Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Lagere top

Ondanks dat de AEX gisteren opveerde, is er niets veranderd aan mijn visie voor de komende weken. De AEX is een correctiefase gestart binnen de grenzen van zowel de stijgende lange- als middellangetermijntrend.

Ik gaf in de afgelopen dagen al aan dat een beperkte opleving danwel terugtest mocht worden verwacht voordat de AEX zijn neerwaartse weg zou kunnen vervolgen. Vier dagen geleden brak de AEX neerwaarts uit het smalle en sinds eind april stijgende kortetermijntrendkanaal.

Dit gebeurde nadat op ongeveer een punt na mijn koersdoel voor de eerste helft van dit jaar was behaald. Dit niveau lag bij 374. Hier ligt zowel de top uit 2011 als het te berekenen koersdoel vanuit een afgeronde W-formatie in de maanden maart-april.

Omkeerpatronen
Op de weekgrafiek rondde de AEX een toppatroon af, een dark cloud cover. In enkele andere indices werden overigens ook betrouwbare omkeerpatronen gevormd, zoals een bearish engulfing in zowel de S&P 500 als de Nikkei. In de S&P 500 vond ook een test plaats van de bovenkant van het sinds november stijgende trendkanaal. De tijd lijkt ook rijp voor een correctie.

Indicatoren als de MACD en de RSI bevonden zich aan de bovenkant van de handelsrange (overbought-conditie), waarbij de MACD gisteren een negatieve crossing maakte. En in de VIX is sprake van divergentie.

Voor de komende weken verwacht ik dus een voorzetting van de naar mijn mening gestarte correctie. Als richtzone houd ik momenteel de zone 340 tot 345 aan. Hier liggen zowel het 200-daags gemiddelde als de sinds november stijgende bodemlijn.

400 tot 420
In de komende tijd zal deze zone langzaam opwaarts schuiven aangezien beide richtpunten opwaarts bewegen. Pas na een dergelijke correctie houd ik in de tweede helft van dit jaar rekening met een voorzetting van de stijgende trend en structurele doorbraak boven de 374-puntengrens.

Mijn doel blijft 400 tot 420 voor de rest van dit jaar.

AEX

Klik op de grafiek voor een grote versie

Gap gebroken
In het kortetermijnbeeld werd de stijgende kortetermijnbodemlijn vorige week met een gap neerwaarts gebroken. Deze gap blijft de eerste weerstandszone. Hij is te vinden tussen de 367,40 en 370. Gisteren werd een poging ondernomen de onderkant te testen.

Ook vandaag kan de AEX deze gap proberen te testen. Deze poging zal naar mijn mening resulteren in een lagere top in het kortetermijnbeeld. Of de AEX er in zal slagen een deel van de gap te sluiten, is niet te zeggen, maar daar mogen we wel rekening mee houden.

Pas zodra de AEX de gehele gap sluit, lijkt een meer zijwaarts beeld te ontstaan. In dat scenario lijkt een directe scherpe vervolgdaling te worden uitgesteld. Pas bij koersen boven de recente jaartop (372,70) en de 374 vindt de huidige correctie geen doorgang en ontstaat ruimte naar de 380.

Verder omlaag
Ik verwacht dat binnen enkele dagen een (lagere) top wordt gevormd en de AEX zijn neergaande beweging voortzet. De eerste steun ligt bij het recente dieptepunt van 362,70. Daaronder ligt rond de 359,50 het eerste Fibonacci-retracementniveau van de stijging vanaf het april-dieptepunt (338).

Verder liggen voormalige toppen in de zone 385,50 tot 359 en bij 356. Tot slot is het 50-daags gemiddelde te vinden bij 353,80. Ik verwacht dat deze niveaus binnenkort behaald zullen worden.


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

231 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 12 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 28 mei 2013 09:37
    quote:

    l1 4 u schreef op 28 mei 2013 09:32:

    Ik heb Bas wel eens gevolgd maar dan gebeurde altijd het tegenovergestelde. Dus blijven zitten.

    dat is ook waar :-)
    Alleen zit ik nu voor het eerst wel op dezelfde golflengte met Bas maar tja... het resultaat is dat ik aan het inleveren ben ...
  2. [verwijderd] 28 mei 2013 09:43
    Gap AEX tot aan de 370 is gesloten. Dit haalt de steile neerwaartse angel uit de verwachte daling waardoor een tijdelijke zijwaartse handelsrange kan ontstaan. Zolang de zone 373-374 niet wordt gebroken, blijft topvorming naar mijn mening het meest reele scenario. er zijn toppatronen gevormd(bearish engulfings en dark cloud covers waarna de scherp stijgende bodemlijn werd gebroken. Dit is nu de eerste weerstand. De voormalige stijgende bodemlijn is net boven de 371 te vinden.

    Met vriendelijke groet,

    Bas Heijink
231 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 12 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links