Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Volgende fase

Gisteren brak de S&P 500 boven de top van vorig jaar van 1.474,50. Hiermee is naar mijn mening de voorlopig laatste opgaande beweging gestart die zou kunnen resulteren in beweging tot maximaal de all-time high van 1.576 in de komende twee maanden.

Na een hogere jaartop in de komende tijd, verwacht ik een terugval ofwel correctie van 5% tot 10% voor de vorming van een hogere middellangetermijnbodem. De huidige doorbraak betekent overigens niet dat de opgaande beweging zonder terugvallen zal plaatsvinden.

Maar deze zullen volgens mij beperkt blijven tot hooguit een paar procent. Als we kijken naar de bewegingen vanaf de novemberbodem is nu een duidelijk stijgend kortetermijntrendkanaal te zien in de S&P 500. Gisteren testte hij de bovenkant, die nu verder is opgelopen naar 1.491. Een opwaartse doorbraak hierboven zou een laatste en zeer steile versnelling startten.

Terugtest
De onderkant van het trendkanaal ligt nu bij 1.422 en daarmee gelijk aan het 50-daags gemiddelde. Overige steunniveaus liggen bij 1.448 – 1.451 en de zone 1.470 – 1.474. Het is de vraag in de komende week tot hoever de S&P 500 een terugtest zal doormaken, maar als dit beperkt blijft tot boven de 1.470 dan acht ik de kans groot op een verdere versteiling boven de genoemde stijgende toppenlijn. Overige horizontale weerstanden zijn nog te vinden bij 1.499 en 1.525.


Klik op de grafiek voor een grote versie

De AEX maakte gisteren ook een sterke rebound. In drie achtereenvolgende dagen werd de stijgende bodemlijn getest. Deze bodemlijn startte in november bij 319,75 en raakte daarna nog de 339,50 (eind december). In de afgelopen dagen werd een dieptepunt geplaatst bij 346. Hiermee werd de tweede hogere bodem geplaatst sinds november waarbij er meer sprake was van een correctie in de tijd dan in punten.

Met deze terugval werd niet alleen de stijgende bodemlijn getest, maar ook een derde van de openstaande gap (sinds begin dit jaar) gesloten. Een sterk signaal als opmaat naar hogere jaartoppen. Ik gaf in de afgelopen twee weken al aan dat een terugtest mogelijk was tot maximaal de onderkant van de gap bij 344. Hogere jaartoppen blijven voor de komende weken mijn verwachting.

Niet meer betrouwbaar
Een verdere stijging tot maximaal de top van 2011 van 373. Tussenliggende horizontale weerstanden liggen bij 359 en 363. Waar precies een top geplaatst gaat worden in de komende weken is onbekend, maar we moeten zeker alert zijn op omkeersignalen in de komende weken zodra de AEX de 360 nadert. Net als in de S&P 500 is ook in de AEX een stijgende toppenlijn te zien die nu bij 355 ligt.

Een versteiling hierboven is reëel in de komende weken. Voordat het zover is moet de AEX natuurlijk nog dezelfde opwaartse beweging als de S&P 500 laten zien. Dit betekent dat hij vandaag boven de toppenzone van 352 – 352,30 moet komen en blijven. Als dat vandaag gebeurt (ook op slotbasis), is dat een sterk signaal en lijkt er definitief afscheid te zijn genomen van de mogelijke stijgende wig sinds november.

De tijd is te ver gevorderd om deze wig nog betrouwbaar te laten zijn. Pas na een laatste opwaartse beweging in de komende weken, verwacht ik een daling van 5% tot 10% richting het einde van het eerste kwartaal. De langetermijntrend zal daarbij intact blijven.


Klik op de grafiek voor een grote versie


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

159 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 8 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. Eugen III 18 januari 2013 10:07
    quote:

    Rosser schreef op 18 januari 2013 09:55:

    Eugen, stoploss ASML al geraakt of ligt die nog ruimer?
    koers ging gisteren eind van de dag toch nog door 61.8 fibo heen en durfde er niet mee overnight, dus dat bepaalde dit keer de stop. kostte beetje geld, maar per saldo gisteren leuk verdiend op ASL
  2. [verwijderd] 18 januari 2013 10:13
    quote:

    Eugen III schreef op 18 januari 2013 10:07:

    [...]

    koers ging gisteren eind van de dag toch nog door 61.8 fibo heen en durfde er niet mee overnight, dus dat bepaalde dit keer de stop. kostte beetje geld, maar per saldo gisteren leuk verdiend op ASL
    Mooi. Vandaag misschien nieuw leuk short moment op mooier niveau. Zit nu klein plukje short.
159 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 8 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links