Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: 5% opwaarts potentieel

De AEX blijft de laatste dagen achter ten opzichte van een aantal andere indices. Wel drukt de index tegen de zware dubbele jaartop van 408,50 tot 409 aan. Het is naar mijn mening slechts een kwestie van tijd voordat deze weerstand opwaarts wordt gebroken.

Dan zal de AEX zijn volgende fase in de stijgende middellangetermijntrend  starten. Wel moeten we met de huidige test van de jaartop alert zijn op topvormingspatronen. De kans blijft namelijk aanwezig dat de AEX nog een beperkte terugval zal doormaken, zolang deze jaartop niet opwaarts wordt gebroken.

Toch acht ik de kans op een doorbraak in de komende dagen of volgende week groot. De druk wordt steeds verder opgevoerd en met een intraday-top van 407,75 was de afstand tot aan deze weerstand alweer verkleind tot 0,75 tot 1,25 punt.

De huidige beweging mag dan ook worden gezien als test van deze dubbele jaartop. Ik gaf een week geleden al aan dat de kans op een test van de jaartoppen in de maand mei groot was. En in dat proces bevindt de AEX zich nu.

Daggrafiek AEX

Klik op de grafiek voor een grote versie

Volgende fase

Opnieuw stootte de AEX gisteren ook zijn hoofd tegen de sinds 22 april stijgende toppenlijn. Vandaag is deze toppenlijn te vinden bij 408 waardoor de weerstandszone eigenlijk 408 tot 409 is.

Aan het einde van deze week zal deze stijgende toppenlijn gelijk liggen aan de dubbele jaartop. Een opwaartse doorbraak hiervan start zoals gezegd de volgende fase in de stijgende middellangetermijntrend.

Ondanks dat er sprake is van een zijwaartse handelsruimte sinds de AEX begin dit jaar een hogere top (409) op de borden zette, is er vanaf het dieptepunt van de tweede correctie in maart (379,80) wel sprake van een stijgende kortetermijntrend.

Meerdere raakpunten

Deze opgaande bodemlijn heeft ondertussen meerdere raakpunten, waarbij elk raakpunt werd gevormd door een candlestick-omkeerpatroon. Buiten de maartbodem liggen de raakpunten bij:

  • de bodemzone 391,30 tot 394,70 (derde correctie)
  • de recente terugval naar 397,70

Bij deze laatste terugval werd een dubbele bullish engulfing gevormd, die ook werd gevormd op de weekgrafiek.

De stijgende bodemlijn ligt vandaag alweer bij 399,50 en is het eerste belangrijke steunpunt in het kortetermijnbeeld. Daaronder liggen:

  • het 50-daags gemiddelde bij 398,70
  • de recente bodem bij 397,70

Hieronder treedt een eerste verzwakking op in het kortetermijnbeeld, maar ik verwacht een dergelijke beweging niet. Overige steunpunten in het zeerkortetermijnbeeld liggen bij:

  • de recente opwaartse gap tussen de 405,60 en 405,80
  • de horizontale niveaus bij 403 en 401

Beperkte ruimte

Zolang vooral deze gap open blijft staan in de komende dagen, mag een snelle opwaartse doorbraak door de zone 408 tot 409 worden verwacht. Zodra de AEX door de dubbele jaartop breekt ontstaat ruimte voor de komende weken naar de zone 426 tot 428.

Hier ligt de bovenkant van het sinds eind 2012 stijgende trendkanaal en het 161,8%-Fibonacci-projectieniveau tussen de jaarbodem en de jaartop. Onderliggend is bij 417,50 nog een zware oude horizontale lijn te vinden en bij 414,70 nog de sinds februari stijgende toppenlijn.

Het opwaarts potentieel voor de komende twee maanden in de AEX ligt ongeveer gelijk aan het potentieel in veel andere indices voordat belangrijke weerstanden in zicht komen, rond de 5%. Voor vandaag zal opnieuw de speelruimte dus zeer beperkt blijven.

De onderkant is in eerst instantie begrensd bij de genoemde gap (405,60 tot 405,80) en aan de bovenkant de zone 408 tot 409. Zolang de gap open blijft staan, houd ik rekening met meer opwaartse druk en mogelijk in de komende dagen al een doorbraak door de 409.

Daggrafiek DAX

Klik op de grafiek voor een grote versie

Belangrijke patronen

Indices als de DAX en de Stoxx Europe 600 rondde in de afgelopen anderhalve week al belangrijke opwaartse patronen af, zoals een stijgende driehoek en scherpten hun jaartoppen al aanzienlijk aan.

  • Voor de DAX houd ik een doel van 10.500 aan voor de komende tijd. Daar is in de afgelopen weken dan ook al sprake van een krachtige opwaartse uitbraak met nieuwe hogere all time highs.

  • De Nikkei brak twee dagen geleden door zijn sinds december dalende toppenlijn en creëerde daarmee een duidelijk koopsignaal en een aanzienlijk opwaarts potentieel.

  • De S&P 500 brak vorige week al door zijn all time high-niveau en test nu de stijgende zeerkortetermijntoppenlijn, maar ook alweer bijna een Fibonacci-projectieniveau van 1920. Een korte neerwaartse tegenreactie in de komende dagen richting de zone 1860 tot 1870 is dan ook niet uit te sluiten.

    Toch is de opwaartse kracht groot en ik verwacht een verdere stijging in de komende tijd naar de bovenkant van een stijgend middellangetermijntrendkanaal. Deze toppenlijn ligt vandaag bij 1989.

Daggrafiek S&P 500

Klik op de grafiek voor een grote versie


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

446 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 23 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 28 mei 2014 09:06
    Het ruikt naar up, willen te veel graaien, maar systemen zijn ook wel eens zo afgeteld, op net niet, vele denken even mee te liften dat 10000 er komt, 410, maar helaas, gokken is vaak niet wat je wil.

    die 10000 en 410 komt er echt wel keer, maar net voor het feest gaat het vaak hard dalen even om kopers te krijgen weer.
  2. [verwijderd] 28 mei 2014 09:30
    quote:

    Formule1-Fan schreef op 28 mei 2014 09:21:

    krijgen we zelfde spel als gisteren, even shorts lokken, het geld ophalen van ze dat het ineens weer spuke up zegt.
    GAM werkt als een tieren lier (met name die van DAX)....
    Eergisteren de hele dag rustig en bijna tegen de sluiting dikke groet voor de shorters met scherpe spyk up....
  3. nhp22 28 mei 2014 09:32
    Waarom openen we in het rood. Onder andere door Ahold -2,8%!
    `Het is een kwestie van tijd´ Royce Tostrams zij in 2000 op de dag van de belegger dat het een kwestie van tijd zou zijn dat de AEX de 1000 zou doorbreken. Niets mis met deze uitspraken want ze kloppen nog steeds.

    Ik zie topvorming in de grafiek. Zeker als er vandaag een lagere slotkoers (dan gisteren op de borden komt te staan. Ik krijg een beetje het gevoel van eind feb tot half mei in 2007. Per saldo nauwelijks beweging (wel hogere toppen) om vervolgens 15% te corrigeren. Vooralsnog hou ik mijn positie (oa geschreven calls JUN 410) zoals hij is.

    beleggenmethenk.blogspot.nl/2014/05/t...

  4. [verwijderd] 28 mei 2014 09:34
    quote:

    nhp22 schreef op 28 mei 2014 09:32:

    Waarom openen we in het rood. Onder andere door Ahold -2,8%!
    `Het is een kwestie van tijd´ Royce Tostrams zij in 2000 op de dag van de belegger dat het een kwestie van tijd zou zijn dat de AEX de 1000 zou doorbreken. Niets mis met deze uitspraken want ze kloppen nog steeds.

    Ik zie topvorming in de grafiek. Zeker als er vandaag een lagere slotkoers (dan gisteren op de borden komt te staan. Ik krijg een beetje het gevoel van eind feb tot half mei in 2007. Per saldo nauwelijks beweging (wel hogere toppen) om vervolgens 15% te corrigeren. Vooralsnog hou ik mijn positie (oa geschreven calls JUN 410) zoals hij is.

    beleggenmethenk.blogspot.nl/2014/05/t...

    Topvorming. Mocht de AEX op het huidige niveau, rond 406 sluiten dan is de vorming van een top bevestigd. Gisteren dook de AEX aan het eind van de handel in de min. Het was maar een minnetje van 0,02%. Dit zorgde wel voor een verslechtering van het sentiment. Als de daling vandaag bevestigd wordt (door nog een daling) dan zou de AEX wel een snel terug kunnen zakken naar het laagste niveau van 16 mei (397,71). Dit scenario wordt teniet gedaan op het moment dat de AEX in de plus sluit. Maar, vooralsnog lijkt de top van het jaar andermaal een te grote horde te zijn.

446 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 23 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links