Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Overname KPN geblokkeerd

Not so fast, Slim! 

De Stichting Preferente Aandelen B heeft gesproken. Door een optie op 4,2 miljoen preferente aandelen uit te oefenen wordt een beschermingswal rond KPN opgetrokken die eigenaar is van 49,9% van de aandelen KPN.

Daarmee staat America Movil buitenspel, want hoewel het Mexicaanse bedrijf in theorie nog wel een meerderheid van 50,1% kan verwerven is de kans daarop de facto nul.

Morgen om 11 uur is er een persconferentie, hier de tekst van het persbericht:

" Het bestuur van de Stichting Preferente Aandelen B KPN maakt vandaag bekend dat zij de door Koninklijke KPN N.V. aan haar toegekende optie op het nemen van preferente aandelen B KPN heeft uitgeoefend. Als gevolg hiervan zijn 4.258.098.272 preferente Aandelen B KPN bij de Stichting geplaatst. De Stichting verwerft daarmee nagenoeg 50% van het aantal uitstaande en stemgerechtigde aandelen.

De Stichting is tot deze interventie gekomen om de belangen van KPN en de met haar verbonden stakeholders, waaronder aandeelhouders, werknemers, klanten, vakorganisaties en de Nederlandse samenleving als geheel veilig te stellen. De belangen van deze stakeholders staan op het spel door het zonder vooroverleg met de vennootschap aangekondigde bod op 9 augustus jl. van het Mexicaanse bedrijf América Móvil op de uitstaande aandelen KPN.

De Stichting is van mening dat América Móvil willens en wetens heeft gekozen voor een vijandelijke benadering door:

  • niet eerst te pogen met KPN overeenstemming te bereiken over een fusieprotocol
  • zonder overleg met KPN een biedingsbericht te formuleren en bij de AFM ter goedkeuring in te dienen.

Daardoor is bij diverse stakeholders onzekerheid ontstaan over hun positie. De Stichting is van mening dat América Móvil zo snel mogelijk, conform de regels en praktijk in Nederland, in onderhandeling moet treden met het bestuur van KPN en met de Nederlandse overheid.

In een overnameproces volgens de best practice in ons land wordt eerst onderhandeld over een Fusieprotocol. Daarop volgen Biedingsbericht van de kandidaat koper en een Position Paper van de kant van het doelbedrijf om helder inzicht te verschaffen over de biedprijs en onderbouwing ervan en daarnaast in alle afspraken m.b.t. de onderneming en dochters, werknemers, (minderheid)aandeelhouders en andere belanghebbenden – waaronder de Nederlandse overheid ten aanzien van de borging van vitale publieke belangen – met inbegrip van de geldingsduur van iedere afzonderlijke afspraak en de wijze waarop de naleving van deze afspraken is geregeld. Daarbij gaat het om concrete zaken als: werkgelegenheid, strategische koers , governance, infrastructuur, technologie en concurrentiekracht.

América Móvil’s handelwijze staat hier haaks op.

Op basis van alle van stakeholders verkregen informatie komt de Stichting tot de conclusie dat de nu ontstane situatie rond KPN een bedreiging inhoudt als bedoeld in haar doelstelling:

De Stichting heeft ten doel de behartiging van de belangen van de naamloze vennootschap: Koninklijke KPN N.V., gevestigd te ’s-Gravenhage, de met haar verbonden onderneming en alle daarbij betrokkenen, waarbij onder meer zoveel mogelijk worden geweerd invloeden welke de continuïteit, de zelfstandigheid of de identiteit in strijd met die belangen zouden bedreigen.

Het Bestuur bestaat uit vijf, van KPN onafhankelijke, bestuursleden. Alle (wettelijk) noodzakelijke mededelingen aan de betrokken instanties zijn gedaan en inschrijving van de Stichting Preferente Aandelen B KPN in het aandeelhoudersregister van Koninklijke KPN N.V. als houder van 4.258.098.272 preferente aandelen B heeft plaatsgevonden.

De Stichting benadrukt dat:

  • zij positief staat tegenover de verkoop van E-plus;
  • het bezit van de preferente aandelen B van tijdelijke aard is;
  • zij zich van tijd tot tijd zal beraden op de vraag wanneer intrekking van de preferente aandelen B moet plaatsvinden." 

Your move, Carlos. 


Pieter Kort is hoofdredacteur van IEX Media. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Pieter Kort

Pieter is hoofdredacteur van IEX.nl en de overige financiële titels van IEX Media.

Meer over Pieter Kort

Recente artikelen van Pieter Kort

  1. 28 apr De puzzel van Powell en een overvolle agenda in een ingekorte beursweek
  2. 25 apr Pre-slotcall: AEX in het rood, dapper Unilever en oh-oh-Adyen 2
  3. 24 apr Slotcall: ASMI en Tesla heersen, maar de AEX laat de winst glippen 1

Gerelateerd

Reacties

18 Posts
| Omlaag ↓
  1. Spetter 29 augustus 2013 23:01
    Goede zaak. Slim was weinig goeds van plan met het bedrijf en zal een veel hoger bod moeten bieden en met een goed plan komen. De bovengrens van 2.40 is nu weg. Wat betekent dat de weg naar boven open staat. Wil Slim KPN krijgen zalhij een beter bod moeten bieden. Hoe hoog dat bod wordt hangt af van hoe hoog de koers gaat stijgen
  2. [verwijderd] 29 augustus 2013 23:06
    Wie het onderste uit de kan wil krijgt het deksel op zijn neus.
    Ik ga onderuit leunen en koop morgen op wat zwakke knietjes me geven.
    Laat carlos maar even een REDELIJK bod uitbrengen. Zo niet dan staat kpn volgend jaar op 5 euro omdat het een TOP bedrijf is!!
    Ik dank de stichting en feliciteer de lange termijn aandeelhouders. Het komt nu echt helemaal goed!
  3. Lyss 30 augustus 2013 09:26
    quote:

    Hans Heijkers schreef op 30 augustus 2013 09:13:

    American Movil stands ready to walk away from bid.

    Paar headlines verder
    American Movil stays committed to proposed KPN Bid.
    Koers op de eerste opmerking van 2.20 naar onder de 2.10 en nu weer 2.16
    Leuk die headlines met al die computerhandel.
    Dan was nu.nl er wrshl laat bij:
    www.nu.nl/algemeen/3562851/america-mo...
18 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links