Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Inloggen

  • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Sterke chemie

In mijn column van een week geleden over het bereiken van de pré-crisis niveaus op Wall Street bleek onder andere dat vanuit het perspectief van de Europese aandelenbelegger een belegging in Europa in toenemende mate de voorkeur krijgt. Een belangrijke verklaring hiervoor is de koersstijging van de euro ten opzichte van overige valuta.

De vraag is overigens hoelang deze situatie kan voortduren. Immers, de eurocrisis is nog niet opgelost. Spanje moet officieel nog om hulp vragen en uit de Europese inkoopmanagersindex blijkt in Frankrijk sprake van een dramatische verslechtering, terwijl in Duitsland een verbetering wordt gesignaleerd. 

Een goede reden dus om eens te kijken waar binnen Europa het geld naar toe stroomt. In de laatste weken(!) stijgen de aandelenindices van Griekenland, Spanje en Italië het snelst. De beurs in Madrid heeft het koersverlies van dit jaar (-6,3%) nog niet helemaal weggewerkt, maar in Milaan prijkt er weer een plus van +4,9% en in Athene zelfs 12,2%.

Chemie neemt de leiding
Bij laatstgenoemde prestatie heeft de AEX-index met een koersresultaat van 7% zelfs het nakijken. Tot nu presteert de Duitse aandelenbeurs dit jaar met een koerswinst van 25% bovengemiddeld sterk. Beleggers kunnen ervoor kiezen om weer te investeren in de Zuid-Europese landenindices in de hoop te profiteren van een voortzetting van de recente inhaalslag, maar ook kijken welke Europese  aandelensectoren in de belangstelling staan.

Vanaf het dieptepunt begin juni hebben de sterkste stijgingen zich voorgedaan in de Europese verzekeraars (+29,7%), de Europese banken (+27,5%) en de chemiewaarden (+20,7%). Vanaf begin dit jaar ziet de top-3 er iets anders uit. De chemiesector (+24,9%) neemt dan de leiding, gevolgd door de automobielsector (+23,8%) en de verzekeraars (+23,3%). 

De relatieve kracht van de Duitse economie wordt goed weerspiegeld door het koersverloop van de DAX-index. De (roze) relatieve sterktelijn ten opzichte van de DJ Stoxx 600 index vertoont in de afgelopen jaren per saldo een stijgende curve en lijkt op weg naar nieuwe hoogtepunten. Dit feit getuigt van vertrouwen dat de markt heeft in Duitsland.


Klik op de grafiek voor een grote versie

Absoluut en relatief sterk
Een goede fundamentele verklaring is o.a. het feit dat de Duitse beurs en economie zo goed presteert is terug te voeren op de Duitse chemiesector. De DJ Stoxx 600 Chemical Sector vertoont sinds de eeuwwisseling zowel in absolute als in relatieve zin een sterke prestatie. Op dit moment worden nieuwe recordhoogten bereikt en de (roze) relatieve sterktelijn ten opzichte van de DAX vertoont ook hier een stijgende curve. 


Klik op de grafiek voor een grote versie

Binnen de Europese chemiesector behoort het aandeel Bayer sinds kort weer tot de outperformers. Het aandeel staat op het punt om het hoogtepunt uit 2007 te passeren. 


Klik op de grafiek voor een grote versie

Sterk Solvay
Beleggers hebben klaarblijkelijk een sterk vertrouwen in de Duitse chemiewaarden. Wie op zoek is naar actuele pareltjes in de chemiesector moet overigens nu kijken naar Solvay. Dit aandeel presteert dit jaar met een stijging van 48% beter dan Bayer (+33,4%) en uit de relatieve sterkte vergelijking blijkt Bayer recent relatief achter te blijven bij de koersprestaties van Solvay.


Klik op de grafiek voor een grote versie

Wie van een verdere koersstijging van Solvay wil profiteren kan het aandeel kopen en/of met een belang in bijvoorbeeld sprinters de chemie van een hefboom ervaren.

 


Edward Loef schrijft deze column vanuit zijn functie als zelfstandig en onafhankelijk technisch analist. Hij beoordeelt de trends in beurskoersen op basis van een eigen ontwikkelde handelsmethodiek. LOEF. LTA of een aan haar gelieerde onderneming of persoon kan op elk willekeurig moment (in)direct een long of shortpositie hebben in de in deze publicatie genoemde financiële markten of instrumenten. De in deze publicatie vermelde gegevens zijn ontleend aan door LTA betrouwbaar geachte bronnen en publiekelijk bekende informatie. Voor de juistheid en volledigheid van de genoemde feiten, gegevens, meningen, verwachtingen en uitkomsten daarvan kan LTA niet instaan. LTA geeft dan ook geen garantie of verklaring daaromtrent, noch uitdrukkelijk noch stilzwijgend. LTA aanvaardt om die reden geen aansprakelijkheid voor schade die het gevolg is van de onjuistheid en/of onvolledigheid van bedoelde informatie. Deze column dient niet te worden opgevat als een aanbod om effecten of andere waardepapieren te kopen of te verkopen, noch als een uitnodiging of aansporing tot het doen van enige investering. De informatie in dit artikel is generiek van aard en houdt geen rekening met de specifieke (beleggings-) doelstellingen, de persoonlijke financiële situatie en persoonlijke behoeftes van de ontvanger. De ontvanger mag de informatie uit dit rapport dan ook niet aanmerken als een (persoonlijk) advies. Opinies, feiten en meningen in deze column kunnen zonder nadere aankondiging worden gewijzigd. Rendementen uit het verleden zijn geen garantie voor de toekomst.


Auteur: Edward Loef

Edward Loef schrijft zijn columns vanuit zijn functie als zelfstandig en onafhankelijk technisch analist. Hij beoordeelt de trends in beurskoersen op basis van een eigen ontwikkelde handelsmethodiek. Via zijn website, edwardloef.com, kunt u zich aanmelden voor een gratis nieuwsbrief gebaseerd op die methode LOEF. Loef werkt...

Meer over Edward Loef

Recente artikelen van Edward Loef

  1. jun '17 TA: Focus op stijgende trends
  2. jun '17 TA TomTom: Postief op lange termijn
  3. mei '16 Koersen volgen zonder beursvisie 1

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links