Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Hoop voor de beren

De verkiezingen in de Verenigde Staten worden steeds meer een topic. Vorige week wees ik al op de toevalligheid dat juist nu net voor de verkiezingen allerlei identificatieregels worden ingevoerd, precies in de staten waar Obama populair is.

Dit is niet in het voordeel van Obama. Ook verloor hij het debat van Romney. Vooral als het over het begrotingstekort ging moest hij het afleggen, maar gelukkig won Obama later in de week weer door goede werkloosheidscijfers. De economie is allesbepalend voor de vraag of Obama kan winnen of niet.

De markt is verslaafd aan krediet en aan overheidsuitgaven en dus hoop ik dat Obama wint, anders kunnen we een herbeleving krijgen van de jaren dertig. Over die werkloosheidscijfers: Romney bestreed ze omdat ze gemanipuleerd zouden zijn en een verkeerd beeld zouden geven.

Ik begin daarom eerst met wat uitleg over de verschillende werkloosheidscijfers in de Verenigde Staten. Ik gebruik daarvoor Wikipedia:

The Bureau of Labor Statistics also calculates six alternate measures of unemployment, U1 through U6, that measure different aspects of unemployment:

  • U1: Percentage of labor force unemployed 15 weeks or longer.
  • U2: Percentage of labor force who lost jobs or completed temporary work.
  • U3: Official unemployment rate per the ILO definition occurs when people are without jobs and they have actively looked for work within the past four weeks.
  • U4: U3 + "discouraged workers", or those who have stopped looking for work because current economic conditions make them believe that no work is available for them.
  • U5: U4 + other "marginally attached workers", or "loosely attached workers", or those who "would like" and are able to work, but have not looked for work recently.
  • U6: U5 + Part-time workers who want to work full-time, but cannot due to economic reasons (underemployment).

Note: "Marginally attached workers" are added to the total labour force for unemployment rate calculation for U4, U5, and U6. The BLS revised the CPS in 1994 and among the changes the measure representing the official unemployment rate was renamed U3 instead of U5.

De U6 geeft het beste beeld, omdat daar de mensen bij zitten die een partime baan hebben genomen omdat ze geen fulltime baan kunnen krijgen. Ook de langdurige werklozen zitten in die categorie. Nu zeggen plaatjes altijd meer dan woorden en dus even een paar plaatjes. 

De U6 staat nog steeds op 14,7% en schommelt al tijden rond de 15%. 

De officiële cijfers die gepubliceerd worden zijn nu onder de 8 gedoken (nu 7,8) en al tijden dalende. Ook de U6-cijfers dalen, maar dan wel heel licht...

Fiscal cliff
Dus Romney was deze keer niet eens echt aan het liegen. Overigens zullen zijn plannen om zelfs Pino te ontslaan de werkloosheid uit zijn dak laten gaan. Maar in de trend van de James Bond-film die binnenkort in de première gaat kwam RBS met The Fiscal Cliff of zoals RBS hem noemde Cliff Fiscal…  

Als er na de verkiezingen geen oplossing komt voor de schuldenproblemen van de Verenigde Staten gaat er (wie er ook wint) alsnog een probleem ontstaan. Maar dat zien we dan wel weer.

Indices
Snel de diverse indices langs: Nasdaq had vorige week een verkoopsignaal maar draaide bizar genoeg naar plus ondanks dat Apple toch juist verder verzwakte (en Apple is een zwaargewicht).

Maar gelukkig (immers ik ben onder-belegd en heb bescherming), ondanks de positieve draai in de Twindicator is er hoop voor de beren, want er is een negatieve candle (engulfing bear-patroon) ontstaan en dit zou de index omlaag moeten kunnen brengen.

De Dow Jones is echter niet kapot te krijgen. Althans zo lijkt het nu even.

De Dow Jones staat dus nog steeds op een long. De veel bredere S&P 500 liet vrijdag twijfel zien (doji) en geeft bij een slot onder de 1458 een verkoopsignaal. Ik vind de S&P 500 altijd al veel belangrijker dan de Dow Jones.

Voor de rest vind ik de olieprijs altijd van groot belang voor de indices. Zeker nu grote oliebedrijven nog steeds zwaar in de indices aanwezig zijn. De olieprijs kunnen we wat mij betreft als indicator voor de aandelen zien.

En aangezien de olieprijs al een tijdje een verkoopsignaal geeft is er reden te meer voor voorzichtigheid.

Hoewel ik ook wil waarschuwen voor te veel negativisme. De AEX wilde immers nog steeds niet echt omlaag. Het is daarom ook goed te weten dat de AEX-stoploss voor mijn shortpositie staat op 333,60.

Nu is dit gezien de beweging op Wall Street van vrijdag met een lager slot geen reden om short te coveren maar wel prima om te weten.

De Duitse DAX heeft ook nog steeds geen verkoopsignaal in de EB-indicator ter bevestiging van het shortsignaal in de AEX. Wat dat betreft heeft deze indicator dus ook weer goed gewerkt. Officieel mogen we pas short na een bevestiging uit de DAX.

Wel goed te zien is het verkoopsignaal van donderdag en de mooie pullback van vrijdag in de Twindicator. Volgens de Twindicator zitten we short in de DAX totdat het slot boven de 7454 komt.

Wat leuks: volgens de Dow Gold-ratio (de Dow Jones gedeeld door de goudprijs) zijn aandelen goedkoop of is de goudprijs te hoog (Either Stocks are Cheap or Gold is Expensive). Deze ratio zorgde er in 2000 voor dat ik positief werd op goud.

Nu is het zo'n lange grafiek dat ik er op dagbasis niet veel mee kan, maar het is wel interessant om te zien.

Voor de liefhebbers van mijn Gouden Tips nog even de grafiek van China: een mooi koopsignaal in de Twindicator.

Ook leuk om te zien is de eurodollar-grafiek. Deze grafiek geeft weer een long en een koopsignaal in de euro en dat zou weer positief moeten zijn voor Europese aandelen... Om dan toch maar iets van twijfel aan te geven.

Ter afsluiting
Ik las in de krant een interview met Kees de Kort, mijn collega-langetermijnbeer is door het omvallen van de moeder Phanos zijn baan bij AFS kwijtgeraakt. Doordat sponsor van FC Utrecht Phanos in de problemen raakte is AFS omgevallen.

Heel vervelend om door iets waar je niets aan kunt doen je baan kwijt te raken. Ik heb het zelf meegemaakt na de aanslagen op de TwinTowers en wens Kees dan ook heel veel sterkte.


Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Smit schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Today's is een vergunninghoudende instelling. Today's is bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) geregistreerd als beleggingsonderneming en beleggingsinstelling. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op vandongen@iex.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Frank van Dongen (Cees Smit)

Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Today’s is als vergunninghouder geregistreerd is bij de AFM en het DSI. Cees Smit is gespecialiseerd in ingewikkelde derivatenco...

Meer over Frank van Dongen (Cees Smit)

Recente artikelen van Frank van Dongen (Cees Smit)

  1. apr '17 De Show is over: Iedereen bedankt 77
  2. jan '17 Mindf*ck 34
  3. mei '16 De beren krijgen lucht 14

Gerelateerd

Reacties

3 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 8 oktober 2012 12:05
    "De markt is verslaafd aan krediet en aan overheidsuitgaven en dus hoop ik dat Obama wint..."

    Alsof het met Romney op zou houden. Gewoon een verkiezingsslogan waar hij zich na de verkiezingen wel weer uit leutert, net als Mark en Diederik. Het volk moet niet zeuren, democratie is er alleen voor de verkiezingen daarna moet de methadonbus weer bestuurd worden.
3 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links