Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Teken van kracht

De AEX heeft de sinds begin dit jaar opwaartse gap (tot aan de 344) nu helemaal opgevuld. Dat is geen teken van kracht. Hij sloot hier nipt onder. Als we kijken naar de Fibonacci-retracementniveaus tussen de novemberbodem (319,75) en de recente hogere jaartop (358,90) dan ligt daar ook het eerste (38,2%) niveau.

Tot nu toe een normale terugval die ondertussen toch wel valt in de categorie ‘mini’- correctie. Zoals u weet had ik een dergelijke terugval op dit moment nog niet verwacht. Vlak hieronder (bij 341 deze week) ligt nog de sinds juni vorig jaar stijgende bodemlijn van een versnellingsfase op de logaritmische weekgrafiek.

Als deze ook neerwaarts (en structureel) wordt gebroken, ontstaat meer neerwaartse ruimte. Op dit moment is de situatie echter lastig in te schatten. We zitten nog steeds (ondanks de verzwakkingen) in een belangrijke steunzone en veel andere (Europese) indices zijn ook deels gecorrigeerd maar blijven boven belangrijke steunniveaus.

Omkeerscenario
In de VS vind zelfs geen terugval plaats, maar daarover zo meer. De vraag of de correctie zal worden verhevigd, is dus nog niet te beantwoorden. We mogen zowiezo in de komende dagen een herstelbeweging verwachten en de mate van deze herstelbeweging zal bepalen of de correctie daadwerkelijk verhevigd wordt, of dat de AEX in het middellangetermijnbeeld (zie de weekgrafiek) al een hogere bodem hebben geplaatst.

Mijn visie van een hogere top in de komende twee maanden boven de 359 is dan ook zeker nog niet ten einde. Dit betekent wel dat de indices nu direct moeten omkeren boven de genoemde stijgende bodemlijn op de weekgrafiek. Ik spreek al twee dagen over het omkeerscenario, waarbij de neerwaartse ruimte beperkt is uitgaande van mijn opwaartse gerichte visie voor de komende periode.

Mocht de bodem zijn gevormd in het middellangetermijnbeeld dan komt de stijgende bodemlijn sinds de novemberbodem aanzienlijk minder steil te liggen. Het precieze draaimoment (net als bij de top bij 359) is bij een bodem ook niet op voorhand te zeggen. Ondertussen nadert de RSI ook alweer de bodem gelijk aan de bodem van november (destijds met een AEX van 319,75) en dat niveau ligt nog net boven de 30.

Consolidatiefase
Vanuit deze indicator is het dan ook belangrijk dat de AEX nu fors gaat draaien. Een RSI onder de 30 zorgt namelijk vaak voor meer neerwaartse druk in de onderliggende index. Weerstanden zijn te vinden bij het 50-daags gemiddelde van 347, de voormalige toppenzone (begin januari) van 352,30 en natuurlijk de 359.

Dergelijke niveaus lijken ver weg, maar kunnen snel opnieuw worden behaald. Uiteindelijk moet de AEX in de komende weken wel boven de 359 uitkomen om niet te verzanden in een brede zijwaartse consolidatiefase danwel een lagere top.


Klik op de grafiek voor een grote versie

S&P 500
In de VS is nog geen zwakte te vinden. De S&P 500 hobbelt op een hoog niveau tussen de recente hogere top van 1.515 en de 1.495. Ik verwacht op kortetermijn een verdere versnelling naar aanzienlijk hogere niveaus. Neerwaartse ruimte is er tot aan de zone 1.470 – 1.474, daaronder lijkt ook hier een correctieve beweging te kunnen worden gestart.

Ook de Dow Jones hapert de laatste tijd, maar dat is natuurlijk normaal nu de all-time high van 14.200 in zicht is. Het is overigens wel belangrijk dat de S&P 500 op korte termijn boven de 1.515 komt en sluit, om het opwaartse momentum in stand te houden.

In de afgelopen twee dagen werden namelijk grote ‘hanging man’s’ gevormd die kunnen wijzen op topvorming. Maar vanuit de trend zelf is niets aan de hand. In de afgelopen weken testte de S&P 500 namelijk geregeld de bovenkant van het stijgende trendkanaal. Ook dan is enige consolidatie normaal.

 


Klik op de grafiek voor een grote versie


Klik op de grafiek voor een grote versie


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

334 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 17 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 8 februari 2013 09:26
    L'AEX non è stata una correzione del 5% dietro la schiena mentre la S & P praticamente nessuna regolazione a tutti ancora. Penso che questo non è un segno di forza ma di debolezza.Se gli Stati Uniti è ancora corretta, appena continueremo con esso giù. In breve, credo che ci sei ancora bella ragazza accanto a.
  2. [verwijderd] 8 februari 2013 09:46
    quote:

    Mr Brick schreef op 8 februari 2013 09:25:

    steeds meer Aex fondsen komen in t rood..
    We staan nog in de plus door DJ
    Maar herstel is niet krachtig genoeg..we gaan down
    USA kan nog steeds naar bovenkant kanaal en er boven uitbreken, als dat zou gebeuren volgen we echt wel.

    BTW: je laatste bezoek hier is al 2012 jaar geleden volgens je profiel. Wat is het geheim om zo oud te worden.....
334 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 17 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links