Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Dow Jones 65

Het is zo'n beetje de slechtst geconstrueerde index van allemaal - neem de koers van 30 aandelen, tel ze op en deel ze door 30 - maar toch is en blijft het de belangsrijkste beursindex ter wereld: de Dow Jones Industrials

Op 23 september krijgt de Dow de grootste facelift sinds 2004 als in één klap drie hoofdfondsen worden vervangen. Nike komt voor Alcoa, Goldman Sachs voor Bank of America en Visa elleboogt Hewlett-Packard naar buiten. 

Voor de amateur-beursarcheologen onder u stelde de Wall Street Journal een prachtig documentje samen met álle samenstellingen van de Dow Jones sinds meneer Dow in 1884 op de burelen van dezelfde krant een rijtje met 11 toonaangevende aandelen neerkrabbelde. 

Wie was er eerder?
Het duurde twee jaar voor dat lijstje werd omgezet in een index - de Dow Jones Industrial Average - en nog eens tien jaar voor hij voor het eerst werd gepubliceerd in de krant. De samenstelling van de Dow is een mooi historisch overzicht van de Amerikaanse economie. Van de eerste 11 waren 9 aandelen spoorwegbedrijven, bijvoorbeeld.

General Electric, het oudste aandeel dat er nog steeds in zit, debuteerde al in 1899 in de index, om er twee jaar later overigens weer uit verwijderd te worden. In 1907 veroverde GE pas definitief zijn plekje, 8 jaar later gevolgd door General Motors. 

Nog een leuke: IBM debuteerde al in de index in 1932, precies 50 jaar voordat de eerste financiële instelling, American Express, toegang kreeg tot de Dow Jones.

Anyway, kijk vooral zelf.

Grommen naar de Dow
Nu we het toch over de Dow Jones hebben: een Nederlander is onlangs een campagne gestart om de berekening van de Dow Jones te veranderen. Wim Grommen noemt de Dow een 'piramidespel' en vindt de koersstijging sinds de index van start ging kunstmatig.

We hebben geprobeerd zijn betoog te volgen, maar eenvoudig is het niet. Grof samengevat komt het volgens mij hier op neer: de oorspronkelijke Dow Jones index werd berekend door de koersen van de aandelen op te tellen en te delen door het aantal aandelen - 30 dus.

In de loop der jaren werd de index echter regelmatig aangepast en zijn er aandelen gesplitst. Om te zorgen dat de index niet ineens een heel stuk zakte na zo'n splitsing, werd de 'divisor' steeds aangepast. In 1985 was hij gezakt tot ongeveer 1, inmiddels ligt hij rond de 0,13.

En dat is verkeerd, vindt Grommen. De divisor is daardoor een 'multiplier' geworden. Hij vindt daarom dat de Dow weer gewoon moet worden gedeeld door 30, zoals het ooit bedoeld is. Dat zou betekenen dat de huidige Dow niet op 15.063 meer zou staan, maar op - gaat u even zitten - 65. 

4% per, eh, eeuw
Een Dow van 65. Tja. Weet u wat de eerste stand van de index was? 62,76. Dat betekent een stijging van 4%. Niet per jaar, maar totaal, in ruim 125 jaar. Als meneer Grommen zijn zin krijgt kunnen alle theorieën over de kracht van stocks for the long run in ieder geval het haardvuur in.

Of u vindt dat er wat in zit mag u zelf bepalen. Hier kunt u de hele theorie van Grommen lezen. Waar hij wèl gelijk in lijkt te hebben is het feit dat bij herindelingen de losers verdwijnen en de winners in de index komen, waardoor de index in feite altijd door een iets te roze bril naar de achterliggende markt kijkt. Bewijsstuk 1: de koers van Nike (groen), Alcoa (blauw)en de Dow Jones (rood).

 


Pieter Kort is hoofdredacteur van IEX Media. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Pieter Kort

Pieter is hoofdredacteur van IEX.nl en de overige financiële titels van IEX Media.

Meer over Pieter Kort

Recente artikelen van Pieter Kort

  1. 25 apr Pre-slotcall: AEX in het rood, dapper Unilever en oh-oh-Adyen 2
  2. 24 apr Slotcall: ASMI en Tesla heersen, maar de AEX laat de winst glippen 1
  3. 23 apr Groene koersen op het bord, AEX-fondsen met cijfers en een volle agenda

Gerelateerd

Reacties

14 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 11 september 2013 12:52
    Hoi Pieter,

    Die Nederlander is niet de enige die er zo over denkt ;-)

    "Obama is van plan de berekening van de Dow Jones index te hervormen, dat schrijft Wim Grommen op basis van een vertrouwelijke bron. De Amerikaanse president is samen met zijn economisch adviseurs tot dit voorstel gekomen. Als zijn voorstel door het Huis van Afgevaardigden en het Senaat wordt aangenomen zal de Dow Jones index begin volgend jaar (bij de huidige stand) op ongeveer 68 punten staan. De waarde van de dertig onderliggende aandelen zal uiteraard niet veranderen, maar de manier waarop de indexscore berekend wordt wel. Hoe zit dat precies? (lees meer via onderstaande link)"

    marketupdate.nl/nieuws/economie/obama...
  2. [verwijderd] 11 september 2013 13:01


    Wat een onzin weer. Natuurlijk moet je stock splits verdisconteren en moeten aandelen worden vervangen als ze niet meer binnnen de bandbreedte vallen of aan bepaalde eisen voldoen. Ik kan legio aandelen noemen die de dow jaren gedrukt hebben en niet zijn verwijderd. Dit soort stukjes voegen weinig toe, een dow van 65 hahaha deze meneer Grommen kan zich beter nuttig gaan maken voor de economie en een baan gaan zoeken. Dan zorgt hij er in ieder geval voor dat onze AEX niet op de 65 punten terecht komt.

    Een schoolvoorbeeld van tunnelvisie door je alleen te focussen op de uitzonderingen.
  3. [verwijderd] 11 september 2013 13:18
    Schitterend onderwerp Pieter! Een grondige terugblik op de Dow Jones en een 'toekomstgerichte analyse van onze beleggingsgeschiedenis'...-) Zoiets had ik in 12 jaar - dagelijks werken als insider en vraagbaak bij - Datastream Intl (nu Thomson-Reuters!) namelijk nog niet eerder gezien. Dank voor deze leerzame beschouwingen. Het is bovendien zinvol om vooral kennis te nemen van de - veelzeggende - reacties hierop.

    Je hebt ons weer aardig wat bruik- en betrouwbaar inzicht gegeven! Zelfs al meer dan onze Nederlandse politici en -banken dat sinds Fortuijn c.q. 2007 'in goede samenspraak', op nauwelijks toekomstgerichte, wijze (b)lijken uit te voeren. Het vertrek en de ONL-initiatieven van Hans Biesheuvel zijn voor elke oplettende Nederlander het signaal dat enige 'pleuris in onze polder' is losgebarsten. www.onl.nl/Home/gclid/CNOFgd2ew7kCFSX...

    Misschien is het een aardige vraag aan AEX-gerelateerde beleggers, welke impact het ontbreken van consensus en toekomstperspectief voor de relative performance AEX versus Dow Jones - die komende jaren - zal gaan betekenen?
  4. Pieter Kort 11 september 2013 14:15
    quote:

    bergen333 schreef op 11 september 2013 13:25:

    "Weet u wat de eerste stand van de index was? 62,76."

    Volgens de link naar de WSJ, waar je zelf naar verwijst, was de eerste berekende stand vd DJIA (25 mei 1896) 40,94. De index bestond toen uit slechts 12 fondsen.
    Ja, dat klopt. Ik heb de eerste stand hiervandaan:
    en.wikipedia.org/wiki/Dow_Jones_Indus...

    "When it was first published in the mid-1880s, the index stood at a level of 62.76."

    Vanag 1896 verscheen hij in de krant. Tegen die tijd stond de index flink lager dan in 1886, toen hij voor het eerst werd berekend.
  5. rogerkjames 11 september 2013 14:18
    Sorry Pieter maar de basis van je verhaal klopt niet. Alleen butienlanders (niet-amricanen dus) denken dat dat de Dow Jones de belangrijkste graadmeter is. Binnen America kijkt vrijwel iedereen naar de S&P500. Je hoeft maar naar de omzet van de debetreffende ETF's te kijken. SPY heeft een omzet (volume) van > 121 miljoen. DIA haalt niet eens 6 miljoen.
  6. forum rang 5 theo1 11 september 2013 14:19
    Wim Grommen heeft het niet helemaal begrepen. Hij focust teveel op de achterliggende bedrijven, zonder stil te staan bij wat een aandelenindex nu eigenlijk doet. Natuurlijk wordt de index aangepast. Anders zou die nu bestaan uit een handjevol spoorwegen, veevoer- en touwfabrieken die ooit belangrijk waren maar nu volstrekt marginaal. En waarvan de meesten in de loop der tijd zijn overgenomen of failliet zijn gegaan. Vergelijkbaar met een Nederlandse index die alleen nog bestaat uit Porcelijne Fles, want dat is zo'n beetje het enige bedrijf uit de begintijd van de beurs dat nog bestaat. Dat is kennelijk wat Grommen wil.

    Natuurlijk gaan die bedrijven op een gegeven moment stabiliseren en daarna achteruit. Intussen ontstaan nieuwe bedrijven en nieuwe industrieën die het stokje overnemen. Ooit waren spoorwegen en touw belangrijk, daarna auto's, toen computers en nu internet. Dat is de natuurlijke gang van zaken, maar Grommen ziet dat als oplichting. Volgens hem is het totaal aantal bedrijven dat ooit kan ontstaan kennelijk eindig. Maar dat is niet zo. Er ontstaat steeds weer iets nieuws. Voor ieder afzonderlijk bedrijf kan die S-curve van hem gelden, maar dat wil niet zeggen dat dat ook geldt voor de economie als geheel.

    Voor de belegger is het niet relevant dat van de oorspronkelijke Dow Jones bedrijven er niet meer zoveel bestaan. Want de wereld van 1890 is sowieso niet vergelijkbaar met de wereld van 2013. Voor de belegger is relevant dat de Dow Jones steeds bestaat uit bedrijven die op dat moment toonaangevend zijn, zonder dat de samenstelling te hyperig wordt. En die balans weten de Dow Jones samenstellers aardig goed te vinden en daarom is die index helemaal niet zo slecht als wel eens beweerd wordt.

    En dan nog die splitsingen. Natuurlijk moet de divisor daar aan worden aangepast. Stel de Theo index bestaat uit 2 bedrijven. Beiden noteren €100. Theo hanteert de Dow Jones methode: gewoon middelen.

    1900 A=100 B=100 index = 100 (200/2)
    1920 A=120 B=110 index = 115 (230/2)
    1921: A splitst in 2 aandelen van 60.
    1930 A=65 B=120 index = 92,5 (185/2) methode Grommen
    1930 A=65 B=120 index = 125 (185/1,48) methode Dow, divisor aangepast

    Ondanks dat beide bedrijven zijn doorgestegen, is volgens Grommen de index gekelderd. Alleen maar door een aandelensplitsing. Bovendien is de weging van A veel lager geworden.

    De methode Dow komt er dus op neer dat je effectief A terugrekent naar pre-splitsing niveau en dan het gemiddelde neemt. Dus de berekening wordt dan (130 + 120) / 2, dat is hetzelfde als (65 + 120) / 1,48. Dat komt dus tot uitdrukking in die divisor die van 2 naar 1,48 is gegaan. En bij iedere splitsing gaat die divisor verder omlaag. Als je dat lang genoeg volhoudt, zal die naar onder de 1 gaan en een multiplier worden. Daar is niks sinisters aan.

    Hoezo piramide? Of geklets van een ex-leraar die niet helemaal begrepen heeft hoe beleggen werkt?
  7. forum rang 5 theo1 11 september 2013 14:21
    quote:

    rogerkjames schreef op 11 september 2013 14:18:

    Sorry Pieter maar de basis van je verhaal klopt niet. Alleen butienlanders (niet-amricanen dus) denken dat dat de Dow Jones de belangrijkste graadmeter is. Binnen America kijkt vrijwel iedereen naar de S&P500. Je hoeft maar naar de omzet van de debetreffende ETF's te kijken. SPY heeft een omzet (volume) van > 121 miljoen. DIA haalt niet eens 6 miljoen.
    Het doet er niet zoveel toe. De correlatie tussen de Dow Jones en de S&P500 is zeer sterk. Ze volgen elkaar erg nauwkeurig dus naar welke van de twee je precies kijkt, doet er niet zoveel toe. Ze vertellen hetzelfde verhaal. Dat bewijst alleen maar dat de Dow samenstellers hun werk goed doen.
  8. Belegde boterham 11 september 2013 14:22
    Probleem is dat een ieder de Dow Jones kent maar weinigen vermoed ik zich er ooit in verdiept hebben

    McGraw Hill verantwoordelijk voor de S&P Dow Jones Industrial geeft netjes een fact sheet uit waarin alles wordt uitgelegd. Verdiept u voor begint...

    Ps @ Datatstream - daar hoef je geen Grommen of journalist voor te zijn hoor

    Hierin staan oa de limitations (beperkingen), rebalancing (herbalanceren)

    www.google.nl/url?sa=t&rct=j&...,d.d2k

    Dow Jones Industrial AverageTM Fact Sheet

    All information as of end of August, 2013

    PERFORMANCE DISCLOSURE The Dow Jones Industrial AverageTM (the “Index”) was first calculated on May 26, 1896, at the market close. All information presented prior to this date is back-tested. Back-tested performance is not actual performance, but is hypothetical. The back-test calculations are based on the same methodology that was in effect when the index was officially launched. Complete index methodology details are available at www.spindices.com.

    Past performance of the Index is not an indication of future results. Prospective application of the methodology used to construct the Index may not result in performance commensurate with the back-test returns shown. The back-test period does not necessarily correspond to the entire available history of the Index. Please refer to the methodology paper for the Index, available at www.spdji.com or www.spindices.com for more details about the index, including the manner in which it is rebalanced, the timing of such rebalancing, criteria for additions and deletions, as well as all index calculations. It is not possible to invest directly in an Index.

    Another limitation of back-tested hypothetical information is that generally the back-tested calculation is prepared with the benefit of hindsight. Back-tested data reflect the application of the index methodology and selection of index constituents in hindsight. No hypothetical record can completely account for the impact of financial risk in actual trading. For example, there are numerous factors related to the equities (or fixed income, or commodities) markets in general which cannot be, and have not been accounted for in the preparation of the index information set forth, all of which can affect actual performance.

    The Index returns shown do not represent the results of actual trading of investible assets/securities. S&P Dow Jones Indices LLC maintains the Index and calculates the Index levels and performance shown or discussed, but does not manage actual assets. Index returns do not reflect payment of any sales charges or fees an investor may pay to purchase the securities underlying the Index or investment funds that are intended to track the performance of the Index. The imposition of these fees and charges would cause actual and back-tested performance of the securities/fund to be lower than the Index performance shown. As a simple example, if an index returned 10% on a US $100,000 investment for a 12-month period (or US$ 10,000) and an actual asset-based fee of 1.5% was imposed at the end of the period on the investment plus accrued interest (or US$ 1,650), the net return would be 8.35% (or US$ 8,350) for the year. Over 3 years, an annual 1.5% fee taken at year end with an assumed 10% return per year would result in a cumulative gross return of 33.10%, a total fee of US$ 5,375, and a cumulative net return of 27.2% (or US$ 27,200).
  9. jrxs4all 11 september 2013 14:53
    quote:

    theo1 schreef op 11 september 2013 14:21:

    [...]

    Het doet er niet zoveel toe. De correlatie tussen de Dow Jones en de S&P500 is zeer sterk. Ze volgen elkaar erg nauwkeurig dus naar welke van de twee je precies kijkt, doet er niet zoveel toe. Ze vertellen hetzelfde verhaal. Dat bewijst alleen maar dat de Dow samenstellers hun werk goed doen.
    Jaarlijkse returns sinds de S&P wordt berekend, van 1958 t/m 2012:

    Dow 6,4%
    S&P500 6,1%

    Die meneer Grommen is een erg domme man die er totaal niets van heeft begrepen.
  10. [verwijderd] 12 september 2013 09:16
    quote:

    theo1 schreef op 11 september 2013 14:19:

    Wim Grommen heeft het niet helemaal begrepen. Hij focust teveel op de achterliggende bedrijven, zonder stil te staan bij wat een aandelenindex nu eigenlijk doet. Natuurlijk wordt de index aangepast. Anders zou die nu bestaan uit een handjevol spoorwegen, veevoer- en touwfabrieken die ooit belangrijk waren maar nu volstrekt marginaal. En waarvan de meesten in de loop der tijd zijn overgenomen of failliet zijn gegaan. Vergelijkbaar met een Nederlandse index die alleen nog bestaat uit Porcelijne Fles, want dat is zo'n beetje het enige bedrijf uit de begintijd van de beurs dat nog bestaat. Dat is kennelijk wat Grommen wil.

    Natuurlijk gaan die bedrijven op een gegeven moment stabiliseren en daarna achteruit. Intussen ontstaan nieuwe bedrijven en nieuwe industrieën die het stokje overnemen. Ooit waren spoorwegen en touw belangrijk, daarna auto's, toen computers en nu internet. Dat is de natuurlijke gang van zaken, maar Grommen ziet dat als oplichting. Volgens hem is het totaal aantal bedrijven dat ooit kan ontstaan kennelijk eindig. Maar dat is niet zo. Er ontstaat steeds weer iets nieuws. Voor ieder afzonderlijk bedrijf kan die S-curve van hem gelden, maar dat wil niet zeggen dat dat ook geldt voor de economie als geheel.

    Voor de belegger is het niet relevant dat van de oorspronkelijke Dow Jones bedrijven er niet meer zoveel bestaan. Want de wereld van 1890 is sowieso niet vergelijkbaar met de wereld van 2013. Voor de belegger is relevant dat de Dow Jones steeds bestaat uit bedrijven die op dat moment toonaangevend zijn, zonder dat de samenstelling te hyperig wordt. En die balans weten de Dow Jones samenstellers aardig goed te vinden en daarom is die index helemaal niet zo slecht als wel eens beweerd wordt.

    En dan nog die splitsingen. Natuurlijk moet de divisor daar aan worden aangepast. Stel de Theo index bestaat uit 2 bedrijven. Beiden noteren €100. Theo hanteert de Dow Jones methode: gewoon middelen.

    1900 A=100 B=100 index = 100 (200/2)
    1920 A=120 B=110 index = 115 (230/2)
    1921: A splitst in 2 aandelen van 60.
    1930 A=65 B=120 index = 92,5 (185/2) methode Grommen
    1930 A=65 B=120 index = 125 (185/1,48) methode Dow, divisor aangepast

    Ondanks dat beide bedrijven zijn doorgestegen, is volgens Grommen de index gekelderd. Alleen maar door een aandelensplitsing. Bovendien is de weging van A veel lager geworden.

    De methode Dow komt er dus op neer dat je effectief A terugrekent naar pre-splitsing niveau en dan het gemiddelde neemt. Dus de berekening wordt dan (130 + 120) / 2, dat is hetzelfde als (65 + 120) / 1,48. Dat komt dus tot uitdrukking in die divisor die van 2 naar 1,48 is gegaan. En bij iedere splitsing gaat die divisor verder omlaag. Als je dat lang genoeg volhoudt, zal die naar onder de 1 gaan en een multiplier worden. Daar is niks sinisters aan.

    Hoezo piramide? Of geklets van een ex-leraar die niet helemaal begrepen heeft hoe beleggen werkt?
    Amen, eindelijk iemand die zich erin heeft verdiept. Ik vindt het eigenlijk ook wel kwalijk dat IEX niet wat meer achtergrond informatie plaatst..
14 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links