Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

TA: 5% opwaarts potentieel

De AEX blijft de laatste dagen achter ten opzichte van een aantal andere indices. Wel drukt de index tegen de zware dubbele jaartop van 408,50 tot 409 aan. Het is naar mijn mening slechts een kwestie van tijd voordat deze weerstand opwaarts wordt gebroken.

Dan zal de AEX zijn volgende fase in de stijgende middellangetermijntrend  starten. Wel moeten we met de huidige test van de jaartop alert zijn op topvormingspatronen. De kans blijft namelijk aanwezig dat de AEX nog een beperkte terugval zal doormaken, zolang deze jaartop niet opwaarts wordt gebroken.

Toch acht ik de kans op een doorbraak in de komende dagen of volgende week groot. De druk wordt steeds verder opgevoerd en met een intraday-top van 407,75 was de afstand tot aan deze weerstand alweer verkleind tot 0,75 tot 1,25 punt.

De huidige beweging mag dan ook worden gezien als test van deze dubbele jaartop. Ik gaf een week geleden al aan dat de kans op een test van de jaartoppen in de maand mei groot was. En in dat proces bevindt de AEX zich nu.

Daggrafiek AEX

Klik op de grafiek voor een grote versie

Volgende fase

Opnieuw stootte de AEX gisteren ook zijn hoofd tegen de sinds 22 april stijgende toppenlijn. Vandaag is deze toppenlijn te vinden bij 408 waardoor de weerstandszone eigenlijk 408 tot 409 is.

Aan het einde van deze week zal deze stijgende toppenlijn gelijk liggen aan de dubbele jaartop. Een opwaartse doorbraak hiervan start zoals gezegd de volgende fase in de stijgende middellangetermijntrend.

Ondanks dat er sprake is van een zijwaartse handelsruimte sinds de AEX begin dit jaar een hogere top (409) op de borden zette, is er vanaf het dieptepunt van de tweede correctie in maart (379,80) wel sprake van een stijgende kortetermijntrend.

Meerdere raakpunten

Deze opgaande bodemlijn heeft ondertussen meerdere raakpunten, waarbij elk raakpunt werd gevormd door een candlestick-omkeerpatroon. Buiten de maartbodem liggen de raakpunten bij:

 • de bodemzone 391,30 tot 394,70 (derde correctie)
 • de recente terugval naar 397,70

Bij deze laatste terugval werd een dubbele bullish engulfing gevormd, die ook werd gevormd op de weekgrafiek.

De stijgende bodemlijn ligt vandaag alweer bij 399,50 en is het eerste belangrijke steunpunt in het kortetermijnbeeld. Daaronder liggen:

 • het 50-daags gemiddelde bij 398,70
 • de recente bodem bij 397,70

Hieronder treedt een eerste verzwakking op in het kortetermijnbeeld, maar ik verwacht een dergelijke beweging niet. Overige steunpunten in het zeerkortetermijnbeeld liggen bij:

 • de recente opwaartse gap tussen de 405,60 en 405,80
 • de horizontale niveaus bij 403 en 401

Beperkte ruimte

Zolang vooral deze gap open blijft staan in de komende dagen, mag een snelle opwaartse doorbraak door de zone 408 tot 409 worden verwacht. Zodra de AEX door de dubbele jaartop breekt ontstaat ruimte voor de komende weken naar de zone 426 tot 428.

Hier ligt de bovenkant van het sinds eind 2012 stijgende trendkanaal en het 161,8%-Fibonacci-projectieniveau tussen de jaarbodem en de jaartop. Onderliggend is bij 417,50 nog een zware oude horizontale lijn te vinden en bij 414,70 nog de sinds februari stijgende toppenlijn.

Het opwaarts potentieel voor de komende twee maanden in de AEX ligt ongeveer gelijk aan het potentieel in veel andere indices voordat belangrijke weerstanden in zicht komen, rond de 5%. Voor vandaag zal opnieuw de speelruimte dus zeer beperkt blijven.

De onderkant is in eerst instantie begrensd bij de genoemde gap (405,60 tot 405,80) en aan de bovenkant de zone 408 tot 409. Zolang de gap open blijft staan, houd ik rekening met meer opwaartse druk en mogelijk in de komende dagen al een doorbraak door de 409.

Daggrafiek DAX

Klik op de grafiek voor een grote versie

Belangrijke patronen

Indices als de DAX en de Stoxx Europe 600 rondde in de afgelopen anderhalve week al belangrijke opwaartse patronen af, zoals een stijgende driehoek en scherpten hun jaartoppen al aanzienlijk aan.

 • Voor de DAX houd ik een doel van 10.500 aan voor de komende tijd. Daar is in de afgelopen weken dan ook al sprake van een krachtige opwaartse uitbraak met nieuwe hogere all time highs.

 • De Nikkei brak twee dagen geleden door zijn sinds december dalende toppenlijn en creëerde daarmee een duidelijk koopsignaal en een aanzienlijk opwaarts potentieel.

 • De S&P 500 brak vorige week al door zijn all time high-niveau en test nu de stijgende zeerkortetermijntoppenlijn, maar ook alweer bijna een Fibonacci-projectieniveau van 1920. Een korte neerwaartse tegenreactie in de komende dagen richting de zone 1860 tot 1870 is dan ook niet uit te sluiten.

  Toch is de opwaartse kracht groot en ik verwacht een verdere stijging in de komende tijd naar de bovenkant van een stijgend middellangetermijntrendkanaal. Deze toppenlijn ligt vandaag bij 1989.

Daggrafiek S&P 500

Klik op de grafiek voor een grote versie


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Gerelateerd

technische analyse

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

AEX

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

NY-S&P 500

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

TOKYO-Nikkei 225

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

DAX

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
446 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 18 19 20 21 22 23 | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
JoostVLS
0
Wat een rust hier op het forum.
Iedereen nu wel een gezinsleven of naar de Toppers ?
(mijn vrouw wel...)
relpinda
0
quote:

Karimata schreef op 29 mei 2014 om 15:37:


[...]

Als het hem al gaat worden, vanmiddag zowieso niet.


hahhaha kom net terug en mijn verk. order op 407,95 is gegaan en nog maar 0,5 verwijderd van BH kd.! :)
zit alleen nu nog met 5MFA short in m'n maag. dus van mij morgen naar de 398 hahahha zal wel niet.
morgen vrijdag, meestal goede up-dag. veel vrij, weinig handel, grote kans dat we door de 410 gaan.

Maar wat zeggen onze geleerde hier????

opn maar long inkopen?

lol ze all :)
dree53
0
hoogste punt van de dag gesloten. denk dat nu niks meer in de weg staat om de orde 409 te nemen. maar het blijft opletten
Haager
0
Dax nog naar de 9880<> voor het boven de 9970 gaat, mogelijk pas overnacht of maandag, dan en serie down.
AEX eerst terugval onder de 407, misschien in de buurt van 405. 409 nog vandaag, mogelijk 411 later,
[verwijderd]
0
quote:

relpinda schreef op 29 mei 2014 om 12:34:


[...]
Hoi Allien, Laat me raden Hoekmans bedrijf Van der Moolen?

Als je het draadje eerder hebt gevolgd kan je wellicht gelezen hebben dat ik langgeleden in mijn jeugd bij Melchers & v/d Elsacker heb gestaan op beursplein 5. Kon.Olie, Gas Unies en Moeara Enims. hahahaha
Periode die nu door de computers is achterhaald! Daar heeft wel een ontwikkeling plaatsgevonden.
Jammer dat je niet op dit forum wilt blijven, mensen zouden wellicht e.e.a. wat je kunnen leren!

Vwb SBM. 100% mee eens zo ook FUGRO idem.Laat ze de koers maar naar beneden trappen ik koop netjes bij.

Ken jij wellicht nog meer mensen hier van het frm? Zijn er meer nl die op de (optie)-beurs gewerkt hebben?

:) grtInderdaad VDM had ze ook gewaarschuwd dat ze te veel geld uitgaven dure feestjes bonussen van hier tot tokyo en noem maar op en de directie wisseling hun de das om zou doen... en so be it...2009 failliet...
446 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 18 19 20 21 22 23 | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Onderwerpen: technische analyse

Column door: Bas Heijink

Volgen
 
Klik hier om dit lid te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van zijn/haar activiteit op IEX.nl.

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Anal...

Meer over Bas Heijink

Recente columns van Bas Heijink

 1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
 2. jun '17 TA: Bedankt! 411
 3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerde instrumenten

 1. AEX 616,18 +0,67%
 2. DAX 13.429,43 -0,02%
 3. NY-S&P 500 0,00 0,00%
  Ga naar: Hefboomproducten
 4. TOKYO-Nikkei 225 24.041,26 +0,45%
  Ga naar: Hefboomproducten

Gesponsorde links