat genuanceerder mag zijn in je voorspellingen.

    Mensen gaan weer massaal long hier.
    So what?!

    Bas schrijft zijn visie en mening op.
    Wat de lezers daarmee doen is een heel ander verhaal.

    Iemand blind volgen is nooit een goed advies geweest!
417 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 21 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links