Van beleggers
voor beleggers
desktop iconOne Monitor

Inloggen

 • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

De engste grafiek

De engste grafiek

Het spijt me dat ik vast uw voorpret op uw vrijdagse lunch met broodje bal dubbele mayo verpest. Maak er maar driedubbele mayo van nu het nog kan, want wat een e.n.g.e. grafiek. Ja, de lijntjes lijken erg op elkaar en wie weet komt er inderdaad een krach. Niemand die een glazen bolletje heeft.

 

Het gaat om de (teruggerekende) S&P 500. Nu is het wel zo dat wie maar lang genoeg zoekt altijd wel bijpassende grafiek kan vinden. Misschien is er zelfs wel een van de S&P 500 te scoren die precies de andere kant uit spuit. Aandelen waren op de top in 1929 trouwens nog 20% duurder dan nu.

Hier nog meer actuele fundamentele data van - voluit - Bank of America Merrill Lynch US Equity & US Quant Strategy, met een kort uitleg en conclusie stukje:

 

 

Always expect the unexpected
Slimmer dan zoeken naar de heilige graal of alles iedereen en vooral u zelf bang en nerveus te maken, is uw portefeuille nog eens goed te bekijken. Wat zijn uw r.i.s.i.c.o.'s. in het geval dat en wat kan u wel en niet hebben? Als u dit scenario vreest verkoop dan, hedge of ga short. Hoe moeilijk kan het zijn.

Een belangrijke beurswijsheid is: always expect the unexpected. Misschien dat ik mijn oren te veel naar luidruchtige ijs- en permaberen laat hangen, maar ik heb juist de indruk dat te veel beleggers van een krach uitgaan om er echt eentje te kunnen ontketenen. Krachs komen eigenlijk altijd out of the blue.

We zien het wel, we houden de beurs toch niet tegen. En dat kan ook irrational exuberance zijn, om maar een dwarsstraat te noemen. Always expect the unexpected tenslotte.


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. Kamp belegt iedere maand vooral voor zijn pensioen uitsluitend in beleggingsfondsen. Klik hier voor zijn actuele posities. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes After Hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

 1. 11 jun Weinig te doen, maar veel gedoe 4
 2. 10 jun Acomo, dividend, super cycle, een Strong Buy en veel grafieken
 3. 10 jun U bent een rund als u met vermogensrendementsheffing stunt 3

Reacties

42 Posts
Pagina: 1 2 3 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. Ruud100 22 november 2013 12:24
  "Ja, de lijntjes lijken erg op elkaar en wie weet komt er inderdaad een krach."

  Resultaten uit het verleden bieden geen garanties voor de toekomst.

  1 ding is zeker, die krach van je komt er 100% zeker, alleen weet niemand of het nog een week, een maand, een jaar of nog langer duurt en of ie bij AEX van 400, 500 ..... 1000 begint, dat weet ook niemand.

  En als we het wel wisten, kwam er vast geen krach want dan zou de beurs vooraf veel minder stijgen of zou daling al veel eerder en gelijdelijker inzetten, waardoor het geen krach meer zou zijn.

  Lijkt me namelijk sterk dat er nog iemand een maand voor een krach aandelen zou kopen, stel je voor dat de krach net 3 weken eerder is dan gepland, ga je mooi het schip in.

  Het "mooie" van een krach is namelijk dat terwijl hij al begonnen is er nog heel veel mensen pakken met aandelen (bij)kopen, denkend dat de koersen nog veel en veel hoger kunnen op basis van allerlei cijfers en dat de "kleine correctie" een mooi koopmoment is....
 2. deflationist 22 november 2013 13:14
  quote:

  retsok schreef op 22 november 2013 13:02:


  kolenboer de daling van 2000 aex 702 tot 2003 aex 218 was geen crash maar een grote daling van rond de 70 procent maar geen crash....


  AEX 150, DJ 5000 en S&P 400 zijn de koersdoelen. In 2008 heb ik al gelezen dat 400-420 DE top gaat worden voor de AEX en daarna gaat de ellende pas echt beginnen.
 3. nestel 22 november 2013 13:43
  quote:

  !@#$!@! schreef op 22 november 2013 13:21:


  een crash kan niet meer, zit allemaal beveiliging op de handelssystemen tegenwoordig. (o.a. dankzij de flashcrashes)


  ow echt?

  Eea gemist denk ik van de afgelopen tijd...

  www.bloomberg.com/news/2013-08-20/gol...

  De algoritmes gaan nog steeds gewoon hun eigen gang. Geprogrammeerd door de mens... En die is juist de zwakste schakel...

42 Posts
Pagina: 1 2 3 »» | Laatste |Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Dagelijkse nieuwsbrief

Ja, ik wil elke dag de laatste kooptips en analyses van verschillende aandelen ontvangen.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links