Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: De tijd dringt

De AEX scherpte gisteren opnieuw zijn jaartop aan naar een niveau van 398,60 en brak daarmee ook opwaarts door de belangrijke stijgende toppenlijn. Maar ook deze keer wist de index deze doorbraak niet op slotbasis vast te houden. Hiermee blijft de consolidatiefase waarin de AEX nu al enkele weken gevangen zit in stand.

Een opvallend punt is het enorme mediaspektakel dat ineens is ontstaan over de doorbraak van de 400 punten, komt die er of niet? Een totaal non-event, de belangrijkste doorbraak van dit jaar heeft immers al plaatsgevonden. Dat was namelijk de opwaartse doorbraak van 373.

Hier lag het hoogste punt (uit 2011) sinds de bullmarkt werd gestart begin 2009. Deze doorbraak van eerder dit jaar zorgde voor een belangrijke volgende fase in de stijgende langetermijntrend.

Nieuwe situatie
De opwaartse druk blijft in het kortetermijnbeeld volledig intact. Zodra de stijgende toppenlijn structureel wordt gebroken, zal de AEX snel en zonder moeite door de 400-puntengrens schieten.

Deze stijgende toppenlijn ligt deze week bij 398,20. Dit is de bovenkant van het sinds eind 2012 relatief smalle stijgende trendkanaal op de logaritmische weekgrafiek. Dit trendkanaal valt binnen de grenzen van de grote sinds 2009 stijgende trend.

Met deze doorbraak ontstaat verder ook een nieuwe technische middellangetermijnsituatie. In dat scenario zal de stijgende trend namelijk steiler gaan verlopen. Om de nieuwe contouren daarvan duidelijker te maken, houd ik begin 2014 rekening met een normale maar wel mogelijk forse correctie van rond de 10%.

Deze correctie zal dan uiteindelijk moeten uitmonden in een hogere bodem om de eerste contouren van de nieuwe buitengrenzen duidelijk te maken. Zover is het nu nog niet, maar dat is en blijft vooralsnog mijn visie voor de komende paar maanden. Pas na een forse correctie verwacht ik de voortzetting tot ruim boven de 420 punten.

AEX

Klik op de grafiek voor een grote versie

Versnelling
Voor de komende weken (en de tijd begint te dringen) houd ik rekening met een versnelling boven de stijgende toppenlijn richting mijn uiteindelijke doel van ongeveer 420 punten.

Waar precies een top gevormd gaat worden, is niet te voorzien. Maar zodra de 420 wordt genaderd, moeten we zeer alert worden op topvormingssignalen die het startpunt kunen worden van de verwachte daaropvolgende correctie. Het belangrijkste te breken niveau op slotbasis ligt dus bij 398,20.

Aan de onderkant lijkt het neerwaarts potentieel zeer beperkt te zijn. De eerste steun ligt bij 393,70, een niveau dat enkele dagen geleden nog precies werd teruggetest. Dit is de bovenkant van de vijfde opwaartse gap vanaf de 366-bodem.

Dubbele bodem
Deze gap maakt deel uit van een dubbel bodempatroon, een doji-hammer tezamen met een island reversal. Zolang deze gap tussen de 392,50 en 393,70 gewoon open blijft staan, blijft de opwaartse zeerkortetermijndruk intact. Onder deze gap ligt de volgende steun bij de meermaals geteste 388.

Toch lijkt een dergelijke terugval minder realistisch geworden en is het wachten op de aanstaande opwaartse doorbraak van de stijgende toppenlijn.

Unilever

Klik op de grafiek voor een grote versie

Aanjagers
In de afgelopen week sprak ik al over de opwaartse doorbraken van de dalende toppenlijnen bij ASML en Royal Dutch Shell. Deze doorbraken zijn nog steeds geldig. Een ander zwaargewicht dat gisteren definitief volgde was Unilever.

Dit zijn belangrijke fondsen die de AEX in de komende weken naar de 420 moeten kunnen tillen. Unilever kende een lange en zware correctie vanaf de hogere all time high van 33 euro. In de afgelopen tijd testte de koers de onderkant van de stijgende langetermijntrend.

Gisteren brak Unilever dus opwaarts door de dalende toppenlijn van de correctie en rondde die hiermee af. Een sterk signaal in het langetermijnbeeld.


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

390 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 20 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 26 november 2013 08:51
    weer een prima schets van de huidige situatie. Maar mijn vraag blijft toch of Thanksgiving en de halve beursdag op vrijdag in de USA al dan niet negatieve effecten heeft op het kortetermijn koersverloop van de AEX. Misschien is dit ook wel de oorzaak dat de 400-grens nog niet is doorbroken. Ik neem het zekere voor het onzekere en wacht rustig af met het evt. kopen van een longpositie tot maandag aanstaande. Ik kijk dan wel verder hoe de indices er voor staan.
  2. [verwijderd] 26 november 2013 09:00
    quote:

    Formule1-Fan schreef op 26 november 2013 08:55:

    Niks 400 iedereen wil down zegt de pietermannen.
    Veel hebben puts en sh klaar op 400, dus mogen ze hoger kopen lekker, bankiers geven het niet gratis weg he.

    De 400 bubbel, ofwel de groene beurs bubbel van 2013 overal gaat toch klappen hoor, wees op uw hoeden.
    De shorts staat klaar op 415-420 op 400 is het financiële zelfmoord.
  3. forum rang 6 JoostVLS 26 november 2013 09:05
    quote:

    Gerry Woud schreef op 26 november 2013 08:51:

    weer een prima schets van de huidige situatie. Maar mijn vraag blijft toch of Thanksgiving en de halve beursdag op vrijdag in de USA al dan niet negatieve effecten heeft op het kortetermijn koersverloop van de AEX. Misschien is dit ook wel de oorzaak dat de 400-grens nog niet is doorbroken. Ik neem het zekere voor het onzekere en wacht rustig af met het evt. kopen van een longpositie tot maandag aanstaande. Ik kijk dan wel verder hoe de indices er voor staan.
    Gerry, jouw vraag heb ik beantwoord. De woensdag en vrijdag zijn altijd positief. Kijk de statistieken er maar op na. De Ami;s willen geen bederf van feestjes
390 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 20 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links