Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Bumpy ride naar succes

Frontier markets zijn voor veel beleggers nog onbekend terrein merk ik. Terwijl ze toch de potentie hebben om de emerging markets van de toekomst te worden. Misschien zelfs het economisch succes van landen als China en Brazilië kunnen gaan evenaren.

De frontier markets zijn die landen die zich in het vroegste stadium van een opkomende economie bevinden. Ik heb het dan over landen als Argentinië, Bangladesh, Botswana, Ghana, Kazachstan, Kenia, Nigeria, Oekraïne, Pakistan, Qatar, Roemenië, Saoedi-Arabië, Sri Lanka, de Verenigde Arabische Emiraten en Vietnam.

Het gaat daarbij nogal eens om landen die rijk zijn aan grondstoffen en een gunstige bevolkingsopbouw kennen, met veel jonge mensen. Zo is, las ik recent, in Afrika 70% van de bevolking jonger dan dertig jaar en bedraagt de economische groei meer dan 6% per jaar.

Mooie aanvulling
Bedreigingen vormen nogal eens gebrek aan democratie en soms hoge inflatie. Hoewel de laatste jaren veel van deze landen politiek stabieler zijn geworden en de overheidsfinanciën steeds beter op orde kregen.

Een belangrijk voordeel van deze landen kan zijn dat ze uit het oogpunt van spreiding een mooie aanvulling in de beleggingsportefeuille kunnen vormen. Ik las pas de volgende uitspraak van fondsmanager Rami Sidani van het Schroders Frontier Markets fonds hierover.

"Deze markten zijn behoorlijk geïsoleerd van de ontwikkelingen die de wereldwijde aandelenmarkten beïnvloeden.’’ Bovendien verwacht Sidani dat de groei in frontier markets nog jaren zal aanhouden en bovendien op een hoog niveau.

Golfregio
Sidani is daarnaast niet bevreesd dat het geweld in Syrië overslaat naar de Golfstaten. In de Golfregio, stelt Sidani, is anders dan in landen als Syrië, Libië en Egypte sprake van een homogene, zeer welvarende bevolking, die er echt geen belang bij heeft om de stabiliteit te ontwrichten.

De Golfregio kende weliswaar de afgelopen jaren de crisis in Dubai, maar Sidani ziet dat als een incident. Er wordt momenteel ook grootschalig geïnvesteerd in infrastructuur in Dubai. Daarnaast vormt de golfstaat het kruispunt tussen Oost en West met 65 miljoen passagiers en 12 miljoen bezoekers per jaar.

Bumpy ride
Als particulier zelf in frontier markets beleggen is doorgaans lastig, aangezien de financiële markten er vaak nog in de kinderschoenen staan. Maar er zijn, naast het Schroders Frontier Markets fonds, nog een aantal andere mogelijkheden om in één klap gespreid te beleggen in deze markten.

Ik vertel beleggers die in deze markten willen beleggen wel altijd dat dit iets is voor de belegger die risico wil nemen en die zijn weg weet te vinden. Het kan een bumpy ride zijn met dergelijke beleggingen, die je daarom echt als langetermijnbelegging moet zien.

Wat niet wegneemt dat als er een zeer mooi rendement is gemaakt overwogen kan worden daarvan een deel of alles te verzilveren. Beleggen is ook altijd kansen zien en kansen grijpen.


Drs. Martijn Meijer is hoofd vermogensbeheer bij Wijs & Van Oostveen. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Beleggingsaanbeveling: voor meldingen inzake de Wet Marktmisbruik, klik hier.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Martijn Meijer

Drs. Martijn Meijer is hoofd vermogensbeheer bij Wijs & Van Oostveen. Naast het geven van leiding aan de afdeling vermogensbeheer, is hij nauw betrokken bij de totstandkoming van het beleggingsbeleid. Hij vertaalt dit beleid door naar de persoonlijke situatie van de cliënten van Wijs & van Oostveen. Voor Wijs & van Oostveen ...

Meer over Martijn Meijer

Recente artikelen van Martijn Meijer

  1. dec '13 Bumpy ride naar succes 2
  2. nov '13 Inspelen op een AEX-correctie 4
  3. jul '13 Stabiele vermogensgroei 5

Gerelateerd

Reacties

2 Posts
| Omlaag ↓
2 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links