Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Dividendalternatief Ziggo

Woensdag 21 maart 2012 ging kabelbedrijf Ziggo naar de beurs tegen een koers van 18,50 euro. Vervolgens liep de koers op naar een hoogtepunt van 27,46 euro op 17 oktober vorig jaar om vervolgens flink te zakken naar een recent laagste koers van 22,02 euro in januari dit jaar, terwijl het aandeel nu rond de 23,30 euro noteert.

Grote partijen als ING en de Amerikaanse zakenbank Morgan Stanley vinden het aandeel momenteel koopwaardig. Ziggo, de grootste kabelaar van Nederland, bestrijkt nu circa 56% van het land:

  • ruim 3 miljoen Nederlandse huishoudens nemen televisie van Ziggo af, de meerderheid daarvan in digitale vorm.
  • bijna 1,5 miljoen klanten maken eveneens gebruik van de telefoniediensten van het bedrijf
  • en 1,7 miljoen mensen hebben daarnaast internet van Ziggo

De beursgang was volgens Ziggo een logische volgende stap in de groeistrategie. Die groei ziet het bedrijf bij zijn bestaande televisieklanten, de klanten van de concurrent en de voor Ziggo nog kleine zakelijke markt, zoals het MKB en zzp'ers.

Dividendalternatief
Ziggo presenteert zich voorts als een belangrijk alternatief voor telecombeleggers die gericht zijn op dividend en die de laatste tijd moesten constateren dat telecommers hun dividend drastisch verlaagden.

Ziggo heeft bij de presentatie van de jaarcijfers daarentegen aangegeven het slotdividend te willen verhogen. Over het boekjaar 2012 komt het totale dividend daarmee uit op 1,45 euro per aandeel.

Samen met het interimdividend over het lopende boekjaar 2013 komt het verwachte dividendrendement voor de komende twaalf maanden uit op circa 8%.

Alles-in-één
Wel had Ziggo recent last van een agressievere klantenwervingsstrategie van KPN. De kabelmaatschappij gaat zijn marketingactiviteiten in 2013 daarom opvoeren. Ook wil Ziggo de omzet per gebruiker opjagen door nog meer alles-in-een-bundels (vaste telefonie, kabel en mobiel) aan de man te brengen.

Ziggo verwacht aan gebruikers duurdere abonnementen te kunnen slijten door de introductie van een nieuwe decoderbox met cloud-diensten voor het delen van foto’s en videobestanden.

Groeiverwachtingen
Analisten van ING menen dat Ziggo goede vooruitzichten op groei heeft. Een extraatje kan volgens ING zijn dat Ziggo wellicht een overnameprooi kan worden van het Amerikaanse Liberty Global, het moederbedrijf van onder meer UPC.

En analisten van de Amerikaanse zakenbank Morgan Stanley stellen in een recent rapport dat weliswaar de groeiverwachtingen van Ziggo recent wat naar beneden zijn bijgesteld, maar dat dat niet het geval is met het vermogen van de onderneming om sterke kasstromen te genereren.

Daarnaast zijn volgens Morgan Stanley de kabelnetwerken van Ziggo van hogere kwaliteit dan de kopernetwerken van bijvoorbeeld KPN, waardoor er meer mogelijkheden zijn op upgrading van diensten tegen hogere tarieven.

Daarnaast wijst Morgan Stanley erop dat Ziggo de komende tijd zijn schulden tegen gunstiger rentetarieven kan herfinancieren en dat er wellicht zelfs een speciaal dividend van 3 euro per aandeel kan worden betaald in de komende achttien maanden.

Van 24 analisten geven nu:

  • 17 een koopaanbeveling
  • 5 een houdenadvies
  • 2 een verkoopadvies

Het  gemiddelde koersdoel is 27,10 euro. (Bron: Bloomberg.)


Drs. Martijn Meijer is hoofd vermogensbeheer bij Wijs & Van Oostveen. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Beleggingsaanbeveling: voor meldingen inzake de Wet Marktmisbruik, klik hier.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Martijn Meijer

Drs. Martijn Meijer is hoofd vermogensbeheer bij Wijs & Van Oostveen. Naast het geven van leiding aan de afdeling vermogensbeheer, is hij nauw betrokken bij de totstandkoming van het beleggingsbeleid. Hij vertaalt dit beleid door naar de persoonlijke situatie van de cliënten van Wijs & van Oostveen. Voor Wijs & van Oostveen ...

Meer over Martijn Meijer

Recente artikelen van Martijn Meijer

  1. dec '13 Bumpy ride naar succes 2
  2. nov '13 Inspelen op een AEX-correctie 4
  3. jul '13 Stabiele vermogensgroei 5

Gerelateerd

Reacties

12 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 5 theo1 6 februari 2013 16:38
    Als je dividend wil uit een telecomaandeel, zou ik eerder aan Vodafone denken. Een veel groter bedrijf, zeer solide gefinancierd, exposure naar opkomende markten, nog niet (helemaal) ex-groei, 4G en alle fantasie die je daar in wil zien, en als wildcard het belang in Verizon Wireless dat evt verkocht kan worden en in de tussentijd speciale dividenden kan opleveren (en anders aandeleninkoop). Lijkt me een betere keus dan Ziggo dat vast zit aan een territorium zonder bevolkingsgroei van enige betekenis en waar iedereen al internet en TV heeft.
  2. [verwijderd] 6 februari 2013 17:05
    Het aantal klanten van Ziggo neemt trouwens af en is nu gezakt tot ruim onder de 3 mln. Eind 2011: 3,017 mln klanten; eind 2012: 2,892 mln klanten. Potentiele aansluitingen (homes passed) eind 2011 4,202 mln en eind 2012 4,213 mln. Marktaandeel dus van 71,8% naar 68,6%.

    De winststijging komt voornamelijk doordat de bestaande klanten meer diensten afnemen en de standaard jaarlijkse prijsverhoging. Het wordt dus steeds moeilijker om de winst te laten stijgen. Veel groeipotentieel heeft het aandeel dus niet.
  3. [verwijderd] 6 februari 2013 17:44
    quote:

    onvoorspelbare toekomst schreef op 6 februari 2013 17:18:

    Ziggo is 3x zoveel waard als KPN

    terwijl KPN veel groter is

    Ik koop liever een short op Ziggo dan het aandeel:P
    Je bent niet de enige die Ziggo het graf in wenst. Zie de melding bij het AFM over short selling:
    Odey Asset Management LLP Ziggo N.V. NL0006294290 0.73 2013-02-05
  4. Mr sponge 6 februari 2013 20:02
    Zo zie je maar hoe betrouwbaar analisten zijn. Een jaar of ander half geleden schreven ze hetzelfde over KPN. Ziggo staat er nog veel slechter voor dan KPN. Ze hebben in verhouding tot KPN meer schulden. En toch zouden ze een super dividend uit van €3,-??
    Dit is gewoon een poging om de koers hoog te houden. Als de grootaandeelhouders die Ziggo naar de beurs brachten er helemaal uit zijn gestap klapt de koers in elkaar. Zo voorspelbaar.

    Analisten zouden vooruit moeten kijken. En hun adviezen daarop afstemmen. Maar tegenwoordig geven ze achteraf een bijstelling van hun koersdoelen. Daar heb je natuurlijk geen analisten voor nodig. Dat kan ik zelf ook.
12 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links