Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Inloggen

  • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

Wat doet olie? Stijgen/dalen/allebei*

Schaliegas en schalieolie gaan een energierevolutie teweeg brengen, althans op zijn minst in de Verengde Staten. Je hoort het steeds vaker, maar er is nu ook een bank die er verrassende koersdoelen voor de olieprijs aan durft te hangen.

Het is al een tijdje zo dat de prijzen voor Europese Brent-olie en Amerikaanse West Texas Intermediate (WTI) een stuk uit elkaar liggen. Een anomalie die te zijner tijd wel weer gerepareerd zou worden, dachten veel analisten. Maar Sabine Schels van Bank of America Merrill Lynch verwacht dat die kloof nog veel groter wordt.

In Brent blijft sprake van beperkt aanbod, bij een gelijkblijvende of oplopende vraag. Dat zal eerder een prijsopdrijvend dan een prijsdrukkend effect hebben. Door de schalie-revolutie in de VS - in North-Dakota zijn al echte boomtowns ontstaan, die doen denken aan de goldrush van eind 19e eeuw - zal de prijs van WTI juist gaan dalen, zegt Schels.

Waar Brent ruim boven de 100 dollar blijft noteren, is voor WTI een koersdoel van 50 dollar in de komende 18 tot 24 maanden zeker mogelijk, zegt ze tegen een opgetogen - en volgens collega Arend Jan Kamp met de dag jonger ogende - CNBC-host Kelly Evans.


Pieter Kort is hoofdredacteur van IEX Media. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Auteur: Pieter Kort

Pieter is hoofdredacteur van IEX.nl en de overige financiële titels van IEX Media. Volg hem op Twitter: @pieterkort.

Meer over Pieter Kort

Recente artikelen van Pieter Kort

  1. 12 okt Ondertussen op het IEX-forum: 300.000 posts voor voda! 1
  2. 01 okt Rode koersen op het bord, maar Euronext kleurt blauw 1
  3. 23 jun Powell èn Draghi over inflatie: toch maar even opletten

Gerelateerd

Reacties

1 Post
| Omlaag ↓
1 Post
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links