Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Inloggen

 • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Shell: oei, geen groei

Zeg, wie zijn daar massaal regel één van het Damrak aan het overtreden? "Never sell Shell" staat nog net niet boven de ingang van Beursplein 5 gegraveerd, maar de Koninklijke geldt in veel beursharten nog altijd als hoeksteen van een degelijke aandelenportefeuille.

Vandaag moet Royal Dutch Shell alleen Air France-KLM laten voorgaan in het rijtje grootste dalers in de AEX, -1,75% rond de klok van kwart over een. De reden: minder sterke cijfers dan waar de markt op rekende vanochtend.

Op zich lijkt er nog weinig mis met een winsstijging in het vierde kwartaal van 15% (ten opzichte van Q4 2011) en een verhoging van het dividend. Maar onderliggend ziet het er toch iets minder florissant uit. De Lex column in de Financial Times vraagt zich hardop af in hoeverre Royal Dutch Shell een "ex-growth company" is.

Dividendverhoging ter afleiding
Shell is bezig aan een ambitieus groeiprogramma, maar doet vooralsnog vooral enorme investeringen en ziet daar nog weinig van terug in de vorm van groei. Een symptoom, zegt Lex, dat Shell er steeds meer moeite mee krijgt om groei te genereren - getuige bijvoorbeeld de hoger dan verwachte 'capex' - investeringen - van 33 miljard dollar dit jaar.

Maar dat hogere dividend is toch een goed teken? Eh ja, maar ook dat is volgens de FT typisch iets "what companies that want to distract from the fact they are ex-growth sometimes do". Hm.

Shell is nog altijd een van de hoeksteentjes in onze Best of NL-redactieportefeuille op Fondsmanager gezocht. Wat doen we daarmee? Tja, hoewel de FT een gevoelig punt maakt, blijft de cash-genererende capaciteit van Shell voorlopig prima in orde. 

Bijkopen en herwegen
En het bedrijf geeft door het dividendzetje in ieder geval aan beleggers (nog) niet teleur te willen stellen. Het aandeel is in onze portefeuille een achterblijver en, zeker met dat dividend in aantocht, gebruiken we deze koersdip om onze positie wat te herwegen tot een weging van 10% of iets daarboven. 

Is dat slim? De tijd zal 't leren, maar wij zijn nog niet toe aan het sellen van onze Shellen :-)


Pieter Kort is hoofdredacteur van IEX Media. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Auteur: Pieter Kort

Pieter is hoofdredacteur van IEX.nl en de overige financiële titels van IEX Media. Volg hem op Twitter: @pieterkort.

Meer over Pieter Kort

Recente artikelen van Pieter Kort

 1. 21 mei “Er moet een gedragscode voor crypto-partijen komen” 2
 2. 17 mrt Fed hint op zes renteverhogingen, Azië swingt en de AEX opent in de plus 1
 3. 02 feb Azerion-topman: "Wij zijn niet afhankelijk van het geld op tafel"

Gerelateerd

Reacties

7 Posts
| Omlaag ↓
 1. Barbier 31 januari 2013 13:48
  Ik heb ook altijd het idee dat er steore analisten zijn die willen laten zien dat ze de cijfers goed hebben bestudeerd en weten er altijd wel iets in te vinden dat hun niet aanstaat... Ik snap dat ook niet een KW lager dan 9, 5% dividend rendement, capex van 33 miljard dollar... het is nooit goed bij die lui
 2. Pieter Kort 31 januari 2013 14:30
  quote:

  vinno777 schreef op 31 januari 2013 14:00:

  off topic:

  in de bull/bear enquête zit 2 keer dezelfde vraag.


  Volgens mij niet. Er lijken sommige wel op elkaar (beste performance/slechtste performance, AEX komende maand/AEX komende 6 maanden), maar het zijn toch echt verschillende vragen.

  questionnaire.netq-survey.com/1e76587...
7 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links