Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Wegwezen?!

China gaat de hoogste wolkenkrabber ter wereld bouwen. Pas op 838 meter hoogte kunnen de bouwvakkers de vlag uithangen en aan het pannenbier. Dat is een kleine 10 meter hoger dan de Burj Khalifa. Hier een filmpje van het ding.

Fraai trackrecord
Nou hebben wolkenkrabbers een slechte naam op de beurs. Nieuwe hoogste gebouwen ter wereld bleken in het verleden maar al te vaak de voorbodes van recessies en erger. Om een paar te noemen:

  • Burj Khalifa
  • Taipei 101
  • Petronas Towers
  • World Trade Center (New York) en Sears Tower
  • Empire State en Chrysler Building

Short Amazon?
Het is niet onlogisch dat die wolkenkrabberindicator zo'n fraai trackrecord heeft. Een ambitieus, veelomvattend en vooral kostbaar plan als een nieuwe hoogste toren ter wereld bouwen komt op het moment van euforie en overdreven zelfvertrouwen, ofwel de top van de economische cyclus.

Dit geldt ook voor bedrijven, ofwel de hoofdkantoorindicator. Het idee erachter is exact hetzelfde als bij die skyscrapers. Wat dat beftreft moet u gillend short op deze fondsen: Apple (al twee jaar geleden en zie nu de koers...), Google, Facebook en nu ook Amazon bouwen megalomane nieuwe HQ's.

USA yesterday
Drie keer is scheepsrecht? Gisteren kwam USA Today met deze editie uit, ofwel een klassiek gevalletje voorpagina-indicator. Op het moment dat niet direct beursgerelateerde media in chocoladeletters over een geweldige of afschuwelijke beurs beginnen te schijven, is het einde van de beweging nabij.

OK, het is nog wat vroeg voor conlusies, maar als ik nu de Europese indices en de Amerikaanse futures zie dalen... juist :-)

'n BusinessWeekje
Het is niet te hopen dat USA Today een BusinessWeekje doet. Dit is het beroemdste voorbeeld van de voorpagina-indicator ever. Dit kopte het blad ooit aan de vooravond van de grootste en langste bullmarket ooit, die van 1980-2000. Deze cover achtervolgt het blad tot op de dag van vandaag.

Dat is trouwens wel een goede om in uw achterhoofd te houden, als u weer eens op het oog goed onderbouwde verhalen leest dat het nóóit meer goed met onze economie, huizenmarkt, AEX, goud of wat dan ook.


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Gerelateerd

Reacties

5 Posts
| Omlaag ↓
5 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links