Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Korte terugtest

De AEX bevindt zich in een kortdurende terugtestfase. Na een dubbele bodem bij 338 te hebben gevormd, veerde de index krachtig op en brak snel boven de dalende toppenlijn die de bovenkant aangaf van de mini-correctie. Hierna vervolgde de AEX snel de opwaartse weg en testte bijna de top van maart op 356,16.

Op een punt na werd dit niveau afgelopen donderdag getest. Ik gaf aan dat een klein aanloopje nodig kon zijn voordat de AEX opwaarts door deze top zou breken en zijn opwaartse weg zou vervolgen naar een hogere jaartop. In deze fase bevindt de AEX zich momenteel.

Afgelopen vrijdag vormde de AEX een intraday-dieptepunt bij 350. Of hiermee het dieptepunt al op de borden is gezet, is nog niet te zeggen. Een verdere terugval in de komende dagen is mogelijk voor de vorming van een eerste hogere kortetermijnbodem na de dubbele bodem bij 338.

Twee referentiepunten
Er zijn voor een verdere terugval twee belangrijke referentiepunten. Als eerste de voormalige krachtige dalende toppenlijn vanaf de maarttop van 356,16, nu bij 348,60. Daaronder ligt verder nog het positief gedraaide 50-daags gemiddelde bij 346,60. Deze twee niveaus zullen in de komende dagen verder naar elkaar toelopen.

Mocht de AEX onder zijn 50-daags gemiddelde terechtkomen, ontstaat er meer neerwaartse ruimte naar de horizontale steun van 344,20 tot maximaal de sinds november stijgende bodemlijn van nu 340,90. Deze bodemlijn startte bij het novemberdieptepunt van 319,75 en heeft in de afgelopen maanden raakpunten gevormd bij 333, 338 en 340.

Dit zou voor de komende tijd de onderkant kunnen zijn van de stijgende middellangetermijntrend. Een terugtest naar deze bodemlijn lijkt echter een stap te ver voor de komende week. Ik verwacht beperkt neerwaarts potentieel tot maximaal de zone 346,60 tot 348,60.

Einde terugtest
Daarna kan de AEX zijn opwaartse weg weervervolgen tot boven de jaartop van 359. Zodra de AEX boven zowel zijn top van vorige week (355) als de maarttop van 356,16 komt, is de terugtest ten einde en mag een verdere stijging tot boven de jaartop van 359 worden verwacht.

Voor de komende weken houd ik rekening met een stijging tot maximaal de top uit 2011 van 373 punten. Tussenliggende horizontale weerstand ligt nog bij 363. Zodra de AEX ruim boven de 363 komt, moeten we weer alert worden op potentiële toppatronen.

Uiteindelijk houd ik voor de rest van dit jaar rekening met een beweging naar de 400 tot 420, maar deze opwaartse weg zou wel eens gepaard kunnen gaan met meerdere correcties en mini-correcties.


Klik op de grafiek voor een grote versie

S&P 500: correctie in aantocht
In de S&P 500 is de stijgende kortere trend vanaf november nog steeds intact en is er opwaartse ruimte tot ongeveer 1640 tot 1650. Een van de belangrijkste indicaties dat er een top zit aan te komen, is de aanwezige negatieve divergentie met de RSI.

Dit betekent dat de RSI lagere toppen maakt en de S&P 500 nog steeds hogere toppen. Deze situatie kan lang aanhouden, maar dit zal een opmaat kunnen worden voor een forsere correctie binnenkort vanaf een hogere all-time high.

In de S&P 500 is vanaf november geen enkele correctie of mini-correctie te vinden. Er werden alleen een drietal vlagpatronen gevormd.


Klik op de grafiek voor een grote versie

Kortom de AEX zit in een terugvalfase voor de vorming van een hogere kortetermijnbodem. Belangrijke steunpunten liggen bij 346,60 en 348,60. Na deze kortstondige fase verwacht ik binnenkort een aanscherping van de jaartop tot ruim boven de 360.


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

513 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 26 »» | Laatste | Omlaag ↓
513 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 26 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links