Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

AEX: Bodempatronen

Met de doorbraak onder de stijgende bodemlijn sinds het dieptepunt van begin augustus, is een einde gekomen aan dat stijgende kortetermijntrendkanaal. Hiermee zijn we terug in de brede zijwaartse consolidatie sinds de zomer van dit jaar. Deze stijgende bodemlijn lag gisteren bij de 328,60. De beweging hieronder lag niet in de lijn van mijn verwachting.

Toch zou een dergelijke doorbraak direct voor meer koersdruk zorgen richting de bodems sinds begin oktober. De eerste bodem van 325,35 werd ook direct en op slotbasis gebroken. Er ligt nu alleen nog de belangrijke bodem van 321,80. Dit is zowel de bodem van begin oktober als begin augustus. Destijds werd op de weekgrafiek een grote bullish engulfing gevormd en die is nog steeds intact als bodempatroon.

Doordat de opgaande kortetermijntrend sinds begin oktober nu is afgebroken, is de kans op een beweging naar hogere jaartoppen in de laatste weken van dit jaar aanzienlijk afgenomen. De langetermijntrends zijn nog geheel intact, maar de correcties en/of consolidaties in het middellangetermijnbeeld zijn gewoon nog niet voorbij.

Niets aan de hand
In het langetermijnbeeld is niets aan de hand. Ik gaf de laatste dagen daarbij als voorbeeld de S&P 500. Daar is een forse correctie aan de gang die hem richting zowel de stijgende langere bodemlijn als het eerste Fibonacci-retracementniveau sinds de bodem van vorig jaar oktober brengt.

Deze niveaus liggen in de bzone van 1.320 – 1.325. Dit is een zeer belangrijke steunzone voor de S&P 500 in het middellangetermijnbeeld. Ondertussen is er sprake van een forse correctie (richting de 10%) vanaf de hogere jaartop. Ook lijkt de huidige terugval sterk op de bewegingen in de maanden mei en juni van dit jaar.


Klik op de grafiek voor een grote versie

Hoe nu verder in de AEX? De belangrijke steun van 321,80 ligt zeer dichtbij. Zolang dit niveau houdt, mag in de komende dagen een forse tegenreactie worden verwacht binnen de zijwaartse consolidatiefase. Onder de 321,80 treedt een volgende verzwakking op en wordt het belangrijke omkeerpatroon geneutraliseerd. In dat scenario ontstaat druk richting het laatste vangnet van 316 – 318.

Bodempatronen
Daar liggen zoals u weet meerdere belangrijke steunpunten waaronder een verdere middellangetermijnverzwakking optreedt. In dat geval zou de top voor langere tijd op de borden kunnen staan. Dat is nu niet mijn uitgangspunt. Bij de 316 – 318 ligt onder andere het 38,2%-Fibonacci-retracementniveau vanaf de juni-bodem van 281.

Daartussen is nog het 200-daags gemiddelde van 319,25 te vinden. Zolang de 321,80 vandaag en begin volgende week hooguit getest wordt, is een snelle rebound reëel. Eerste weerstand ligt in de gisteren geslagen neerwaartse gap tussen 328,70 – 330,15. Bij de onderkant van deze gap ligt overigens ook de voormalige stijgende kortetermijnbodemlijn.

Met de beweging van gisteren is de recente top van 334,30 als lagere top te zien waarlangs een dalende toppenlijn is te trekken. Deze daalt dagelijks ongeveer een punt en ligt vandaag bij 332. Een doorbraak hierboven is het signaal dat de huidige terugval vanaf de top van 339,40 ten einde is gekomen en de bodem waarschijnlijk is gezet. Dit neemt niet weg dat hogere jaartoppen waarschijnlijk pas begin volgend jaar reëel zullen zijn.

Mijn langere visie blijft gewoon overeind. In het kortetermijnbeeld lijkt (ondanks de recente verzwakkingen) de neerwaartse ruimte dus zeer beperkt. We moeten dus alert zijn op bodempatronen en in de komende week op een opwaartse doorbraak boven de scherp dalende toppenlijn.


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

469 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 24 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. kolenboer 16 november 2012 08:31
    Goedemorgen Bas,

    Dit was waarschuwing 2. We veren nog 1 keer op. De 3e waarschuwing zal niet meer komen. Dan klappen we met geweld door alle steunen die dan ineens geen steunen meer blijken te zijn.

    Stop jij je hoofd maar in het zand, je ziet het gewoon aankomen. Daar heb ik helemaal geen TA voor nodig.
  2. [verwijderd] 16 november 2012 08:39
    Bas:Mijn langere visie blijft gewoon overeind. In het kortetermijnbeeld lijkt (ondanks de recente verzwakkingen) de neerwaartse ruimte dus zeer beperkt. We moeten dus alert zijn op bodempatronen en in de komende week op een opwaartse doorbraak boven de scherp dalende toppenlijn.

    Bas,
    zelfs een kleuter kan zien dat we een herhaling krijgen van het patroon 15 mrt. JL ,misschien zelfs nog erger
    Het wordt tijd voor een andere bril.
  3. Julian247 16 november 2012 08:44
    quote:

    200PK schreef op 16 november 2012 08:39:

    Bas:Mijn langere visie blijft gewoon overeind. In het kortetermijnbeeld lijkt (ondanks de recente verzwakkingen) de neerwaartse ruimte dus zeer beperkt. We moeten dus alert zijn op bodempatronen en in de komende week op een opwaartse doorbraak boven de scherp dalende toppenlijn.

    Bas,
    zelfs een kleuter kan zien dat we een herhaling krijgen van het patroon 15 mrt. JL ,misschien zelfs nog erger
    Het wordt tijd voor een andere bril.
    15 maart ws een behoorlijk vaste dag
  4. ericlzg 16 november 2012 08:52
    quote:

    pal schreef op 16 november 2012 08:45:

    reminder !

    op 7150 dax toen bijna iedereen naar omhoog keek, heb ik geschreven :

    NU short TP 7000 dat zal bereikt worden voor dinsdag a.s. om 15h00

    (binnen de 4 werkdagen)

    Na 1 werkdag werd reeds de 7010 bereikt !

    succes!

    pal
    tot op heden lig je mooi op koers ;) ben benieuwd :)
  5. Henk en Ingrid 16 november 2012 08:52
    quote:

    de breker schreef op 16 november 2012 08:42:

    als elk gezin 500 euro in de maand moet besparen, hoe krijgen we dan in hemelsnaam die economie nog aan de gang? Terug naar de 280 en anders niet
    de AEX heeft niet zo veel exposure op nederland hoor dat zal denk ik rond de 5-10% liggen, als het niet nog minder is.
469 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 24 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links