Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Inflatie... ik dacht het niet

Recent beval het Internationaal Monetair Fonds (IMF) eurolanden als Duitsland en Nederland aan om een wat hogere dan de historisch gemiddelde inflatie toe te staan. Het IMF zou dan graag een inflatie van 3 tot 4% zien.

Volgens het IMF is een hogere geldontwaarding een oplossing voor overheden en voor burgers om de inmiddels hoge schulden weg te kunnen werken. Staat ons dus geldontwaarding te wachten. Dat denk ik, in tegenstelling tot veel anderen, niet.

Er zijn de laatste tijd geluiden uit de financiële wereld dat er inflatie in aantocht zou zijn. En toen het IMF recent met name de noordelijke eurolanden aanspoorde de inflatie op te laten lopen, stak de angst voor inflatie de kop op.

Ik weet echter niet zo goed waar die inflatie vandaan zou moeten komen:

  • De lonen stijgen niet.
  • De huizenprijzen dalen.
  • De koopkracht van veel Europese burgers staat onder druk.
  • De economie draait matig in Europa en in de Verenigde Staten.

Allemaal factoren die de inflatie bepaald niet bevorderen, om het met een understatement te zeggen.

Kerninflatie
De kerninflatie in de eurozone, alle goederen en diensten exclusief energie en voeding, staat nu rond de 1,5%. Sinds 1997 is dit getal nauwelijks boven de 2,5% geweest. De inflatie inclusief energie en voeding staat nu op 2,6%, en was sinds 1994, behalve een periode in 2008, altijd onder of nipt boven de 3%.

In 2009 daalde de inflatie samen met de olieprijs heel fors. De olieprijs zakte van een hoogtepunt op 3 juli 2008 van 145 dollar naar circa 35 dollar eind 2008. Nu noteert de olieprijs circa 85 dollar.

Als ik deze cijfers op me laat inwerken, blijkt dat er al bijna twee decennia sprake is van lage inflatie. Ik zie dan ook niet in waarom de inflatie nu opeens zou oplopen. En het opkoopprogramma voor Europese staatsobligaties dan?

Juist deflatie
Die gelden komen niet tot nauwelijks in de reële economie terecht, maar belanden bij de banken. Ook vanuit die hoek verwacht ik dus geen inflatie. Ik sta overigens niet alleen in die visie.

Eric Le Coz, adjunct-directeur van het befaamde Franse fondsenhuis Carmignac, zei recent: "Er is helemaal geen reden om te vrezen voor inflatie. De bezuinigingsmaatregelen die worden doorgevoerd in alle Europese lidstaten geven juist deflationaire druk."

En het opkoopprogramma van de Europese Centrale Bank voor staatsobligaties steriliseert juist een ongecontroleerde stijging van de euro, meent Le Coz. Ook in de Verenigde Staten ziet hij geen inflatiedreiging.

Daar zal de economische situatie niet verbeteren, totdat Obama of Romney in januari als president wordt beëdigd.


Drs. Martijn Meijer is hoofd vermogensbeheer bij Wijs & Van Oostveen. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Beleggingsaanbeveling: voor meldingen inzake de Wet Marktmisbruik, klik hier.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Martijn Meijer

Drs. Martijn Meijer is hoofd vermogensbeheer bij Wijs & Van Oostveen. Naast het geven van leiding aan de afdeling vermogensbeheer, is hij nauw betrokken bij de totstandkoming van het beleggingsbeleid. Hij vertaalt dit beleid door naar de persoonlijke situatie van de cliënten van Wijs & van Oostveen. Voor Wijs & van Oostveen ...

Meer over Martijn Meijer

Recente artikelen van Martijn Meijer

  1. dec '13 Bumpy ride naar succes 2
  2. nov '13 Inspelen op een AEX-correctie 4
  3. jul '13 Stabiele vermogensgroei 5

Gerelateerd

Reacties

12 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 31 oktober 2012 16:01
    Ik weet niet waar jij je benzine koopt, maar bij mij is die toch fors omhoog gegaan. Ik weet niet waar jij verzekeringen afsluit, maar die gaan allemaal fors omhoog. Ik weet niet waar jij boodschappen doet, maar boodschappen zijn alleen maar duurder geworden. Ik weet niet waar jij huurt, maar mijn huur gaat fors verhoogd worden. Ik weet niet waar jij leeft, maar niet in Nederland volgens mij!
  2. Bergen 31 oktober 2012 16:05
    Of er inflatie of deflatie komt, weet ik niet, maar om alleen maar de factoren te noemen die inflatie niet bevorderen en niet de factoren die inflatie wel zouden kunnen bevorderen is wel erg eenzijdig. En om slechts terug te kijken op de laatste twee decennia is letterlijk en figuurlijk kortzichtig. In deze periode was er nog nauwelijks sprake van de enorme verhoging vd geldhoeveelheid die nu gaande is.
  3. geobeo 31 oktober 2012 16:13
    quote:

    bergen333 schreef op 31 oktober 2012 16:05:

    Of er inflatie of deflatie komt, weet ik niet, maar om alleen maar de factoren te noemen die inflatie niet bevorderen en niet de factoren die inflatie wel zouden kunnen bevorderen is wel erg eenzijdig. En om slechts terug te kijken op de laatste twee decennia is letterlijk en figuurlijk kortzichtig. In deze periode was er nog nauwelijks sprake van de enorme verhoging vd geldhoeveelheid die nu gaande is.
    Maar het punt dat de verhoging van de geldhoeveelheid rechtstreeks naar banken gaat en daar blijft (om eerder gemaakte gaten op te vullen) is wel een goed punt. Het geld komt niet in de economie terecht (iets dat heel slecht is natuurlijk).

    Ik begrijp tot op de dag van vandaag niet, waarom banken überhaupt gered dienen te worden. Symptoombestrijding heet dat...
  4. [verwijderd] 31 oktober 2012 17:40
    Er is een grof verband tussen enerzijds de geldgroei minus de groei van de reële economie en anderzijds het prijsniveau. Als de geldgroei langere tijd groter is dan de groei van de reële economie, dan stijgt het prijsniveau (inflatie). Als ze langere tijd lager is dan daalt het prijsniveau.

    Tot ongeveer 2008 groeide de geldhoeveelheid veel harder dan de reële economie. Na 2008 dook de groei van de geldhoeveelheid even onder de groei van de reële economie. Momenteel gaan ze redelijk gelijk op. Zolang dat zo blijft is er geen reden om flinke inflatie te verwachten.

    Meer info: anecpa.nl
  5. [verwijderd] 31 oktober 2012 20:52
    TOKIO (ANP i) - Eurolanden i met een overschot moeten de lonen en de inflatie in eigen land sterker laten stijgen om de eurozone beter in balans te krijgen. Dat stelt het Internationaal Monetair Fonds i (IMF) in een dinsdag gepubliceerd rapport over de wereldeconomie.
    Loonstijgingen in Duitsland en Nederland, de eurolanden met het grootste handelsoverschot, moeten ervoor zorgen dat de vraag en de investeringen in eigen land toenemen. Daardoor worden beide landen minder afhankelijk van de export en worden zwakkere eurolanden geholpen bij het herstel van hun concurrentiepositie. Het IMF noemt dit ,,een onderdeel van het natuurlijk herbalanceringsproces binnen een muntunie''.
    Volgens het IMF moet de inflatie in Duitsland en Nederland in dat proces oplopen tot 3 à 4 procent om ervoor te zorgen dat de geldontwaarding in de hele eurozone uitkomt op ongeveer 2 procent. Dat is het inflatiepeil dat de Europese Centrale Bank i (ECB) nastreeft. De hogere inflatie in de overschotlanden is nodig om de lage inflatie (0 tot 1 procent) in de zuidelijke landen te compenseren.
  6. [verwijderd] 31 oktober 2012 23:09
    De Mandril: Het klopt wat je zegt, je gaat als burger meer betalen en houdt minder over. Maar dat heeft niks met inflatie te maken. Daarom is deflatie ook een gedrocht. De lonen stijgen minder terwijl andere kosten (belastingen) meer stijgen. De prijs van goederen gaat omlaag maar de belastingen daarop omhoog. Je huis daalt in waarde maar de koper krijgt een lagere lening. De rente gaat omlaag maar dat geldt ook voor de spaarrente. Alles bij elkaar gaan mensen minder besteden. En waarom gaan mensen minder besteden? Omdat ze minder overhouden en minder kunnen lenen. Als gevolg daarvan zakken de prijzen van goederen. Dit maakt mensen alleen maar meer terughoudend. En voila deflatie. Juiste grote schulden van consumenten en overheid zorgen voor deflatie. Zie Japan. Totdat dit geheel ontspoort en de markten het in de gaten gaan krijgen dat je als land niet meer uit deze spiraal kan komen. Pas dan krijg je woekerinflatie! Zolang dat nog niet het geval is dan staat ons de komende jaren deflatie te wachten met een zeer lage economische groei. De columnist heeft m.i. gelijk
  7. dekale 1 november 2012 10:15
    gisteren een grote patat oorlog en een berehap 6,50 bij de patatzaak
    komt neer op 14,32 GULDEN . En ik zie niet dat de patatzaak meewerkt aan de deflatie. Koffie 2,50

    benzine 3,75 gulden de liter . hahahahah waarvan grotendeels belasting

    De euro heeft ons genekt.

    en 2013 ??? 350 euro eigenbijdrage zorg / ik betaal voormijzelf 152,00 zorg pm. was 60 euro en 0 eigenbijdrage

    dekale
  8. [verwijderd] 1 november 2012 13:10
    quote:

    Noumoe! schreef op 31 oktober 2012 17:40:

    Tot ongeveer 2008 groeide de geldhoeveelheid veel harder dan de reële economie. Na 2008 dook de groei van de geldhoeveelheid even onder de groei van de reële economie. Momenteel gaan ze redelijk gelijk op. Zolang dat zo blijft is er geen reden om flinke inflatie te verwachten.

    Meer info: anecpa.nl
    Sorry, maar die denkwolk mag je snel doorprikken.
  9. [verwijderd] 1 november 2012 14:29
    Veel analisten verwachten inflatie, maar Martijn Meijer denk zelf na.
    Ik ben het eens met hem. Voor een aardige verhandeling over de jaren 30 en in vergelijking tot nu: Deflatie in aantocht, Eric Mecking.

    De voorspelde inflatie doet me denken aan de volgende quote: "The herd instinct among forecasters makes sheep look like independent thinkers." Edgar R. Fiedler
12 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links