Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Inspelen op een AEX-correctie

Het is lang geleden dat we een serieuze daling van de AEX hebben meegemaakt, maar toch hebben wij recent voor onze klantportefeuilles een optieconstructie opgezet die daarop inspeelt.

Waarom? Het zal u niet ontgaan zijn dat de AEX-index de laatste tijd behoorlijk is opgelopen door onder andere het ruime monetaire beleid van de Europese Centrale Bank en de relatief gunstige macro-economische cijfers lagen hieraan ten grondslag.

Toch verwacht ik, in tegenstelling tot veel andere beleggers,  dat de AEX-index een correctie kan laten zien de komende weken, een patroon dat we de afgelopen jaren al vaker aan het einde van het jaar hebben gezien.

Dat wordt vaak veroorzaakt door winstnemingen. Daarnaast geeft ook het technische beeld ook een mogelijke aanleiding voor deze daling.

De optieconstructie waar ik voor kies is een zogeheten put spread op de AEX-index, december 385/375. Met die put spread speel ik in op een mogelijke korte termijn correctie van circa 15 punten.

De middellange/lange opwaartse trend blijft daarbij naar mijn visie overigens wel intact. Uiteraard blijft de strategische asset allocatie ook intact, maar tactisch kun je met deze constructie inspelen op een snelle beweging tussendoor.

De strategie ziet er als volgt uit.

  • U koopt de AEX put december 385.
  • U financiert deze long put gedeeltelijk door de put 375 december op de AEX te verkopen.

De totale investering bedraagt circa 105 euro per combinatie. Bij een daling van de index tot 375 of lager boekt u de maximale winst; 895 euro per combinatie. Het maximale verlies is de investering: 105 euro. 

Deze optieconstructie is het meest geschikt voor offensieve beleggers.

Let op: Ga niet experimenteren met soorten van (combinaties van) financiële instrumenten. De waarde van beleggingen is immers aan kleine, maar ook aan grote fluctuaties (met name in het geval van opties) onderhevig. In het geval van een optiestrategie bent u verplicht voldoende margin aan te houden. Raadpleeg voor het maken van een beleggingsbeslissing daarom altijd eerst een beleggingsadviseur.

 


Drs. Martijn Meijer is hoofd vermogensbeheer bij Wijs & Van Oostveen. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Beleggingsaanbeveling: voor meldingen inzake de Wet Marktmisbruik, klik hier.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Martijn Meijer

Drs. Martijn Meijer is hoofd vermogensbeheer bij Wijs & Van Oostveen. Naast het geven van leiding aan de afdeling vermogensbeheer, is hij nauw betrokken bij de totstandkoming van het beleggingsbeleid. Hij vertaalt dit beleid door naar de persoonlijke situatie van de cliënten van Wijs & van Oostveen. Voor Wijs & van Oostveen ...

Meer over Martijn Meijer

Recente artikelen van Martijn Meijer

  1. dec '13 Bumpy ride naar succes 2
  2. nov '13 Inspelen op een AEX-correctie 4
  3. jul '13 Stabiele vermogensgroei 5

Gerelateerd

Reacties

4 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 23 november 2013 21:09
    Als beginnend belegger is het me niet helemaal duidelijk. Ik begrijp wat er met de gekochte optie gebeurt, maar hoe gaat dat met de verkochte optie? Ik weet dat je met ee verkochte aandelenoptie de aandelen krijgt geleverd voor de uitoefenprijs. Wat gebeurt er met de verkochte optie als de AEX bijvoorbeeld op 400 of 360 staat?
    Graag wil ik hier iets van leren. Bij voorbaat veel dank voor een uitleg.
  2. Dhrbelegger 24 november 2013 17:05
    quote:

    C.N.B. schreef op 23 november 2013 21:09:

    Als beginnend belegger is het me niet helemaal duidelijk. Ik begrijp wat er met de gekochte optie gebeurt, maar hoe gaat dat met de verkochte optie? Ik weet dat je met ee verkochte aandelenoptie de aandelen krijgt geleverd voor de uitoefenprijs. Wat gebeurt er met de verkochte optie als de AEX bijvoorbeeld op 400 of 360 staat?
    Graag wil ik hier iets van leren. Bij voorbaat veel dank voor een uitleg.
    Bij het verkopen van een put geef je iemand anders het recht( en zelf heb je de plicht) om te leveren tegen een vooraf afgesproken prijs op een bepaald tijdstip. Als de AEX op 400 zou staan dan zal de optie gewoon aflopen aangezien degene die de put koopt van jou de optie niet zal uitoefenen. Je kan immers het verkopen tegen een prijs van de AEX 400 ipv de afgesproken in het contract. Bij een stand van 360 zal de optie wel worden uitgeoefend door de tegen partij. Echter je put optie die je hebt gekocht wordt dan ook meer geld waard. Door zo'n constructie kan je dus een maximaal bedrag realiseren van (wat er in de tekst staat) en een minimaal bedrag verliezen van 105 euro.
4 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links