Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

O, oh, nieuwe renteaftrekplannen Weekers

De verplichting voor starters om hun hypotheek volledig af te lossen door middel van een annuïteiten en of lineaire hypotheek, heeft er voor gezorgd dat staatssecretaris Weekers de duur van de renteaftrek verder beperkt heeft. Zoals geschreven Een vraag aan Den Haag is dit zeer opmerkelijk.

Weekers wijzigt de regels tussentijds en heeft maling aan voormalig minister De Jager en het Ministerie van Financiën. Hij gaat zelfs zover dat de eerdere regels die door beiden zijn uitgesproken niet van toepassing zijn geweest. Dit betekent dat adviseurs in het strafbankje worden gezet.

Zij hebben hun klanten geadviseerd naar aanleiding van de uitspraken van de Jager en het ministerie van financiën terwijl deze volgens Weekers niet bestaan hebben. Het gevolg is dat klanten de dupe zijn. Zij denken dat zij over een bepaalde duur renteaftrek mogen genieten, maar dit is nu volgens Weekers korter. U begrijpt dat ik het hier totaal niet mee eens bent.

Het is geen probleem om iets tussentijds te wijzigen, maar laat dan de wijziging op een bepaalde datum ingaan. Hierdoor kunnen oude gevallen onder de eerdere uitspraken vallen, wat wel zo netjes is. Ik zal (nogmaals) aantonen door middel van voorbeelden wat er precies aan de hand is.

Uitgangspunten:

  • A koopt een woning per 1-12-2002 en neemt een hypotheek van 200.000 euro (is ook de woningwaarde)
  • B komt bij A wonen en zij besluiten op 1-12-2012 te gaan trouwen
  • B heeft nog nooit een eigen woning gehad

Uitwerking De Jager/min.fin

  • Situatie A: renteaftrek 200.000 euro van 1-12-2002 tot 1-12-2012. Renteaftrek 100.000 euro van 1-12-2012 tot 1-12-2032
  • Situatie B: renteaftrek 100.000 euro van 1-12-2012 tot 1-12-2042

Uitwerking Weekers

  • Situatie A: renteaftrek 200.000 euro van 1-12-2002 tot 1-12-2012
    renteaftrek 100.000 euro van 1-12-2012 tot 1-12-2032
  • Situatie B: renteaftrek 100.000 euro van 1-12-2012 tot 1-12-2032  (10 jaar minder renteaftrek)

Weekers gaat nog een stapje verder en komt met het volgende voorbeeld aan bij vererving:
"A en B zijn gehuwd in gemeenschap van goederen. De woning en de daarop gevestigde schuld met een resterende looptijd van vijf jaar behoort tot de huwelijksgemeenschap. A overlijdt. B is daardoor niet langer gerechtigd tot de helft van de woning en schuld, maar wordt nu gerechtigd tot het geheel. Op grond van artikel 3.119aa, vierde lid van de Wet IB 2001 is geen sprake van verkrijging of vervreemding. De bijleenregeling is daardoor niet van toepassing; het overgenomen aandeel geldt niet als «nieuwe schuld».
Voor B geldt dus dat de bestaande eigenwoningschuld in vijf jaar volledig en ten minste volgens een annuïtair aflossingsschema moet worden afgelost. Ook zou dit gelden indien A en B niet gehuwd waren in gemeenschap van goederen en de woning en gehele schuld van A was. En ook indien A en B ongehuwd waren, een samenlevingscontract hadden met een testament op basis waarvan de woning en gehele schuld van A door B geërfd worden."

Doorrollen
Bij vererving loopt de totale hypotheek gewoon door. Ik noem dit doorrollen. Het gevolg van deze berekeningswijze is dat er vreemde situaties ontstaan. Hieronder een huiseigenaar die met een starter wil trouwen in 2013. De volgende situatie is van toepassing:

  • A heeft een woning per 1-2-2003 gekocht en heeft een aflossingsvrije hypotheek van 200.000 euro genomen
  • B (starter) trekt bij A in en zij gaan per 1-2-2013 trouwen (gemeenschap van goederen)
  • B wordt nu mede eigenaar en krijgt 100.000 euro van de hypotheek

B is starter en de vraag is nu of B voor de 100.000 euro een verplichte annuïteiten/lineaire hypotheek moet nemen. Volgens Weekers is hier geen sprake van de bijleenregeling en gaat voor B dus geen nieuwe periode van 30 jaar voor de renteaftrek gelden. Dit betekent dat B al tien jaar renteaftrek heeft genoten voor een bedrag van 100.000 euro.

Bovendien hoeft B dit bedrag niet verplicht af te lossen. Op het eerste gezicht is er niets aan de hand. De problemen voor B ontstaan als er een scheiding komt en B een andere woning wilt kopen. Stel ze scheiden per 1-2-2023 en B koopt een andere woning voor 250.000 euro. B, die nog nooit een woning heeft gekocht, wordt nu (volgens Weekers) als starter gezien en moet zijn gehele hypotheek volledig aflossen.

Doorstromer
Echter de lopende 100.000 euro moet worden afgelost in tien jaar! Het hogere bedrag van 150.000 euro kan gewoon in 30 jaar worden afgelost. Het doorrollen van de lopende hypotheek die B door het trouwen heeft gekregen en het begrip starter zorgen ervoor dat B in deze situatie geen andere woning kan kopen.

In dit voorbeeld is het beter om B als doorstromer te beoordelen waardoor deze zijn lopende aflossingsvrije hypotheek van 100.000 euro gewoon kan meenemen. Het is dan voor B in ieder geval mogelijk om een andere woning te kopen.

Tot slot een voorbeeld van een starter die trouwt met een huizenbezitter. Het volgende is van toepassing:

  • A (starter) koopt per 1-2-2013 een woning voor 200.000 euro en neemt voor dit bedrag een annuiteiten hypotheek. Per 1-2-2023 is de hypotheek nog 170.000 euro
  • B, die bij A is ingetrokken, trouwt op 1-2-2023 met A.

Probleemgevallen
Volgens Weekers gebeurt er nu niets met de hypotheek van 170.000 euro. Deze wordt wel netjes gedeeld waardoor iedere partner een bedrag van 85.000 euro krijgt toegewezen. De renteaftrek is echter nog 20 jaar voor A en B. Stel B is doorstromer en heeft al tien jaar renteaftrek (periode 1-1-2001 tot 1-1-2011) genoten voor een bedrag van 100.000 euro. Hoe wordt deze situatie beoordeeld?

Het is duidelijk dat de gecreëerde verschillen tussen huiseigenaren en starters ervoor zorgen dat bepaalde situaties problemen opleveren. Dus moet Weekers de regeltjes niet tussentijds wijzigen zonder daar een begindatum voor te hanteren.

Ik heb dan ook de VVD, AFM, het Ministerie van Financien en SP-kamerlid Bashir aangeschreven. Deze laatste heeft er in 2012 voor gezorgd dat De Jager antwoord gaf over de duur van de renteaftrek. Het woord is dus aan deze vier partijen. Ik ben zeer benieuwd wat eruit zal komen.


Jos Koets is Erkend Hypotheek Adviseur (SEH) en de specialist van IEX.nl. Hij heeft z’n eigen Assurantiekantoor Groenoord in Vlaardingen. Koets schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel (hypotheek)advies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde transacties. Hoewel deze column met de grootst mogelijke zorgvuldigheid is samengesteld, aanvaardt Jos Koets geen aansprakelijkheid voor de onvolledigheid, onjuistheid of gevolgen daarvan.
Uw reactie is welkom op koets@iex.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Jos Koets

In 1994 werd Jos Koets meteen in het diepe gegooid bij een assurantiekantoor. In z’n eerste werkweek vond zijn baas het nodig met vakantie te gaan. Daarna heeft hij in de praktijk het assurantievak geleerd. Koets kocht het bedrijf van z’n werkgever. Nu is hij eigenaar van het eenmansbedrijf Assurantiekantoor Groenoord in ...

Meer over Jos Koets

Recente artikelen van Jos Koets

  1. 12 apr De gekte op de woningmarkt is terug 4
  2. 29 mrt Aflossingsvrije hypotheken op de helling 8
  3. 08 mrt Lager energielabel betekent lagere maximale hypotheek, maar er is een addertje 4

Gerelateerd

Reacties

15 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 23 november 2012 12:10
    Jos, goed dat je luis in de pels bent/blijft tov de politiek mbt dit soort zaken. Alle voorbeelden die jij noemt zullen zeker voorkomen, maar zijn toch meer uitzonderingsgevallen. Persoonlijk zou ik zeer benieuwd zijn naar een stuk van jouw hand waar de gevolgen vanaf 1jan2013 staan voor de meer voorkomende zaken. Zo heb ik nog steeds geen eenduidig antwoord op de vraag of het vanaf 2013 nog mogelijk is extra stortingen te doen in een lopende bankspaarhypotheek en/of de looptijd van zo'n bankspaarhypotheek nog te verkorten is. Verder heb ik eigenlijk ook nog nergens zwart op wit gezien dat het in 2013 niet meer (wettelijk/fiscaal) mogelijk is een lopende aflossingsvrije hypotheek om te zetten in een bankspaarhypotheek (met uiteraard afhankelijkheid van hetgene je de banken nog gunnen cq blijven aanbieden).
    Ben benieuwd.
    gr Johan
  2. Henk 23 november 2012 12:46
    Jos, de 'uitwerking Weekers' is toch veel logischer. Anders zou je de renteaftrek tot wel 60 jaar kunnen oprekken. Je schrijft ook dat je vindt dat 'uitwerking De Jager' tot een bepaalde datum toegestaan had moeten worden. Dat zou dan m.i. alleen maar bijdragen aan een verdere toename van de complexiteit van deze materie, weer een uitzondering erbij. Elke vereenvoudiging zouden we toch toe moeten juichen. Als iemand meent benadeeld te zijn door deze 'wijziging' is dat m.i. het risiko van het opzoeken van de grenzen van de mogelijkheden.
  3. Jos Koets 23 november 2012 13:04
    quote:

    johan123 schreef op 23 november 2012 12:10:

    Jos, goed dat je luis in de pels bent/blijft tov de politiek mbt dit soort zaken. Alle voorbeelden die jij noemt zullen zeker voorkomen, maar zijn toch meer uitzonderingsgevallen. Persoonlijk zou ik zeer benieuwd zijn naar een stuk van jouw hand waar de gevolgen vanaf 1jan2013 staan voor de meer voorkomende zaken. Zo heb ik nog steeds geen eenduidig antwoord op de vraag of het vanaf 2013 nog mogelijk is extra stortingen te doen in een lopende bankspaarhypotheek en/of de looptijd van zo'n bankspaarhypotheek nog te verkorten is. Verder heb ik eigenlijk ook nog nergens zwart op wit gezien dat het in 2013 niet meer (wettelijk/fiscaal) mogelijk is een lopende aflossingsvrije hypotheek om te zetten in een bankspaarhypotheek (met uiteraard afhankelijkheid van hetgene je de banken nog gunnen cq blijven aanbieden).
    Ben benieuwd.
    gr Johan
    Ik zal hier tzt. aandacht aanbesteden.

    Gr. Jos
  4. Jos Koets 23 november 2012 13:08
    quote:

    Henk schreef op 23 november 2012 12:46:

    Jos, de 'uitwerking Weekers' is toch veel logischer. Anders zou je de renteaftrek tot wel 60 jaar kunnen oprekken. Je schrijft ook dat je vindt dat 'uitwerking De Jager' tot een bepaalde datum toegestaan had moeten worden. Dat zou dan m.i. alleen maar bijdragen aan een verdere toename van de complexiteit van deze materie, weer een uitzondering erbij. Elke vereenvoudiging zouden we toch toe moeten juichen. Als iemand meent benadeeld te zijn door deze 'wijziging' is dat m.i. het risiko van het opzoeken van de grenzen van de mogelijkheden.
    Adviseurs hebben hun klanten de uitleg gegeven hoe de renteaftrek is zoals de Jager dit heeft uitgesproken. Je kan dan niet zomaar zeggen dat dit nooit van toepassing is geweest.

    Hoe zou jij reageren als je eerst te horen hebt gekregen dat je nog 30 jaar renteaftrek hebt voor een bepaald bedrag en dit nu is gewijzigd in bijvoorbeeld 15 jaar. Gevolg over 15 jaar ga je netto per maand meer betalen door een tussentijdse wijziging!

    Gr. Jos
  5. johjoh 23 november 2012 15:32
    Als je door blijft gaan met blind propageren dat de renteaftrek niet gewijzigd mag worden steek je gewoon je kop in het zand, je rekent alleen maar uit wat de nadelen voor de burger zijn maar vergeet dat de renteaftrek er voor gezorgd heeft dat de huizenmarkt nu op slot zit
    Ik geloof niet dat er zo veel mensen zijn die nu een 30 jarige hypotheek afsluiten
  6. Jos Koets 23 november 2012 15:49
    quote:

    johjoh schreef op 23 november 2012 15:32:

    Als je door blijft gaan met blind propageren dat de renteaftrek niet gewijzigd mag worden steek je gewoon je kop in het zand, je rekent alleen maar uit wat de nadelen voor de burger zijn maar vergeet dat de renteaftrek er voor gezorgd heeft dat de huizenmarkt nu op slot zit
    Ik geloof niet dat er zo veel mensen zijn die nu een 30 jarige hypotheek afsluiten
    Ik moet de eerste mensen nog tegenkomen die geen hypotheek nemen voor een duur van 30 jaar. Dit betekent niet dat de rente voor 30 jaar wordt vastgezet. Renteaftrek mag van mij beperkt worden. Al eerder geschreven dat ik een voorstander ben van een vast percentage renteaftrek voor iedereen. Dan had je dit soort problemen die ik nu in mijn columns beschrijf niet gehad.

    Gr. Jos
  7. [verwijderd] 23 november 2012 15:56
    Beste Jos, ivm koopplannen worstelen we met de vraag hoever huizenprijzen nog zouden kunnen dalen. Vele benaderingen zijn mogelijk, een daarvan is: hoeveel kunnen 2 tweeverdieners met stel elk 60.000 bruto, nu MINDER gefinancierd krijgen dan voorheen, alle recente ontwikkelingen (koopkrachtdaling, strengere hypotheekvoorwaarden, aflossingsplicht, .....) in aanmerking genomen? Of zou je deze vraag beter vanuit startersoptiek kunnen benaderen omdat dergelijke inkomens vaak/meestal al eerder een goedkoper huis gekocht hebben en nu naar groter huis doorrollen?
  8. Jos Koets 23 november 2012 16:11
    quote:

    encon 2 schreef op 23 november 2012 15:56:

    Beste Jos, ivm koopplannen worstelen we met de vraag hoever huizenprijzen nog zouden kunnen dalen. Vele benaderingen zijn mogelijk, een daarvan is: hoeveel kunnen 2 tweeverdieners met stel elk 60.000 bruto, nu MINDER gefinancierd krijgen dan voorheen, alle recente ontwikkelingen (koopkrachtdaling, strengere hypotheekvoorwaarden, aflossingsplicht, .....) in aanmerking genomen? Of zou je deze vraag beter vanuit startersoptiek kunnen benaderen omdat dergelijke inkomens vaak/meestal al eerder een goedkoper huis gekocht hebben en nu naar groter huis doorrollen?
    Kom een keer langs dan bespreken we situatie en bekijken we wat er eventueel in 2013 gaat gebeuren. De prijzen zullen zeker nog verder dalen. Wel zie je dat de rentes ook aardig dalen (ASR kwam deze week met 4,35% voor 10 jaar vast, Rabo zit al op 4,2%). Ik verwacht door de verplichte aflossing dat banken hun rentes nog verder gaan verlagen. Dit in combinatie met lagere huizenprijzen kan een moment zijn om toch in 2013 een huis te kopen. Hierbij moet natuurlijk ook gekeken worden naar de huursector, waar de huurprijzen verder gaan stijgen.

    Gewoon een soort kader laten maken door een adviseur en met dit kader de komende tijd afwachten wat er gaat gebeuren.

    Gr. Jos

  9. sparenbas 24 november 2012 06:57
    quote alias=Henk id=6590033 date=201211231246]
    Jos, de 'uitwerking Weekers' is toch veel logischer. Anders zou je de renteaftrek tot wel 60 jaar kunnen oprekken. Je schrijft ook dat je vindt dat 'uitwerking De Jager' tot een bepaalde datum toegestaan had moeten worden. Dat zou dan m.i. alleen maar bijdragen aan een verdere toename van de complexiteit van deze materie, weer een uitzondering erbij. Elke vereenvoudiging zouden we toch toe moeten juichen. Als iemand meent benadeeld te zijn door deze 'wijziging' is dat m.i. het risiko van het opzoeken van de grenzen van de mogelijkheden.
    [/quote]
    Precies, hier ben ik het helemaal mee eens. De 30 jaar regel bestaat ook al heel lang en is in zoverre niets nieuws. De uitleg die Jos er nu aan geeft, is volgens mij geheel nieuw en echte 'adviseurspraat'. Ik ben benieuwd waar De Jager/MinFin dit hebben neergeschreven. Los hiervan ben ik het overigens wel eens dat het een gedrocht van een regeling is, die daarbij ook het doel volledig mist.

  10. Jos Koets 24 november 2012 11:54
    quote:

    sparenbas schreef op 24 november 2012 06:57:

    quote alias=Henk id=6590033 date=201211231246]
    Jos, de 'uitwerking Weekers' is toch veel logischer. Anders zou je de renteaftrek tot wel 60 jaar kunnen oprekken. Je schrijft ook dat je vindt dat 'uitwerking De Jager' tot een bepaalde datum toegestaan had moeten worden. Dat zou dan m.i. alleen maar bijdragen aan een verdere toename van de complexiteit van deze materie, weer een uitzondering erbij. Elke vereenvoudiging zouden we toch toe moeten juichen. Als iemand meent benadeeld te zijn door deze 'wijziging' is dat m.i. het risiko van het opzoeken van de grenzen van de mogelijkheden.
    [/quote]
    Precies, hier ben ik het helemaal mee eens. De 30 jaar regel bestaat ook al heel lang en is in zoverre niets nieuws. De uitleg die Jos er nu aan geeft, is volgens mij geheel nieuw en echte 'adviseurspraat'. Ik ben benieuwd waar De Jager/MinFin dit hebben neergeschreven. Los hiervan ben ik het overigens wel eens dat het een gedrocht van een regeling is, die daarbij ook het doel volledig mist.

    Hier mijn column van 2010 www.iex.nl/Column/53760/Tegenstrijdig... Ik heb ook een bijlage bijgedaan van de antwoorde van de Jager.

    Gr. Jos
  11. aandeeltje! 24 november 2012 22:13
    quote:

    Jos Koets schreef:

    [quote alias=Henk id=6590033 date=201211231246]
    Jos, de 'uitwerking Weekers' is toch veel logischer. Anders zou je de renteaftrek tot wel 60 jaar kunnen oprekken. Je schrijft ook dat je vindt dat 'uitwerking De Jager' tot een bepaalde datum toegestaan had moeten worden. Dat zou dan m.i. alleen maar bijdragen aan een verdere toename van de complexiteit van deze materie, weer een uitzondering erbij. Elke vereenvoudiging zouden we toch toe moeten juichen. Als iemand meent benadeeld te zijn door deze 'wijziging' is dat m.i. het risiko van het opzoeken van de grenzen van de mogelijkheden.
    [/quote]

    Adviseurs hebben hun klanten de uitleg gegeven hoe de renteaftrek is zoals de Jager dit heeft uitgesproken. Je kan dan niet zomaar zeggen dat dit nooit van toepassing is geweest.

    Hoe zou jij reageren als je eerst te horen hebt gekregen dat je nog 30 jaar renteaftrek hebt voor een bepaald bedrag en dit nu is gewijzigd in bijvoorbeeld 15 jaar. Gevolg over 15 jaar ga je netto per maand meer betalen door een tussentijdse wijziging!

    Gr. Jos
    Natuurlijk lastig uit te leggen, maar klanten moeten natuurlijk geinformeerd worden over hoe het vastgelegd is in wetten en regels, niet op wat iemand zegt. Altijd gevaarlijk vooruit te lopen op uitspraken.
    30 jaar is verder 30 jaar...
  12. forum rang 6 haas 25 november 2012 11:25
    Hoe ''n simpele financiele transactie,hypotheek,met recht op fiscale aftrek van de betaalde rente,
    in 40 jaren tijd is verworden tot '' n voor velen ingewikkeld gedrocht.

    Met vele angels die naar boven komen,
    als zich er iets voordoet bij het individu gedurende de looptijd.

    oF als de Overheid de fiscale aftrekbaarheid wil beperken die angels zich nog meer doen voelen,resp nieuwe angels naar boven komen.

    PS: de neerwaartse prijsontwikkeling van woonhuizen komt daar nog bovenop.
    Idem de neerwaartse ontwikkeling van de
    - werkgelegenheid,
    - bevolkinsgafname,
    - bevolkingsvergrijzing,
    - etc

    EN DAT IN TIJDPERK WAARIN DE OVERHEID STEEDS NWE POSTIES INNEEMT/VAN POSITES WISSELT BINNEN ZEER KORTE TERMIJN OVER DE FISCALE AFTREKBAARHEID ETC.
    Terwijl het over langlopende finaNciele verplichtingen voor de burger gaat


  13. Jos Koets 25 november 2012 19:19
    quote:

    haas schreef op 25 november 2012 11:25:

    Hoe ''n simpele financiele transactie,hypotheek,met recht op fiscale aftrek van de betaalde rente,
    in 40 jaren tijd is verworden tot '' n voor velen ingewikkeld gedrocht.

    Met vele angels die naar boven komen,
    als zich er iets voordoet bij het individu gedurende de looptijd.

    oF als de Overheid de fiscale aftrekbaarheid wil beperken die angels zich nog meer doen voelen,resp nieuwe angels naar boven komen.

    PS: de neerwaartse prijsontwikkeling van woonhuizen komt daar nog bovenop.
    Idem de neerwaartse ontwikkeling van de
    - werkgelegenheid,
    - bevolkinsgafname,
    - bevolkingsvergrijzing,
    - etc

    EN DAT IN TIJDPERK WAARIN DE OVERHEID STEEDS NWE POSTIES INNEEMT/VAN POSITES WISSELT BINNEN ZEER KORTE TERMIJN OVER DE FISCALE AFTREKBAARHEID ETC.
    Terwijl het over langlopende finaNciele verplichtingen voor de burger gaat


    Vorige week is er een voorstel geweest van een kamerlid om de bestaande huizenbezitters per 1-1-2018 ook te verplichten om hun hypotheek annuitair / lineair 100% af te lossen. Het eerste moet nog worden in gevoerd (starters per 1-1-2013) en de volgende stap wordt al voorgesteld.

    Dit voorstel is voorlopig nog niet geaccepteerd. Voor mij zegt het voldoende. De komende jaren blijven de ballonnen komen uit Den Haag. De rust die al jaren wordt geroepen zal zeker niet komen.

    Gr. Jos

    Hier een link waar je alles kan lezen / volgen wat kamerleden voorstellen en wat er precies gaat gebeuren betreffende de renteaftrek.

    www.eerstekamer.nl/wetsvoorstel/33405...

15 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links