Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Verjaardagen en Google

Op 19 oktober 1987 verloor Wall Street in een handelsdag 25% van zijn beurswaarde. Op die dag veranderde de wereld van een eenvoudige, Hollandse baliemedewerker bij een lokale bank dramatisch. Hij zag zomaar 85 gulden van zijn geïnvesteerde geld in de spreekwoordelijke vuilnisbak verdwijnen.

Dat wil zeggen, dit bedrag was besteed aan twee dozen saucijzenbroodjes voor de collega’s bij de bank in het kader van zijn 23e verjaardag. Maar de collega’s hadden geen oog voor deze lekkernij bij de koffie, want er was paniek op de beleggingsafdeling. De koersnoteringen vertoonden prijsdalingen die tot groot ongeloof leidden.

Het tweewekelijkse magazine FEM concludeerde eind oktober 1987, na een rondgang onder de financieel experts, het volgende: “Vermogensbeheerders, analisten , brokers, computers, ze bleken geen van allen in staat de psychologie van de belegger juist in te schatten. De mens is en blijft de doorslaggevende factor”.

Een geraadpleegde technisch analist omtrent de vraag of de verkooppaniek was te voorspellen, was ontkennend. “Charts voorspellen niets. Wie het tegendeel beweert, is een genie of maakt zich schuldig aan zelfbedrog. Als de chart een indicatie geeft van de mogelijkheid van een trendwijziging of van een uitbraak, dan signaleren wij dat. Gezien het waarschijnlijkheidskarakter van ons vak moet het daarbij blijven. Wie absolute zekerheden wil, zoekt zij heil elders”.

Minicrash Google
Wie meer wil weten over de kansen op een beurskrach kan de vorige publicatie lezen of kan even googlen op ‘Black Monday’ en een schat aan informatie valt u ten deel. Een vraag aan de lezers: heeft u de intradaykoersdaling Google gisteren van 10,5% voorzien?

Was deze minicrash te voorspellen?  Een spoedcursus technische analyse kan helpen. Hoe zou een top in een koersgrafiek herkent kunnen worden? Tip: teken een rechte lijn omhoog en dan omlaag zonder het potlood van het papier te halen.

De onderkant van de stijgende lijn is de hoogste koers van dag een, de top is de hoogste koers van dag twee en de onderkant van de dalende lijn is de slotkoers van dag drie. In de dagelijkse candlestickgrafiek ziet u hoe op 5 oktober het aandeel een toppatroon vormde (zie rode cirkel)


Klik op de grafiek voor een grote versie

Toppen en puntdaken
In de weekgrafiek kan op basis van wekelijkse slotkoersen dezelfde tekenprocedure worden gevolgd. Laten we nu de slotkoersen met een lijn tekenen. U ziet dan voor het eerst sinds begin juli dit jaar een duidelijk toppatroon in de vorm van een puntdak (zie rode cirkel).


Klik op de grafiek voor een grote versie

Was de forse koersdaling in het aandeel Google gisteren te voorspellen? Op basis van het koerspatroon op weekbasis waarschijnlijk wel. Wat betekent dit voor de langere termijn? Kijk hiervoor naar de candlestick grafiek op maandbasis en noteer de slotkoers van eind augustus op 685,09 dollar.

De chart van Google geeft een indicatie van een mislukte uitbraak die onder 685,09 dollar wordt bevestigd. Nieuwe opwaartse kansen doen zich daarna weer voor op een niveau van 10% lager.


Klik op de grafiek voor een grote versie


Edward Loef schrijft deze column vanuit zijn functie als zelfstandig en onafhankelijk technisch analist. Hij beoordeelt de trends in beurskoersen op basis van een eigen ontwikkelde handelsmethodiek. LOEF. LTA of een aan haar gelieerde onderneming of persoon kan op elk willekeurig moment (in)direct een long of shortpositie hebben in de in deze publicatie genoemde financiële markten of instrumenten. De in deze publicatie vermelde gegevens zijn ontleend aan door LTA betrouwbaar geachte bronnen en publiekelijk bekende informatie. Voor de juistheid en volledigheid van de genoemde feiten, gegevens, meningen, verwachtingen en uitkomsten daarvan kan LTA niet instaan. LTA geeft dan ook geen garantie of verklaring daaromtrent, noch uitdrukkelijk noch stilzwijgend. LTA aanvaardt om die reden geen aansprakelijkheid voor schade die het gevolg is van de onjuistheid en/of onvolledigheid van bedoelde informatie. Deze column dient niet te worden opgevat als een aanbod om effecten of andere waardepapieren te kopen of te verkopen, noch als een uitnodiging of aansporing tot het doen van enige investering. De informatie in dit artikel is generiek van aard en houdt geen rekening met de specifieke (beleggings-) doelstellingen, de persoonlijke financiële situatie en persoonlijke behoeftes van de ontvanger. De ontvanger mag de informatie uit dit rapport dan ook niet aanmerken als een (persoonlijk) advies. Opinies, feiten en meningen in deze column kunnen zonder nadere aankondiging worden gewijzigd. Rendementen uit het verleden zijn geen garantie voor de toekomst.


Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Edward Loef

Edward Loef schrijft zijn columns vanuit zijn functie als zelfstandig en onafhankelijk technisch analist. Hij beoordeelt de trends in beurskoersen op basis van een eigen ontwikkelde handelsmethodiek. Via zijn website, edwardloef.com, kunt u zich aanmelden voor een gratis nieuwsbrief gebaseerd op die methode LOEF. Loef werkt...

Meer over Edward Loef

Recente artikelen van Edward Loef

  1. jun '17 TA: Focus op stijgende trends
  2. jun '17 TA TomTom: Postief op lange termijn
  3. mei '16 Koersen volgen zonder beursvisie 1

Gerelateerd

Reacties

7 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 19 oktober 2012 18:01
    "Was de forse koersdaling in het aandeel Google gisteren te voorspellen? Op basis van het koerspatroon op weekbasis waarschijnlijk wel."

    maar... misschien ook niet

    En niemand, incl jijzelf, die het voor de tijd zag..
    Er staat dan ook "waarschijnlijk". Kan je alle kanten mee op. Erg vaag verhaal.
  2. [verwijderd] 19 oktober 2012 18:10
    quote:

    Selwyn Duijvestijn schreef op 19 oktober 2012 17:49:

    Begrijp ik hieruit dat u een turbo short Google op zak had op de vooravond van de daling, Edward?
    Wat voor antwoord verwacht je op basis van je vraag??

    Je vraagt aan Edward, of jij begrijpt dat hij een turbo short op zak had. Hoe moet hij weten wat jij uit z`n verhaal nou wel of niet begrijpt?
  3. [verwijderd] 19 oktober 2012 23:17
    Ik denk dat de oorzaak dat Google daalde fundamenteel is, namelijk de uitgelekte cijfers van Q3 die nogal tegen vielen. Achteraf is dat inderdaad ook technisch te verantwoorden maar ik denk dat als de cijfers van Q3 heel goed waren geweest was de koers gewoon gestegen i.p.v. gedaald.
  4. [verwijderd] 19 oktober 2012 23:27
    quote:

    SanderSch schreef op 19 oktober 2012 23:17:

    Ik denk dat de oorzaak dat Google daalde fundamenteel is, namelijk de uitgelekte cijfers van Q3 die nogal tegen vielen. Achteraf is dat inderdaad ook technisch te verantwoorden maar ik denk dat als de cijfers van Q3 heel goed waren geweest was de koers gewoon gestegen i.p.v. gedaald.
    AB
7 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links